facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Očala za računalnik

OPTiSS BLU

Računalniška očala OPTiSS BLU so digitalna modna in udobna zaščita, ki varuje oči pred modro svetlobo, ki obremenjuje in slabi oko. OPTiSS BLU je dodelana očesna oprema, ki blaži digitalni stres – enostavno in hitro – z rednim nošenjem pri uporabi digitalnih medijev.

V naši Optiki Oblak dlje časa beležimo porast težav z očmi, ki nastajajo pri delu z računalnikom in drugimi digitalnimi napravami.

Najbolj pogosti problemi so bolečine v očeh, trzanje vek, suhe oči ter občutek peska in rezanja, ki je posledica naprezanja oči.

Večkrat zaznavamo, da se pacientom megli pred očmi, imajo dvojen vid, težke in utrujene oči ter glavobole in težave s spanjem.

Naštete simptome povzroča digitalni stres, ki je posledica dolgotrajne izpostavljenosti modri svetlobi, ki prihaja iz digitalnih medijev, kot so računalnik, tablica, pametni telefon, e-bralnik in televizija. Stres očem pa povzročajo tudi umetna svetila LED in halogenke, ki bazirajo na umetni modri svetlobi. Pri dolgotrajni izpostavljenosti modri svetlobi, oči padejo v stres, saj jim (možganom) modra svetloba narekuje neprekinjeno aktivnost in razprtost. Zato oči mežikajo do 5x manj. Posledično se sušijo in so razdražene ter utrujene. Nemalokdaj oči tudi pordečijo in srbijo. Poleg težav z očmi pa digitalni stres vpliva ne celotno počutje telesa, prinaša občutek težke glave in moti tok spanja.

Dobra praksa, ki je bila v tujini večkrat preverjena in potrjena, je modri blokator oz. antirefleks (ang. blue light blocker), ki ustavlja modro svetlobo. To pomeni, da z očali, ki imajo v očalni leči modri antirefleks, ustavimo modro svetlobo, ki prihaja iz ekranov digitalnih naprav in s tem enostavno preprečimo vstop modre svetlobe v naše oko.

Z računalniškimi očali OPTiSS BLU hitro in preprosto preprečimo vhod škodljive modre svetlobe v naše oko. Tako ne samo preventivno zmanjšujemo možnost okvare vida, temveč že v času uporabe digitalnih medijev zmanjšujemo stres in obremenitev oči. Z redno uporabo očal OPTiSS BLU poskrbimo, da očesi ne trpita, se ne naprezata in sušita ter ostajata v spočitem-optimalnem stanju.  

Očala OPTiSS BLU poleg modrega antirefleksa vsebujejo tudi UV filter, ki dodatno ščiti oči pred neugodno svetlobo; na primer pri uporabi digitalnih naprav direktno na soncu ali v neposredni bližini oken. Z UV dodatkom oko zaščitimo tudi pred difuzno svetlobo in neustreznimi LED in neonskimi osvetlitvami prostorov, ki so pogoste na delovnih mestih.

Ker želimo ponuditi stranki najboljšo zaščito oči pred modro svetlobo, smo pripravili celosten paket, ki vsebuje:

  • 1. Strokoven očesni pregled
  • 2. Očalne leče z modrim antirefleksom in UV filtrom
  • 3. Vstavitev dioptrije v očalne leče (po potrebi)
  • 4. Moden in kakovosten acetatni korekcijski okvir
  • 5. Usnjen etui za očala
  • * Cena za paket OPTiSS BLU z dioptrijo je 258,00 EUR, brez dioptrije pa 198,00 EUR.

Računalniška očala OPTiSS BLU je testirala tudi znana Ana Žontar Kristanc, Anina kuhinja. Preberite njeno pozitivno izkušnjo. ČlanekKo ugotoviš, da so tvoje težave digitalni stres.

