facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Zakaj so pomembni okulistični pregledi?

Redni očesni pregledi so pomembni – ne glede na vašo starost ali zdravstveno stanje. Na temeljitem okulističnem pregledu bo okulist ugotavljal veliko več, kot le dioptrijo za očala oziroma kontaktne leče. Preveril bo očesno zdravje, ocenil, kako dobro delujeta vaši očesi skupaj, in kakšen pokazatelj splošnega zdravstvenega stanja so vaše oči.

Okulisti so pogosti prvi, ki odkrijejo kronične sistemske bolezni, kot na primer visok krvni tlak ali sladkorno bolezen.

Kdo mora na pregled oči?

Okulistični pregledi so pomemben del rutinskega preverjanja zdravstvenega stanja vseh ljudi. Odrasli potrebujejo očesne preglede za redno posodabljanje dioptrije in za ugotavljanje zgodnjih znakov očesnih bolezni.

Pri otrocih pa so redni pregledi pomembni za zagotavljanje normalnega razvoja vida.

Očesni pregledi za otroke so pomembni za pravilen razvoj vida in akademske dosežke vseh otrok.

Vid je namreč tesno povezan z učnim procesom. Otroci, ki se jim težave z očmi ne odkrijejo, imajo pogosto težave s šolskimi nalogami. Pogosto je, da otroci težav z vidom ne podelijo, privadijo se na ”slabši” vid, gledajo skozi svoje oči in izkušnje ”vredu” vida, ki se razlikuje od njihovega ni za referenco.

Če so rezultati v šoli slabši, naj otrokove oči dobro pregleda okulist, specializiran za otroke, da se izključi morebitni z vidom povezan vzrok.

Kaj bo pregledal okulist?

Poleg pregleda, s katerim bo določil dioptrijo za očala ali kontaktne leče, bo okulist preveril, da nimate morda kakšne očesne bolezni, ki lahko vodijo v izgubo vida. Spodaj je zapisanih nekaj primerov stani, ki jih bo preverjal:

  • Ambliopija: To se zgodi, ko so oči obrnjene ali ko je v enem očesu drugačna dioptrija kot v drugem. Možgani zato odklopijo sliko obrnjenega ali zamegljenega očesa. Če ambliopije ne zdravimo, zavira razvoj vida na prizadetem očesu, kar vodi v trajno prizadetost vida. Škiljenje se pogosto zdravi tako, da se zdravo oko pokrije za nekaj časa.
  • Strabizem ali škilavost: Škilavost pomeni odklon oziroma obračanje očes. Okulist bo preveril, ali sta očesi poravnani in dobro sodelujeta skupaj. Škiljenje povzroča težave z zaznavanjem globine in lahko vodi v ambliopijo.
  • Težave s sodelovanjem obeh očes: Čeprav so oči poravnane, ne nujno tudi vredu sodelujeta. Takšne težave z binokularnim vidom lahko povzročijo glavobole, napor v očeh in druge težave, ki vplivajo na branje in druga opravila na blizu.
  • Težave z ostrenjem: Te težave lahko variirajo od nepopolno razvite sposobnosti ostrenja pri otrocih do normalnih starostnih težav z ostrenjem (starovidnost) pri odraslih.
  • Po opravljenem temeljitem okulističnem pregledu vam bo okulist predstavil rezultate in ponudil možnosti zdravljenja, primerne za vaše potrebe.
  • Očesne bolezni: Številne očesne bolezni, na primer glavkom in diabetična retinopatija, v zgodnji fazi nimajo simptomov. Okulist bo preveril zdravje oči zunaj in znotraj ter iskal zgodnja znamenja bolezni. V večini primerov zgodnje odkrivanje in zdravljenje očesnih bolezni pomaga znižati tveganje za trajne posledice.
  • Druge bolezni: Okulisti lahko ugotovijo zgodnje znake nekaterih stanj in bolezni, tako da pregledajo krvne žilice v očesih, mrežnico itd. Lahko vam bo povedal, ali se vam razvijajo posledice sladkorne bolezni, visokega krvnega tlaka, holesterola ali kakšne druge težave.

Zakaj samo preverjanje vida ni dovolj in je potreben temeljit očesni pregled?

Preverjanje vida vsebuje zgolj določene presejalne teste, ki pomagajo ugotoviti, pri katerih ljudeh se lahko razvijejo težave z vidom. Te kratke teste izvajajo zdravstveni tehniki, pediatri in drugi zdravstveni delavci. Pregled oči, ki ga opravite za pridobitev vozniškega dovoljenja, je primer takšnega preverjanja vida.

Glede na kraj in osebo, ki test izvaja, takšni testi vključujejo ugotavljanje zamegljenih slik, mišične usklajenosti in/ali pogostih očesnih bolezni. S preverjanjem vida se lahko izkaže, da potrebujete temeljit pregled oči, ni pa to zamenjava zanj.

Temeljit pregled oči lahko opravi le okulist in vključuje pazljivo testiranje vseh vidikov vašega vida. Glede na rezultate bo okulist predlagal terapijo, prilagojeno vašim potrebam.

Ne pozabite, samo okulist lahko opravi temeljit očesni pregled — splošni zdravniki niso dovolj usposobljeni za takšne preglede in tudi raziskave so pokazale, da lahko spregledajo pomembne težave z očmi, ki bi potrebovale zdravljenje.

Optični pripomočki in nasveti po opravljenem pregledu

Po opravljenem okulističnem pregledu vam bo okulist povedal stanje vašega vida. Glede na diagnozo lahko sledi predpis očal ali kontaktnih leč za odpravo dioptrijskih napak. V primeru očesne bolezni vam bo predpisal terapijo za zdravljenje bolezni ali operativni poseg. V primeru zdravih oči je priporočljivo opravljati očesne preglede na vsake dve leti.

Okulist vam lahko priporoči tudi jemanje vitaminov za oči ali prehranskih dopolnil, da obdržite zdrave oči ali kot pomoč pri specifičnih težavah, na primer suhih očeh.

Dr Emil Oblak, optometrist

Redni očesni pregledi so pomembni za vse ljudi, za vzdrževanje jasnega vida, lažje učenje in ohranitev vida za celo življenje.

V naši optiki opravljamo strokovne optometristične preglede vida in oči vsak torek in petek. Nimamo čakalnih vrst. Na pregled se naročite preko telefona 01 43 05 086 ali mobitela 051 65 11 00. Ali pa kliknite na spodnji gumb in izpolnite spletni obrazec.