facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Zamegljen vid na enem ali obeh očesih

Zamegljen vid pomeni izgubo ostrine vida, kar povzroči, da so predmeti motni in neostri.

Primarni vzroki za nastanek zamegljenega vida so dioptrijske napake – kratkovidnostdaljnovidnost in astigmatizem – ali presbiopija. Zamegljen vid je lahko tudi simptom veliko resnejših težav, vključno z boleznimi oči, ki vodijo do izgube vida, ali nevrološkimi motnjami. Zamegljen vid lahko prizidane obe očesi, nekaterim pa se pojavi samo na enem očesu.

Nejasen vid, ko so predmeti nejasni in motni, se pogosto zamenjuje za zamegljen vid. Nejasen vid je običajno simptom določenega stanja, na primer sive mrene, vendar sta lahko tako zamegljen kot nejasen vid simptoma resnih težav z očmi.

Kvalificiran očesni strokovnjak lahko izmeri obseg zamegljenega vida in določi vzrok s temeljitim očesnim pregledom, vključno s testi prostorske kontrastne občutljivosti, s špranjsko svetilko in diagrami za ocenjevanje strine vida.

Nenaden zamegljen vid, ki vztraja, je lahko pokazatelj resne zdravstvene težave, zato morate takoj na posvet k očesnemu zdravniku.

Kaj povzroča zamegljen vid in kako ukrepamo:

 • Miopija (kratkovidnost) Zamegljen vid na enem ali obeh očesih je lahko poleg škiljenja, občutka napora v očeh in glavobolov znak za miopijo ali kratkovidnost. Kratkovidnost je najpogostejša dioptrijska napaka in povzroči, da so predmeti v daljavi zamegljeni. Na zgornji fotografije je prikaza vid kratkovidne osebe brez in z očali. Očala z dioptrijo, kontaktne leče in operacija dioptrije LASIK (Laser in Situ Keratomileusis) in PRK (fotorefrativno keratektomijo) so najpogostejši načini za odpravo kratkovidnosti.
 • Hiperopija (daljnovidnost) Zamegljen vid zaradi hiperopije (daljnovidnosti) pomeni, da so predmeti v daljavi videti izostreno, oči pa ne zmorejo pravilnega ostrenja predmetov v bližini, prizadevanje za izostritev pa povzroči občutek nenavadnega napora in utrujenosti. V primerih hujše daljnovidnosti tudi oddaljeni predmeti niso izostreni. Podobno kot kratkovidnost se tudi daljnovidnost odpravlja z očali z dioptrijo, kontaktnimi lečami ali operacijo.
 • Astigmatizem Zamegljen vid na vseh razdaljah je pogosto simptom astigmatizma. Astigmatizem je vrsta dioptrijske napake in je običajno posledica nepravilno oblikovane roženice.Pri astigmatizmu svetlobni žarki ne dosežejo samo ene točke na mrežnici, zato vid ni izostren, ne glede na to, koliko je oddaljen predmet od očesa. Podobno kot kratkovidnost in daljnovidnost se tudi astigmatizem odpravlja z očali z dioptrijo, kontaktnimi lečami ali operacijo.
 • Presbiopija (starostno poslabšanje vida) Če ste starejši od 40 let in se vam pojavlja zamegljen vid pri gledanju na blizu, na primer med branjem časopisa ali drugega majhnega tiska, je velika verjetnost, da je to posledica pojava presbiopije, normalnega, s staranjem povezanega poslabšanja vida. Čeprav so simptomi presbiopije enaki kot pri daljnovidnosti (zamegljen vid na blizu, občutek obremenitve v očeh med branjem), je presbiopija zmanjšana sposobnost ostrenja bližnjih predmetov zaradi otrdevanja leče v očesu in ni posledica okvare vida zaradi same oblike očesa kot pri daljnovidnosti. Presbiopija je pogosta po 45. letu. Za odpravljanje težav povezanih s presbiopijo večina ljudi uporablja bralna očala ali posebna večžariščna stekla kot so bifokalna ali progresivna.
 • Kronično suhe oči Sindrom suhih oči lahko prizidane vaše oči na različne načine in povzroči zamegljen vid in občutek premikanja predmetov pred očmi. Čeprav umetne solze (v obliki kapljic ali gela) lahko pomagajo, suhe oči v napredovanem stanju potrebujejo zdravniško predpisano zdravljenje ali morda solzne čepke, ki skrbijo za navlaženost in zdravje očesa.
 • Nosečnost Zamegljen vid se pogosto pojavlja med nosečnostjo, včasih ga spremlja tudi dvojni vid (diplopija). Zaradi hormonskih sprememb se oblika in debelina roženice lahko spremenita, kar povzroči zamegljevanje vida. Tudi suhe oči so pogost pojav pri nosečnicah in povzročajo zamegljen vid. O vsakršni motnji vida med nosečnostjo se morate posvetovati s svojim zdravnikom. Čeprav zamegljen vid ni nujno pokazatelj resnejših težav, pa lahko včasih nakazuje na gestacijski diabetes ali visok krvni pritisk.
 • Migrene ali migrenski glavoboli Običajno nenevarni in začasni zamegljen vid, utripanje svetlobe, avre in cikcakasti vzorci so simptomi, ki se po navadi pojavijo pred začetkom migrene ali migrenskega glavobola.
 • Motnjave v očesu Vid je lahko zamegljen zaradi kratkotrajnih pik ali motnjav, ki plavajo znotraj vidnega polja. Motnjave se pojavijo, ko želatinasta snov v očesu, imenovana steklovina, z leti postaja vse bolj tekoča, zaradi tega pa mikroskopsko majhni delci tkiva znotraj steklovine začnejo prosto plavati in senčijo mrežnico. Čeprav je to povsem normalen del staranja, pa lahko nenaden pojav večjega števila motnjav pomeni raztrganje oziroma odstop mrežnice, zato morate nemudoma na pregled k svojemu zdravniku.
 • Zamegljen vid po postopku LASIK Vaš vid bo lahko zamegljen po postopku LASIK ali kateri koli drugi operaciji dioptrije. Jasnost se mora povrniti v nekaj dneh, da se bo vid popolnoma stabiliziral pa lahko traja celo nekaj tednov.
 • Kapljice za oči in zdravila Določene kapljice za oči, še posebej tiste z zdravilnimi učinkovinami, ki vsebujejo konzervanse, lahko dražijo oči in povzročijo zamegljen vid. V večini primerov se stranske učinke lahko omili z umetnimi solzami, kapljicami za oči na recept ali solznimi čepki. Tudi nekatera zdravila, na primer proti alergiji, povzročajo suhe oči in zamegljen vid.
 • Predolga uporaba kontaktnih leč Uporaba leč za enkratno ali nekajkratno uporabo (oziroma katerih koli kontaktnih leč) dlje časa, kot vam je predpisal zdravnik, povzroči nabiranje beljakovin in drugih ostankov na lečah, ki povzročijo zamegljen vid in povečujejo nevarnost za vnetje oči.

