facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Sončna očala

Sončna očala z dioptrijo

V Optiki Oblak vas bodo strokovnjaki popeljali skozi vse razpoložljive možnosti in vam pomagali najti najboljša sončna očala s popolno UV zaščito in vašo dioptrijo.

Na voljo imamo pester izbor sončnih očal priznanih blagovnih znamk s fotokromnimi stekli, posebno sončno zaščito za športno udejstvovanje, vkjučno z obarvanimi lečami, sončna očala na zdravniški recept, polarizacijska stekla, ki zmanjšujejo bleščanje, in še več.

Fotokromatska sončna očala (Transitions)

Fotokromatska sončna očala imajo takšna stekla, ki se zatemnijo z naraščanjem svetlobe in so zato lahko zelo priročna, vendar si zapomnite predvsem dvoje. Kot prvo, fotokromatska stekla se odzivajo na UV-A svetlobo, ker pa jo absorbira tudi avtomobilsko vetrobransko steklo, se znotraj avtomobila očala v veliki meri ne zatemnijo.

Kot drugo na fotokromatska stekla vpliva temperatura, nižja kot je, temnejša so stekla. V zimskem obdobju so stekla, v primerjavi s poletnim, temnejša.

Fotokromna stekla so na voljo v rjavem ali sivem odtenku, enožarična, bifokalna ali multifokalna, pa tudi tanjši modeli za visoke dioptrije.

UV zaščita očal

Vsa očala, ki so narejena s plastičnimi stekli, nudijo določeno stopnjo zaščite pred škodljivimi ultravijoličnimi (UV) žarki, kako pa so dejansko učinkovita, je odvisno od obdelave in prevlek, ki se jih nanese na stekla med postopkom izdelave.

Zapomnite si, nivo UV zaščite ni povezan z barvo ali zatemnitvijo stekel na sončnih očalih.

Obstajajo tri vrste UV sevanja: UV-A, UV-B in UV-C. UV-C žarki se absorbirajo v atmosferi in ne dosežejo površja zemlje. Dobra sončna očala pa bi morala zavirati vse UV-A in UV-B žarke.

Ko kupujete sončna očala, preverite, ali nudijo popolno zaščito pred UV-A in UV-B žarki. Preverite tudi, ali imajo oznako CE, ki potrjuje doseganje visokih standardov pri izdelavi, ki so jasno opredeljeni v direktivah ES.

Bleščanje

Ne glede, kako temen je odtenek vaših očal ali kako učinkovito ščitijo pred UV žarki, očala ne bodo nujno preprečila bleščanja. Bleščanje včasih povzroča odsevna svetloba – pogosto z vodne gladine ali cestne površine, ki ga je mogoče zmanjšati samo s polariziranimi stekli.

Polarizacija polaroid popolnoma zavira sončne žarke samo na vodoravni osi in je zelo učinkovita pri sončnih očalih. Polarizacijska stekla so še posebej uporabna za tiste, ki se ukvarjajo s snežnimi ali vodnimi športi, saj zavirajo odsevanje iz površin, zaradi česar je gledanje v teh okoljih tako neprijetno.

Zaščita otroških oči in otroška sončna očala

Pomnite, več UV žarkom kot ste izpostavljeni, višja poškodba očes je možna, zato ni nikoli prepozno začeti z zaščito oči. Zaradi tega je posebej pomembno, da so oči otrok zaščitene in da nosijo kakovostna sončna očala (ne za igranje), kadar koli se zadržujejo zunaj na soncu. Za otroke navadno priporočamo polikarbonatna stekla ali trivex, ker so najbolj vzdržljiva in nelomljiva.

Odtenki stekel

Izbira odtenka in zatemnitve stekel je odvisna predvsem od tega, s katerimi stekli se vi najbolje počutite. Če boste veliko časa preživeli zunaj na močnem soncu, se boste s temnejšim odtenkom morda počutili udobneje, veliko ljudi pa se dandanes odloča za svetlejše t.i. kavne odtenke, ki so priročni tako za zunanjo uporabo, ko ni presvetlo, in na primer za notranje delo z računalnikom.

Nove raziskave so pokazale, da se posamezniki lahko različno odzivajo na različne barve in prav kmalu se lahko zgodi, da bomo vsi lahko opravljali testiranje in ugotovili, kateri odtenek sončnih očal nam najbolj ustreza! Do takrat pa naj vas vaše oči vodijo pri izbiri odtenka, ki vam najbolj ugaja in ne kvari vašega barvnega vida.