facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Vprašajte optometrista

Dobili boste strokoven in prijazen nasvet.

Pošljite nam vprašanje ali pa v našem arhivu “Vprašaj optometrista – vprašanja in odgovori” poiščite odgovor.

* Zaradi velike količine pošte ne moremo zagotoviti odgovorov na vsa vprašanja.

Teme – vprašanja in odgovori:

Suhe oči

Vprašanje:Imam zelo suhe oči. Ko jih poskušam odpreti, imam občutek, da so obtičale v očesnih votlinicah. Tako je predvsem zjutraj, ko se zbudim. Kaj to povzroča?

Pisni odgovor:
Najverjetnejši vzrok je v kakovosti solz ali premajhni količini teh, kar povzroča suho oko. Stanje se ponoči poslabša, saj mežikanje pomaga pri obnavljanju solz, kar pa se ponoči ne dogaja. Poleg tega nekateri ljudje med spanjem nimajo popolnoma zaprtih oči, zato prihaja do izsušitve določenih predelov roženice. Roženica potrebuje vlago ves čas, v nasprotnem primeru zunanje celice hitro odmrejo, kar povzroča nelagodje, ki ga občutite. Poskusite s pogostejšo uporabo umetnih solz čez dan in še posebej zvečer, tik pred spanjem. Obstaja veliko različnih vrst kapljic in vaš optometrist vam bo svetoval, katere vam bodo najbolj odgovarjale. Nekaterim osebam zvečer bolj ustrezajo kapljice v obliki gela za daljšo zaščito oči, čez dan pa kapljice v obliki tekočine.

Sorodna vsebina:

– Suhe oči (članek)

– Kako preprečiti suhe oči (članek)

– Solzni čepki za suhe oči (članek)

Poškodba očesa z nohtom

Vprašanje:Po nesreči sem z nohtom porezala notranji sloj spodnje veke. Minilo je nekaj dni in še vedno imam občutek tujka v očesu. Tudi kontaktnih leč ne morem nositi, ker je občutek preveč neprijeten. Je to običajno ali moram poiskati pomoč? Prosim za nasvet.

Pisni odgovor:
Če imate občutek tujka v očesu, ne nosite leč, dokler se stanje ne popravi. Najverjetneje imate na notranji strani spodnje veke še vedno prasko in manjšo odrgnino na roženici. Če oko ni rdeče, se ne solzi in draženje ni prehudo, zdravljenja ne potrebujete. V kolikor se v dnevu ali dveh stanje ne popravi, stopite v stik s svojim optometristom, da bo oko pogledal in svetoval najprimernejše zdravljenje.

Kaj je dober oziroma slab vid?

Vprašanje:Sprašujem se, ali je moj vid dober ali slab. Izvid na pregledu je bil sledeč: vizus 0.5 in vizus 0.3. Je to dobro ali slabo? Ali mi lahko poveste, kakšen vid je slab vid?

Pisni odgovor:
Ocenjujem, da zgoraj opisano velja za vaš vid brez očal. Kot je videti, vaš vid brez korekcije ni popolnoma normalen. S takšnim vidom bi lahko prebrali približno 2/3 črk z običajne table za testiranje vida. Vaš vid bi najverjetneje uvrstili v nižjo kategorijo in z njim bi bilo pod standardom, ki je potreben za vožnjo. Večini ljudi se vid s korekcijo popravi na običajni vid, ki je 1.0 ali 1.2. Izrazov dober ali slab načeloma ne uporabljamo, raje govorimo o višji ali nižji dioptriji in normalnem ali nenormalnem vidu.

Zdravljenje daljnovidnih?

Vprašanje:Kakšnega zdravljenja so lahko deležni ljudje z daljnovidnostjo?

Pisni odgovor:
Nisem povsem prepričan, kaj vas zanima. Korekcija nizka stopnja daljnovidnosti ni nujno potrebna. Očala in kontaktne leče predstavljajo možnost, prav tako je mogoča tudi laserska operacija, vendar je ta omejena na nižje vrednosti dioptrije.

