facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Zakaj nositi sončna očala?

UV ZAŠČITA

Škodljivi UV žarki lahko povzročijo resna obolenja in v nekaterih primerih dolgotrajne zdravstvene težave, vključno s fotokeratitisom (sončne opekline na površini očesa), pterigijem (rasti na očesu), katarakto in makularno degeneracijo, ki vodi v slepoto.

Priporočamo sončna očala z UV zaščito oznako filtra: za splošno rabo v mestu ali naravi številka 2 ali 3, v visokogorju številka 4, na morju in drugje ob vodi številka 3. Očala z oznako filtra 1 so ustrezna za notranje prostore.  

KOŽNI RAK

5-10% vseh kožnih rakov se pojavi okoli oči. Z rednim nošenjem sončnih očal preprečujemo očesna rakova obolenja, saj sončna očala zaradi UV zaščite in velikosti ščitijo oči kot kožo okrog oči.

ALERGIJE

Sončna očala učinkovito ščitijo pred vetrom in prašnimi delci, ki so vedno prisotni v zraku. Posebej pomladi, ko vse cveti, alergikom očala pomagajo, blažijo alergijo, saj oči niso direktno izpostavljene cvetnemu prahu.

GUBE

Redno nošenje sončnih očal preprečuje gube, ki se pojavijo zaradi kremženja, ko se oči krčijo ob moteči svetlobi. Ko vdira v oko moteča, to je difuzna, svetla, neonska ali direktna sončna svetloba, se oko organsko začne krčiti, skupaj z njim pa čelo in ostali del obraza. Ljudje, ki ne nosijo sončnih očal in so veliko izpostavljeni moteči svetlobi, dobijo močne izrazne gube okrog oči in vrezane čelne gube.

GLAVOBOLI IN MIGRENE

Veliko ljudem povzroča svetla svetloba glavobole in migrene. Zato so sončna očala vredu pripomoček, ki svetlo svetlobo spremenijo v očesu prijetno in s tem razbremenijo telo in glavoboli izginejo. Še posebej priporočamo, da se sončna očala nosijo že zjutraj, ob prvi svetli svetlobi, katere je največ pomladi in poleti.

SONČENJE OB MORJU IN JEZERU

Morje in jezero izpostavljena soncu zrcalita svetlobo v okolje, kar pomeni, da naše oko sprejema dvojno svetlobo, direktno iz sonca in nato še odbojno iz vode. Če smo izpostavljeni tovrstni situaciji, potem oko lahko doživi fotokeratitis, ko se sprednji del očesa stopi zaradi prevelike količine sevanja. Zato klobučki tudi pri otrocih niso dovolj, ampak je nujna zaščita oči tudi s sončnimi očali.

Fotokeratits poznan pod imenom snežna slepota je še posebej na udaru v snegu, ki odseva 80% UV sončnih žarkov, zakar bleščanje sonca povzroči opekline roženice. Zato so sončna očala obvezna zaščita vsem, ki so izpostavljeni snegu in soncu hkrati.

SINDROM RAČUNALNIŠKEGA VIDA

Opažamo, da nekateri pisarniški delavci po nekaj urah dela za računalnikom, začnejo v pisarni nositi sončna očala. Ocenjujemo, da sončna očala tudi v tem primeru blagodejno vplivajo na oči, ker posebej polarizirana stekla blokirajo modro svetlobo, ki prihaja iz digitalnega ekrana. Hkrati, ker imajo UV zaščito, varujejo oči pred direktno svetlobo, če sedimo ob oknih, ali pa smo izpostavljeni ubijalskim neonskim lučem. Vendar četudi sončna očala po počutju pomagajo pisarniškim delavcem, jih ne priporočamo, saj temnijo svetlobo in zato povzročajo druge očesne težave. Za odpravljanje sindroma računalniška vida, raje priporočamo ustrezna očala za računalnik.

GORNIŠTVO

Tistim, ki radi hodijo v hribe in gore, še posebej priporočamo sončna očala, saj zaradi višine horizont povzroči lomljenje svetlobe, ki bremeni naše oči in izpostavljenost UV žarkom je močnejša, zato dodatno tvegamo degeneracijo makule. Vsem gornikom priporočamo sončna očala s filtrom 4, teh očal ne uporabljate za vožnjo, zaradi zatemnitve niso primerna voznim razmeram.

PRILAGAJANJE TEMI

Izpostavljenost intenzivni sončni svetlobi, lahko ovira zmožnost oči, da se hitro prilagodijo temnejši svetlobi, ali zunaj ali znotraj v prostoru. Učinkovito in hitro prilagajanje svetlobi in temi še posebej potrebujemo za varno nočno vožnjo.

UDOBJE OČI

Močni sončni žarki povzročajo bleščanje in napenjanje oči ter preprečujejo jasen vid. Jasna ali difuzna svetloba je prav tako strup za oči, saj povzroča napenjanje oči in s tem draženje, solzenje ali praskanje v očeh. S sončnimi očali poleg zaščite in dobrega vida, poskrbimo za prijetno očesno počutje in tako blagodejno vplivamo na celo telo.

DOBER IZGLED

Sončna očala so tudi modni dodatek, ki pozitvno vplivajo na našo samopodobo in počutje. Z barvitimi in trendi sončnimi očali smo opaženi, naš videz je dovršen in naša prezenca markantna.

SONČNA OČALA IN DIOPTRIJA

Sončna očala so narejena tako, da s stekli zmanjšajo pretok svetlobe za 70%. V kolikor imamo dioptrijo, imamo zmanjšano ostrino vida. Zato v kombinaciji zmanjšanega pretoka svetlobe in ostrine, sončna očala brez ustrezne dioptrije poslabšajo vid in povzročajo vidni stres. Vsem, ki imajo dioptrijo, svetujemo, da si izberejo ustrezen okvir sončnih očal in v stekla vstavijo izmerjeno dioptrijo in zaščitijo oči ter ohranijo očesno zdravje.

V Optiki Oblak izbirate med več kot 200 modeli sončnih očal priznanih blagovnih znamk, kot so Marc Jacobs, Moscino, Hugo Boss, Adidas, Lindberg, Carrera, Julbo, Polaroid, in drugi.

Vabljeni po nakup sončnih očala (z dioptrijo), ki so preverjene kakovosti in UV zaščite. V kolikor boste izbrali sončna očala z dioptrijo, svetujemo, da pred izdelavo opravite očesni pregled. Le-tako bodo sončna očala z dioptrijo 100% ustrezna.