facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Sončna očala

 

Sončna očala

V Optiki Oblak vas bodo strokovnjaki popeljali skozi vse razpoložljive možnosti in vam pomagali najti najboljša sončna očala s popolno UV zaščito.

Na voljo je pester izbor sončnih očal priznanih blagovnih znamk. V Optiki Oblak najdete sončna očala za vsakdanjo rabo, posebne priložnosti, šport in za otroke. Sončna očala se lahko izdelajo s stekli z dioptrijo. Enožariščna ali progresivna sončna očala je možno kombinirati z različnimi barvami stekel. Dodajo se lahko fotokromatska stekla, polarizacijskimi stekla ter ogledalni (mirror) nanos. Sončna stekla brez dioptrije je tudi možno izdelati v vseh naštetih kombinacijah.

Sončna očala z dioptrijo

Sončna očala z dioptrijo so namenjena osebam z okvarjenim vidom, saj popravljajo ostrino vida in obenem ponujajo številne bistvene koristi. Integracija predpisane dioptrije omogoča, da ta očala zagotavljajo jasen vid tudi v svetlih zunanjih pogojih, kar pripomore k večjem udobju in boljšemu počutju med uporabo. Poleg tega sončna očala z dioptrijo nudijo učinkovito zaščito pred škodljivimi UV-žarki, kar zmanjšuje tveganje za razvoj številnih očesnih bolezni, kot so na primer sive mrene.

Posebej pomembno je tudi dejstvo, da so lahko ta očala opremljena s polariziranimi stekli, ki zmanjšujejo bleščanje od odsevnih površin, s čimer izboljšujejo vidljivost in udobje med nošenjem, še posebej pri vožnji ali pri opravljanju drugih dejavnosti na prostem. Prilagodljive možnosti, kot so različni materiali leč, premazi in modni okvirji, omogočajo izbiro očala, ki najbolj ustrezajo potrebam in osebnemu slogu. V skladu s tem združujejo sončna očala z dioptrijo funkcionalnost korekcije vida s pomembnimi vidiki zaščite oči in modne značilnosti, kar jih uvršča med optimalne izbire za vse, ki želijo uživati v jasnem, udobnem in modnem vidu v sončnih okoljih.

Fotokromatska sončna očala (Transitions)

Fotokromatska sončna očala imajo takšna stekla, ki se zatemnijo z naraščanjem svetlobe in so zato lahko zelo priročna, vendar si zapomnite predvsem dvoje. Kot prvo, fotokromatska stekla se odzivajo na UV-A svetlobo, ker pa jo absorbira tudi avtomobilsko vetrobransko steklo, se znotraj avtomobila očala v veliki meri ne zatemnijo.

Kot drugo na fotokromatska stekla vpliva temperatura, nižja kot je, temnejša so stekla. V zimskem obdobju so stekla, v primerjavi s poletnim, temnejša.

Fotokromna stekla so na voljo v rjavem ali sivem odtenku, enožarična, bifokalna ali multifokalna, pa tudi tanjši modeli za visoke dioptrije.

UV zaščita očal

Vsa očala, ki so narejena s plastičnimi stekli, nudijo določeno stopnjo zaščite pred škodljivimi ultravijoličnimi (UV) žarki, kako pa so dejansko učinkovita, je odvisno od obdelave in prevlek, ki se jih nanese na stekla med postopkom izdelave.

Zapomnite si, nivo UV zaščite ni povezan z barvo ali zatemnitvijo stekel na sončnih očalih.

Obstajajo tri vrste UV sevanja: UV-A, UV-B in UV-C. UV-C žarki se absorbirajo v atmosferi in ne dosežejo površja zemlje. Dobra sončna očala pa bi morala zavirati vse UV-A in UV-B žarke.

Ko kupujete sončna očala, preverite, ali nudijo popolno zaščito pred UV-A in UV-B žarki. Preverite tudi, ali imajo oznako CE, ki potrjuje doseganje visokih standardov pri izdelavi, ki so jasno opredeljeni v direktivah ES.

Bleščanje

Ne glede, kako temen je odtenek vaših očal ali kako učinkovito ščitijo pred UV žarki, očala ne bodo nujno preprečila bleščanja. Bleščanje včasih povzroča odsevna svetloba – pogosto z vodne gladine ali cestne površine, ki ga je mogoče zmanjšati samo s polariziranimi stekli.

Polarizacija polaroid popolnoma zavira sončne žarke samo na vodoravni osi in je zelo učinkovita pri sončnih očalih. Polarizacijska stekla so še posebej uporabna za tiste, ki se ukvarjajo s snežnimi ali vodnimi športi, saj zmanjšujejo odsevanje iz površin, zaradi česar postane gledanje v teh okoljih prijetneje.

Zaščita otroških oči in otroška sončna očala

Pomnite, več UV žarkom kot ste izpostavljeni, višja poškodba očes je možna, zato ni nikoli prepozno začeti z zaščito oči. Zaradi tega je posebej pomembno, da so oči otrok zaščitene in da nosijo kakovostna sončna očala (ne za igranje), kadar koli se zadržujejo zunaj na soncu. Za otroke navadno priporočamo polikarbonatna stekla ali trivex, ker so najbolj vzdržljiva in nelomljiva.

Odtenki stekel

Izbira odtenka in zatemnitve stekel je odvisna predvsem od tega, s katerimi stekli se vi najbolje počutite. Če boste veliko časa preživeli zunaj na močnem soncu, se boste s temnejšim odtenkom morda počutili udobneje, veliko ljudi pa se dandanes odloča za svetlejše t.i. kavne odtenke, ki so priročni tako za zunanjo uporabo, ko ni presvetlo, in na primer za notranje delo z računalnikom.

Nove raziskave so pokazale, da se posamezniki lahko različno odzivajo na različne barve in prav kmalu se lahko zgodi, da bomo vsi lahko opravljali testiranje in ugotovili, kateri odtenek sončnih očal nam najbolj ustreza! Do takrat pa naj vas vaše oči vodijo pri izbiri odtenka, ki vam najbolj ugaja in ne kvari vašega barvnega vida.