Stanjšana stekla v primerjavi z običajnimi stekli

Vprašanje:Sem kratkoviden (-5 na obeh očeh) in dioptrija se mi ni spremenila že 8 let (glede na pregled oči, opravljen prejšnji teden). Dobil sem očala z zelo stanjšanimi stekli (najtanjša možnost). Vendar ob nošenju v glavi občutim rahlo omotičnost. V preteklosti sem tak občutek že imel in vedno sem moral očala zamenjati (nanje se nisem mogel navaditi, saj so mi povzročali glavobole). Kaj je bil vzrok in kako ga odpraviti, pa nikoli nisem izvedel. Na spletu sem prebral, da tanjšanje leč naj ne bi bilo vzrok, bolj je pomemben položaj stekla glede na oko. Tega ne občutim s kontaktnimi lečami in opremo, ki jo okulist uporablja med samim pregledom, ter s starimi očali z isto dioptrijo in indeksom 1.56. Ker se dioptrija ni spremenila, stekla ne bi smela biti težava. Učinek je takojšen in slab občutek dobim takoj, ko si nadenem nova očala. Prepričan sem, da vožnja z njimi ne bi bila varna. Ali določeni ljudje na splošno slabše prenašajo stanjšana stekla? Priporočili so mi, naj stekla zamenjam z nekoliko manj stanjšanimi (z indeksom 1.6, superstanjšana stekla, ki jim imam, pa imajo indeks 1.67). Ali bo to rešilo mojo težavo? Dokončnega odgovora ne najdem nikjer, zato bo vsakršna razlaga dobrodošla! Lepo bi bilo imeti prepričljivo razlago o tem, kar se dogaja.

Pisni odgovor:
Stanjšana stekla nudijo prednost v primerjavi z običajnimi stekli, ker so tanjša, na žalost pa obstajajo tudi nekatere slabosti, in sicer:

  • nižje Abbejevo število, ki meri stransko učinkovitost stekla in poleg drugih stvari omogoča povečano barvno razpršenost, ki pa se jo lahko zazna kot zamegljen vid ob straneh vidnega polja;
  • slabši prenos svetlobe in povečani odsevi na zunanji in notranji površini, zato je antirefleksni sloj na teh steklih še toliko bolj pomemben;
  • njihova izdelava je težja, kar lahko vpliva na optično kakovost;
  • izvenosna (oziroma stranska) učinkovitost teh stekel je zmanjšana;
  • ukrivljenost, ki je potrebna za zagotovitev prave dioptrije, je drugačna kot pri standardnih materialih, kar ponovno vpliva na stransko učinkovitost, saj so predmeti lahko videti nagnjeni ali popačeni.

Vendar pa v praksi takšna degradacija ne bi smela biti zaznavna. Napake ali razpršenost v steklu se povečuje z oddaljevanjem od optičnega centra stekla, kar se še posebej opazi pri zelo velikih steklih.

Vse zgoraj naštete točke ne nujno povzročajo težav. Stanje se lahko izboljša z znižanjem lomnega količnika. Pomembno pa je tudi prileganje očal in položaj stekla glede na oko, saj slabo prileganje lahko poslabša težavo. Zanimivo je, da se z nošenjem kontaktnih leč težava povsem odpravi, saj se s premikanjem očesa premika tudi kontaktna leča in vedno gledate skozi središče leče.

Preobremenitev oči po 10 minutah uporabe računalnika

Vprašanje:Imam težavo z računalniškim zaslonom, saj občutim preobremenjenost oči že po 10-minutni uporabi računalnika. Uporabljam 24-inčni zaslon LCD in sedim v pravilni razdalji od zaslona. Zmanjšal sem svetlost in kontrast, učinka pa ni. Prosim za nasvet.

Pisni odgovor:

Zdrave oči in normalen vid ne bi smela povzročati preobremenjenosti po tako kratkem času. Pazite, da kontrast zaslona prilagodite kontrastu sobe. To pomeni, da poskušajte zmanjšati odseve zaslona tako, da pred seboj nimate svetlega okna, poleg tega pa zmanjšajte vpliv virov svetlobe – vaše oči se namreč prilagajajo najsvetlejšemu področju in ne zaslonu. Menim pa, da bi bilo dobro narediti pregled oči in preveriti, ali je prisotna kakšna težava, ki jo je treba pozdraviti.

