facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Športna sončna očala

Značilnosti dobrih športnih sončnih očal

Pri gibanju v naravi, sta dober vid in zaščita ključnega pomena za maksimalen užitek. Narava in njeni ekstremni pogoji zahtevajo kakovostno opremo, tudi pri sončnih očalih. Športna sončna očala so narejena iz lahkih, koži prijaznih materialov, ki svoje lastnosti obdržijo kljub velikim temperaturnim nihanjem, izpostavljenosti potenju, vodi ter umazaniji. Tako v mrazu, kot vročini morajo zagotavljati prožnost in obdržati svoje lastnosti.

Ergonomiji moramo nameniti posebno pozornost, saj je pri gibanju pomembno, da nam očala trdno stojijo na obrazu, hkrati pa dajejo občutek lahkosti. Zagotavljati morajo nemoten pretok zraka preko stekel, da se ne rosijo v težjih vremenskih pogojih.

Vrhunska športna sončna očala imajo popolnoma prilagodljive okvirje in z nastavitvijo višine nosnika ter nagibom držajev omogočajo popolno individualno prilagoditev.

Športna sončna očala glede na namen uporabe

Glede na vrsto športa moramo izbrati tip sončnih očal. Pri sončnih očalih še vedno prepogosto spregledamo namen uporabe in se prevečkrat oziramo na dizajn in všečnost. Kot za izbrani šport potrebujemo ustrezno opremo, potrebujemo ustrezna sončna očala, ki imajo prvinski namen zaščite in optimalne uporabe.

Na primer za gorništvo, visokogorje so ustrezna t.i. ledeniška očala, ki imajo leče ponavadi kroglastih oblik in UV zaščito številka 4, ki je najvišja zaščita in ima le 3-8 % prepustnost. Leče so prilagojene za ekstremne razmere, ki ščitijo oči pred močnim bleščanjem ter UVA in UVB sončnimi žarki. Leče sončnih očal so zelo temne in največkrat rjave barve. Hkrati so odporne na nizke temperature, sneg, veter in dež. Dobro je, da so gorniška sončna očala zaprta ob straneh, z naravnim materialom kot je usnje, da nevarni UV žarki, sneg ali drugi delci v zraku ne poškodujejo oči s strani.

Za kolesarjenje so najboljša sončna očala, ki nimajo spodnjega roba okvirja in imajo pri leči širši ročaj, da zaščitijo oči pred vetrom. Kolesarska sončna očala imajo obliko za aerodinamično prileganje in tipično eno očalno lečo, ki omogoča široko vidno polje tudi spodaj in s strani.

Downhill kolesarjem priporočamo uporabo kolesarskih športnih očal, ki imajo obliko maske – ang. goggles, kot jih uporabljajo tudi motokrosisti. Lastnost teh očal je, da v polnosti ščitijo oči pred naletom kamenja, blata in vode, ter imajo na leči več plasti folij, katere sproti odstranjujemo glede na umazanost. 

Sončna očala za tek se morajo popolnoma prilegati obrazu, da ne padajo dol in ne povzročajo pritiska na nosu. Tekaška očala so različnih oblik, pozorni pa moramo biti na udobje, lahkost in kakovost očalnih leč, da 100% zaščitijo pred UV žarki in bleščanjem. Svetujemo, da izberete kakovostne materiali okvirjev, ki so odporni na vlago, dež in vročino.

Pri športih na ali ob vodi, torej ribarjenju, jadranju, čolnarjenju ali surfanju so najbolj ustrezna polarizirana sončna očala. Polarizacija uspešno blokira bleščanje, ki je redni sopotnik vode ob stiku s soncem. Sončna očala za šport na vodi imajo tudi hidrofobični premaz, ki odbija kapljice vode iz leče. Priporočamo nakup očal kakovostnih materialov, da v stiku z vodo ne pride do luščenja okvirja, zakrnelosti ročajev ali rjavenja.