Če se zamegljevanje pojavlja v manjšem obsegu in je prehodnega značaja, je lahko samo posledica utrujenosti, prevelike izpostavljenosti soncu ali prevelikega napora oči. Vendar so nenadne in ponavljajoče spremembe v vidu, na primer zamegljevanje, dvojni vid, tunelski vid, črne pike, avre ali motne podobe lahko znak resnega obolenja oči ali kakšne druge zdravstvene težave.

Vse več je tudi meglenega vida, zaradi pretirane rabe digitalnih naprav, ki z umetno modro svetlobo škodijo našim očem, tako da jih napenjajo in sušijo. Učinkovita zaščita oči so računalniška očala, ki preprečujejo vdor modri svetlobi v oko in tako zmanjšujejo digitalni stres in očesni napor.

Zamegljen vid je lahko pokazatelj resnejših težav z očmi

 • Težave z očmi in bolezni Če vas nenadoma doleti zamegljen vid na enem očesu in ste starejši od 60 let, je lahko prišlo do luknje v rumeni pegi na tistem delu mrežnice, kjer se slika izostri. Zamegljen vid je lahko poleg drugih vzrokov tudi simptom odstopa mrežnice, očesnega herpesa ali očesnega nevritisa (vnetja očesnega živca).Nekatera stanja in bolezni lahko vodijo v trajno izgubo vida, zato je nadvse pomembno, da se za pravilno diagnozo in takojšnje zdravljenje obrnete na svojega očesnega strokovnjaka.
 • Siva mrena Spremembe vida, na primer zamegljen ali moten vid, pa tudi bleščanje v temi in nočne avre, so lahko pokazatelj sive mrene. Če se sive mrene ne odstrani, s časom postane zelo moteča za vid, vodi pa lahko tudi v slepoto. Z operacijo sivo mreno odstranijo in vstavijo umetno lečo, s čimer se povrne izgubljeni vid.
 • Glavkom Zamegljen vid oziroma tunelski vid je lahko pokazatelj glavkoma. Simptomi vključujejo postopno ali včasih nenadno zoženje vidnega polja, ki ga spremlja zamegljen vid na robovih vidnega polja. Brez ukrepanja se izguba vida nadaljuje in privede do slepote.
 • Starostna degeneracija rumene pege Postopna izguba in zamegljevanje vida vključno s popačenji in pojavom ravnih črt ali krivulj so lahko znaki starostne degeneracije rumene pege, ki je najpogostejši vzrok za slepoto pri starejših ljudeh.
 • Diabetična retinopatija Če imate sladkorno bolezen, je nepojasnjen pojav zamegljenega vida lahko znak za nastanek diabetične retinopatije, bolezni, ki poškoduje mrežnico v očesu in lahko vodi v slepoto.
 • Krvno-žilne bolezni in druge sistemske bolezni Zamegljen vid v povezavi z dvojnim vidom je lahko simptom resnejšega stanja, na primer kapi ali krvavitve v možganih, lahko pa je zgodnji znak multiple skleroze. Če se vam zamegljen ali dvojni vid nenadno pojavita, takoj obiščite zdravnika.

Ob vsakršni nenadni spremembi vida se morate čim prej posvetovati s svojim zdravnikom. Toplo vabljeni v Optiko Oblak na pregled vida.

Dr Emil Oblak, optometrist