Sorodna vsebina:

– Očala za računalnik (članek)

– Sindrom računalniškega vida (članek)

Ali v tem primeru potrebujem očala?

Vprašanje:Ravnokar sem opravila pregled oči in prejela naslednje rezultate: Dioptrija v desnem očesu je sfera -0,25 v levem je sfera -0,25 vizus v daljavi je na desnem 1.2 in levem 1.2, na blizu številka 1. Nikoli nisem imela občutka, da potrebujem očala in vid je jasen na vseh razdaljah in situacijah – ko vozim, delam za računalnikom in berem. Optometrist mi je priporočil očala za daljavo, za srednje razdalje in delo na blizu z enožariščno antirefleksno prevleko. Skrbi me, da bi uporaba očal pri tako nizki dioptriji imela dolgoročne škodljive posledice. Dioptrija, ki so mi jo izmerili pred 6 leti, je bila skoraj identična. Ali so po vašem mnenju očala v mojem primeru potrebna?

Vaša dioptrija je najnižja dioptrija, ki jo nekdo sploh lahko ima. Sam bi predpisal očala le v primeru, da bi pacient imel občutek, da je njegov vid na daljavo brez očal precej zamegljen in bi jih želel nositi. Uporaba za katere koli druge razdalje, kot gledanje zelo daleč, bi bila povsem nepotrebna. Skrbi me, da so vam priporočili očala, ki so v vašem primeru povsem nepotrebna.

Z novimi očali je vse videti nagnjeno

Vprašanje:Z novimi očali vse vidim nagnjeno: \ / namesto | |. Z očali so stvari videti čudne, na primer prenosni in osebni računalnik sta videti trapezoidno, namesto pravokotno. Tudi zgornje površine pulta, mize ali pečice so videti, kot da se nagibajo navzdol.

Če je dioptrija pravilna in se očala dobro prilegajo vašemu obrazu, bi se morali prilagoditi v nekaj dneh in težava bi morala izginiti. Če se to ne zgodi, pojdite k svojemu okulistu in opišite težavo. Najprej je treba preveriti očala in če je z očali vse v redu, je treba preveriti, ali je dioptrija tista, ki povzroča težave.

Otrok mora nositi očala, da obdrži dober vid

Vprašanje:Petletna hči že leto dni nosi očala zaradi daljnovidnosti na desnem očesu. Danes je imela pregled oči, ki je pokazal, da je z njenim vidom zdaj vse v redu, vendar bo morala nositi očala dokler raste, da se takšno stanje obdrži. Ali to res drži? Prijateljičini hčerki, ki so ji prav tako za leto dni predpisali očala in prevezo, ki ju ni nikoli nosila, pa so danes povedali, da ne potrebuje ne enega ne drugega. Zelo sem zmedena, saj je moja hči očala nosila vsak dan ves dan, pa jih kljub temu še vedno potrebuje, čeprav se ji je vid izboljšal, prijateljičina hči, ki pa ni nosila ne očal ne preveze, očal več ne potrebuje! Prosim za nasvet.

Osebe smo si različne. Prijateljičina hči ima lahko povsem ralične oči kot vaša in v otroštvu se spremembe dogajajo zelo hitro. Glede vaše hčerke pa tako: če je v otroštvu prisotna velika razlika med obema očesoma, zdravo oko ne bo videlo čiste slike in povezave med očmi in možgani, ki so potrebne za razvoj normalnega vida, se ne bodo pravilno razvile, oko pa bo postalo leno ali slabovidno. Razliko med obema očesoma je ustrezno odpraviti z očali in včasih je potrebno le to, da se razvije normalen vid v obeh očesih. Občasno je potrebno tudi dodatno zdravljenje, na primer nošenje preveze na zdravem očesu, da se spodbudi vid v lenem očesu. Če se je z nošenjem očal razvil normalen vid, ga je treba vzdrževati, saj bi ne-nošenje očal lahko pomenilo, da se bo daljnovidnost povrnila, še posebej v obdobju otroštva, ko je vidni sistem še vedno plastičen. Z odraščanjem se bosta očesi lahko izenačili in očala ne bodo potrebna. Prav tako je možno, da bo razlika med očesi ostala ali se še povečevala, zaradi česar, očala nosi dlje. Če svojemu optometristu zaupate, sledite njegovim napotkom. Želim vam, da vaša hči očala preraste.

