facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Otroška sončna očala

Pri zaščiti oči ne smemo pozabiti na najmlajše. Priporočamo redno nošenje sončnih očal že pri dojenčkih in malčkih, še posebej pomladi in poleti ali na snegu in ob vodiOtroške oči so ravno tako občutljive na sonce in svetlobo kot oči odraslih. Prej ko zaščitimo oči otrok, bistveno zmanjšamo tveganje za degeneracijo makule, fotokeratitisa, pterigija ali sive mrene, ki jih potencira ali povzroča direktna izpostavljenost UV sončnim žarkom.

Otroška sončna očala so izdelana posebej za otroke, da se optimalno prilegajo otroškim obrazom in so prožnih nelomljivih materialov, da se ne krivijo, pokajo in polomijo. Običajno so barvni okvirji, da so otrokom bolj všečna.

Priporočamo nakup preverjenih in posebej za otroke delanih sončnih očal, kot je JulboCebe ali Nano Vista. Julbo ima posebno kolekcijo očal Julbo Looping za dojenčke in malčke stare od 0-4 let. Omenjene blagovne znamke so specializirane za otroška sončna očala, zato dobro obvladujejo ergonomijo, prožnost, mehkobo in udobje, kar je za otroke zelo pomembno, da so pripravljeni redno nositi sončna očala.

Otroška sončna očala Julbo Frisbee in Boomerang so sedaj na voljo tudi v naši spletni trgovini.

Pri nakupu otroških sončnih očal moramo bolj kot na prileganje obliki obraza, paziti na velikost okvirja, udobje, lahkost in očalna stekla, za katera svetujemo, da so preverjene kakovosti, ki dejansko ščitijo pred škodljivimi UVA in UVB sončnimi žarki in ustavijo bleščanje, ki je najpogostejše ob in na vodi, morju, jezeru in bazenu. Svetujemo tudi, da se izberejo sončna očala, ki popolnoma prekrijejo oči in so ob straneh zakrivljena, da ustavijo tudi veter in preprečijo vstop prašnih delcev.

Toplo priporočamo, da se otrok udeleži nakupa v optiki in sodeluje pri izbiri. Za otroke je izkušnja ključnega pomena, da sami otipajo in preizkusijo več modelov in barv sončnih očal. Praksa nam potrjuje, da otroci, ki sami izberejo očala, ki so jim všeč in se v njih dobro počutijo, le-te z veseljem nosijo.

Otroška sončna očala z dioptrijo

Nemalokdaj dobimo vprašanje ali so za otroke ustrezna sončna očala z dioptrijo. Vsekakor. Še posebej jih priporočamo otrokom, ki imajo dioptrijo na daleč, od -1,00 naprej. Tako otroku omogočimo jasen vid in mu hkrati zaščitimo oči pred škodljivimi UV sončnimi žarki. Dodatno priporočamo nakup sončnih očal z dioptrijo otrokom, ki so veliko športno aktivni v naravi. S pravilno izmerjeno dioptrijo in kakovostnimi sočnimi očali, otroku omogočimo varno in lahkotno igro ter aktivno udejstvovanje zunaj na prostem.

Dodatno preberite članek Sončna očala z dioptrijo.

Sončna očala za otroke in kontaktne leče

V kolikor je otrok uporabnik kontaktnih leč, svetujemo, da se kupijo kakovostna sončna očala, da otroku zaščitijo oči pred sušenjem. Otrokom, ki nosijo kontaktne leče, še posebej priporočamo redno nošenje sončnih očal, saj se oči zaradi kontaktnih leč sušijo. Kombinacija vročine, vetra (tipične poletne razmere ob, na morju) in kontaktnih leč naredi suhe oči, kar povzroči draženje, trzanje, kljuvanje, srbenje in solzenje oči. Če je otrok dolgo izpostavljen tem pogojem, se mu začne megliti vid in začne izgubljati ostrino vida in vidnega polja.

Opozarjamo, da otroške oči na morju redno pridejo v stik s soljo, ki draži in suši oči. Zato odsvetujemo uporabo kontaktnih leč pri plavanju v morjuOdsvetujemo tudi nošenje kontaktnih leč pri čofotanju na bezenu. Klor povečuje možnost za očesne infekcije in prav tako povzroča draženje oči. Dodatno se pri plavanju dogaja, da zaradi spiranja očesa, kontaktne leče padejo ven. Priporočamo, da pri plavanju v morju in bazenu otrok ne nosi kontaktnih leč in se mu priskrbi ustrezna plavalna očala z dioptrijo in potapljaško masko z dioptrijo.

Na dopustu uporabnikom 14-dnevnih ali mesečnih leč, svetujemo uporabo dnevnih leč. Na dopustu otroci (in starši) zmanjšajo higieno, posebej umivanja rok, saj v okoljih kot je plaža, kamp ali tabor, pipe z vodo niso vedno na dosegu. Dnevne leče vzamejo tudi manj prostora in zahtevajo manj skrbi, saj ne potrebujemo tekočine in čiščenja kontaktnih leč.

Vabljeni v Optiko Oblak in svetovali vam bomo glede uporabe kontaktnih leč, plavalnih očal z dioptrijo in kakovostnih otroških sončnih očal ter sončnih očal za otroke z dioptrijo.

Obiščite nas na Dalmatinovi 11 v centru Ljubljane