ZAKAJ OPTiSS BLU

Več let beležimo, da ima vedno več ljudi težave z očmi, ki nastajajo kot rezultat prepogoste rabe digitalnih naprav in slabih delovnih pogojev. Veliko beležimo rdečino v očeh, občutke rezanja in srbenja, pritisk v glavi, napetost sinusov in vsesplošno utrujenost telesa. Veliko je tudi nespečnosti in glavobolov, ki nastanejo iz istega razloga, to je prevelika redna izpostavljenost modri svetlobi.

Danes večina služb zahteva delo z računalnikom in/ali pametnim telefonom, tablico. Vsepogosteje smo neprestano dosegljivi in zremo v digitalne medije. Tudi izven delovnika, v prostem času. Vse to nepretrgano gledanje v ekran pa škoduje našemu zdravju, najprej očem.

Oči so eden pomembnejših organov, ki nam omogoča aktivnost, ustvarjalnost in delavnost. Okvara oči oz. slab vid zmanjšuje funkcionalnost in delovno storilnost. Oslabljeno oko direktno vpliva na počutje in druge organe telesa. Na primer, če sta očesi preobremenjeni, pogosto zateče obraz, sinusi postanejo razdraženi, ter pojavijo se glavoboli in šumenje v glavi. Slab vid vpliva tudi na naše doživljanje prostora in ljudi, kakovost branja ter vsesplošno orientacijo v življenju.

Danes na delovnih mestih preživimo več kot tretjino časa in po izračunu za digitalnimi ekrani preživimo dnevno 8 ur in 41 minut.

V tujini že razvita panoga računalniška ergonomija, na delovnih mestih preučuje aktivnosti zaposlenih in delodajalca ter v delovno okolje vpeljuje različna orodja in ukrepe, ki skrbijo za dolgotrajno zdravje zaposlenih

Računalniška očala so eden od učinkovitih pripomočkov, ki skrbi za zaščito in zdravje zaposlenih. Seveda pa sam nakup očal še ne optimizira dela; za to so potrebni dodatni ukrepi kot so aktivni redni odmori, očesne vaje, ustrezna svetloba, ergonomska miza in stol, ter drugi ukrepi.

Z očali za računalnik poskrbimo, da škodljiva modra svetloba ne vdira v oko. S tem pomagamo očem do razbremenitve in preprečujemo vidno degeneracijo. Študije nam kažejo tudi, da računalniška očala pomagajo povečati proizvodnjo melatonina, ki skrbi, da lažje zaspimo, bolje spimo in izboljšamo cirkadiani ritem. Predvsem pa redna uporaba računalniških očal zmanjšuje napetost oči in vidni stres, zaradi česar se med delompočutimo bolj sveže, krepko, spočito in motivirano.

O MODRI SVETLOBI IN ZAŠČITI

Modra svetloba je vse okoli nas. Prihaja naravno iz sonca in umetnih virov svetlobe, vključno iz digitalnih zaslonov, kot je pametni telefon, tablica ali računalnik. Nedavne študije so pokazale (na primer Harvard Medical School), da ima prekomerna izpostavljenost modri svetlobi, ki prihaja iz digitalnih zaslonov, škodljive učinke na naše zdravje, saj povzroča naprezanje oči, motnje spanja in povečuje tveganja za degeneracijo makule.

Zmeren dotok modre svetlobe je koristen za nas. Kot naravni pojav sonca, naravna modra svetloba ureja naš cirkadiani ritem, ki govori našem telesu, kdaj naj bo budno in kdaj naj gre spat. Naše oči so bile zasnovane za ravnanje z energijo sonca in njegovo modro svetlobo. A oči niso bile narejene za dolgotrajno izpostavljenost umetni modri svetlobi. Prekomeren dotok modre svetlobe povzroči naprezanje oči in poveča tveganje za degeneracijo makule, ki je vodilni vzrok slepote v industrializiranih državah.

Sindrom računalniškega vida, imenovan tudi Digital Eye Strain, opisuje skupino problemov, povezanih z očmi in vidom, ki so rezultat dolgotrajne uporabe računalnika, tablic, e-bralnika in pametnega telefona. Mnogi ljudje doživljajo nelagodje v očeh in težave z vidom pri daljšem gledanju v digitalne ekrane. Ameriško optometristično združenje beleži, da se stopnja nelagodja povečuje s količino uporabe digitalnega zaslona.