Za rekreacijo v naravi ne potrebujemo specializiranih sončnih očal, vseeno pa je dobro, da so preverjene kakovosti, posebej očalne leče, da imajo kategorijo filtra številko 3. Le-ta ima visoko zaščito pred sončnimi žarki z 8-18 % prepustnostjo, kar je optimalna zaščita oči pri rekreaciji. V kolikor se redno rekreirate v naravi in imate dioptrijo, priporočamo sončna očala z vgrajeno dioptrijo.

Stekla v športnih sončnih očalih

Športna sončna očala v večini primerov ukrivljena, da se prilegajo našemu obrazu, zato je še posebej pomembno, da so stekla izdelana v skladu z najvišjimi optičnimi standardi, saj le-ta zagotavljajo široko vidno polje brez neprijetnih popačenj, čisto ostro sliko in ne povzročajo neprijetnega zibanja slike.

Posebno skrb moramo nameniti izbiri barve stekel, saj ima vsak šport in okolje, kjer se izvaja, svoje zakonitosti. Izbiramo lahko v široki paleti stekel; od barv za povečanje kontrasta, polariziranih za odpravljanje bleščanja, do svetlobno prilagodljivih za uporabo v različnih okoljih. Ker za pravega športnika slabo vreme ne obstaja, temveč samo slaba oprema, ima večina dobrih sončnih očal možnost hitre menjave stekel in prilagoditev različnim svetlobnim razmeram. Vsa vrhunska stekla so izdelana iz nelomljivih materialov, kot sta trivex in polikarbonat, ter obdelana s hidrofobnim nanosom, kar zagotavlja mehansko trdnost ter lahkotno čiščenje.

Dodatna oprema

Včasih narava športa zahteva ekstremno močan oprijem očal, zato so na voljo modeli, kjer držaje nadomestimo z elastičnim trakom, tudi prilagodljivim za uporabo preko zaščitne čelade.

Na jadranju je zelo priročen plovec, ki v primeru, da sončna očala padejo v vodo, jih obdrži na gladini.

Pri vzdržljivostnih športih močno potenje s čela zaustavlja blokator znoja in zagotavlja čista stekla.

Mnoga športna sončna očala imajo stranske ščitnike, ki nam v okoljih, kjer je zahtevana najvišja stopnja zaščite (visoko v gorah, na ledenikih) zagotavljajo popolno zaščito. Ker so ščitniki odstranljivi, so sončna očala uporabna tudi izven ekstremnih razmer.

K vsakim športnim sončnim očalom sodi tudi trd etui, da so očala na varnem, ko jih ne uporabljamo.

Športna sončna očala z dioptrijo

Večino športnih sončnih očal je možno izdelati z dioptrijo. Pri večini modelov originalna stekla nadomestimo z obarvanimi dioptrijskimi stekli, pri čemer imamo na voljo široko paleto barv za vse želje in različne pogoje uporabe. Stekla z dioptrijo so lahko tudi polarizirana ali fotoobčutljiva.

Druga rešitev je dioptrijski vstavek, imenovan clip-on. Tu gre za majhen korekcijski okvir v katerega izdelamo stekla z vašo dioptrijo, le tega pa namestimo na okvir športnih sončnih očal za stekli. Na ta način največkrat rešujemo visoke dioptrije, kjer je izdelava sončnih ukrivljenih stekel nemogoča. Clip-on se poslužujejo tudi osebe, ki uporabljajo več parov stekel za različne pogoje.

Podarjamo vam 30 € za nakup novih očal

Vpišite vaš e-naslov in BREZPLAČNO vam bomo poslali BON ZA 30 €, ki ga lahko izkoristite pri nakupu novih očal iz naše ponudbe.

    *Bon za 30 € lahko v obliki popusta uporabite v poslovalnicah Optike Oblak ob nakupu sončnih očal, sončnih očal z dioptrijo, progresivnih očal ali drugih očal iz naše ponudbe v skupni vrednosti nad 100 €. Bona ni mogoče zamenjati za gotovino. Popusti se ne seštevajo. Veljavnost bona je 1 mesec od prenosa.

    Obiščite nas na Dalmatinovi 11 v centru Ljubljane