Sindrom računalniškega vida, ki je tesno povezan s sidromom suhega očesa, prizadene 90% ljudi, ki uporabljajo digitalne medije več kot 3 ure na dan. Namreč, umetna modra svetloba, ki prihaja iz digitalnih medijev, našim očem sporoča, da so budne in napete ter naj polno sprejemajo informacije. Zato oko, ki je veliko izpostavljeno modri svetlobi v intenzivnosti sprejema mnoštvo informacij, kar povzroči manj mežikanja in sušenje oči. Suhe oči pa povzročijo draženje, srbenje, zatekanje in bolečino.

Prekomerna umetna modra svetloba vpliva tudi na naše spanje. Posebej se odsvetuje zrenje v digitalni ekran neposredno pred spanjem, kot je danes pogosta navada, t.i. sproščanje pred počitkom / spanjem. Modra svetloba našim možganom sporoča, da naj bodo aktivni in budni, kar je v dnevnem času dobrodošlo, vendar zvečer prej povzroči nevšečnosti kot blaženje. Možgani nimajo instant gumba za izklop, zato še dolgo po izklopu digitalnega medija, polno delujejo. Aktivni možgani in že tako razdražene oči, posledično ali onemogočajo, da zaspimo ali pa imamo rahel in napet spanec. V obeh primerih ne dobimo dovolj spanca, ki pa je ključen za naš zdrav imunski sistem.

O OPTiSS BLU

OPTiSS je blagovna znamka Optike Oblak, ki je nastala pod okriljem priznanega optometrista Dr. Emila Oblaka. Dr. Oblak se v svoji več kot 20 letni karieri sooča z vedno več težavami vida in oči, ki nastanejo zaradi dolgotrajne uporabe digitalnih naprav.

Dobra praksa iz tujine nam kaže, da so očala za računalnik učinkovito in uporabno orodje za preprečevanje težav oči, ki nastajajo pri redni in dolgotrajni uporabi digitalnih medijev, ki oddajajo umetno modro svetlobo.

Na podlagi večletnih izkušenj smo si v Optiki Oblak zadali projekt računalniških očal, ki so resnično učinkovita in uporabna strankam, ki več ur dnevno uporabljajo digitalne medije.

Pri izdelovanju končnega produkta računalniških očal smo združili moči s slovenskimi podjetji, ki skrbijo za kakovost znamke OPTiSS BLU.

OPTiSS BLU očala za računalnik so v celoti izdelana v Sloveniji in nosijo oznako Handmade in Slovenia. OPTiSS je 100% slovenski izdelek.

Zagotovite si kakovost na več nivojih. Paket OPTiSS BLU je popolna izbira, saj vključuje temeljit očesni pregled, kjer vam izkušen optometrist dr. Oblak, poleg natančno izmerjene dioptrije, svetuje o dobri delovni praksi in ukrepih, ki ohranjajo vaše oči vitalne pri intenezivnem delu na računalniku.

V paket so vključena najboljša stekla, ki 100% blokirajo modro svetlobo in hkrati ščitijo pred UV žarki, kar pride prav še posebej tistim, ki delate v bližini oken. Stekla pa tudi preprečujejo bleščanje, ki prihaja iz ekrana zaradi sončne svetlobe ali stropnih svetil.

Paket OPTiSS BLU je najboljša odločitev tudi zaradi kakovostnih okvirjev, ki poleg modnega dizajna, nudijo zaščito pred motečo svetlobo, saj imajo tako obliko, da oči polno pokrijejo pred škodljivimi svetlobami.

Do računalniških očal OPTiSS BLU pridete tako, da kliknete na spodnji gumb in se naročite na očesni pregled (izberite možnost očala za računalnik). Po oddanem naročilu vas bo kontaktirala naša strokovna ekipa, ki vam je na voljo tudi za vsa vaša vprašanja.