Vid na daleč se slabša, rešitve pa mi ni ponudil še nihče

Vprašanje:Pred kakšnim mesecem sem obiskal optometrista, ker sem menil, da se mi je vid na daleč poslabšal. Leno oko imam že od rojstva in z uporabo očal in prevez se je oko naučilo gledanja naravnost, ko pa se poskusim osredotočiti na nekaj, se škiljenje vrne. Po opravljenem testu oči mi je optometrist povedal, da na obe očesi vidim zelo dobro, težava pa nastane, ko se obe očesi osredotočita na isto stvar in se ne moreta. Očal mi ni predpisal, prav tako pa zaradi tega ne morem pridobiti vozniškega izpita, saj z določene razdalje ne morem razbrati številk s table, ki pa jih moj inštruktor lahko razbere še z večje razdalje. Kaj naj storim?

Ne razumem, zakaj vam niso ponudili nobene rešitve. Če škilite le občasno, vaš vid pa se zamegli, ko to poskušate nadzirati, menim, da bi se kaj lahko naredilo, da bi vam pomagali. Če optične ali refrakcijske napake ni, lahko to povzroča zamegljen vid na daleč. Svetujem vam, da pregled oči ponovite pri drugem optometristu.

Odstop steklovine in posledično motnjave

Vprašanje:Marca letos so mi na očesni kliniki postavili diagnozo odstop steklovine. Imam tudi motnjave in občasno zamegljen vid zaradi nekakšnega oblaka, ki se premika prek mojih oči. Občutek imam, kot da ves čas gledam skozi črne pajčevine. Nočni vid se mi je poslabšal tako zelo, da že izgubljam samozavest. Imam 58 let in že marca so mi povedali, da zdravljenja ni. V najboljšem primeru naj bi se možgani privadili na težavo. Po nekaj mesecih se je to dejansko zgodilo, a težava se je ponovila – kar je baje običajno. Februarja 2012 naj bi mi zamenjali multifokalna stekla. Ali mi lahko kaj svetujete, kar bi mi pomagalo? Opustila sem tudi tečaj aerobike, skrbi pa me, da ni razlog za težave morda tečaj joge, ki ga obiskujem. Prosim za nasvet.

Odstop steklovine je zelo pogost pojav in nastane, ko steklovina, ki je sestavni del zrkla, odstopi od mrežnice, na katero je ohlapno pritrjena. Odstop steklovine povzroči motnjave, ki so sestavljene iz zlepljenih tkiv znotraj steklovine in iz tanke membrane, ki povezuje steklovino z mrežnico in se je odtrgala od mrežnice. Motnjave opazite, ko plavajo za področjem zenice. Na žalost za motnjave zdravljenja ni, vendar se skoraj vedno stanje popravi s časom, izginejo pa ne. Zaradi slabšega prilagajanja oči na nočno svetlobo s staranjem, je vožnja ponoči lahko zelo težavna. Vožnja v okviru vaših zmožnosti, redno menjavanje dioptrije in antirefleksni sloj na steklih lahko pomagajo. Po odstopu steklovine in ko se ugotovi, da mrežnica ni poškodovana, telesna vadba ne predstavlja nikakršnega dodatnega tveganja, zato menim, da ste med vadbo varni ravno toliko, kot kdor koli vaše starosti.

Ali lahko med zdravljenjem s kemoterapijo opravim pregled oči?

Vprašanje:V prihodnjih dneh me čaka pregled oči, sem pa ravno na sredini zdravljenja s kemoterapijo. Ali pregled lahko vseeno opravim ali je zaradi kemoterapije pregled bolje odložiti?

Čeprav ima kemoterapija lahko stranske učinke, se ti redko pojavijo na očeh. Odvisno je od vrste kemoterapije. Če se počutite v redu, pregleda oči ne odlašajte.

Ali nošenje kontaktnih leč povzroča dolgotrajne posledice?

Vprašanje:Sin je star 16 let in pri športu nosi kontaktne leče. Rad bi jih nosil tudi ob drugih priložnostih, sama pa nisem povsem navdušena nad tem. Rada bi imela zagotovilo, da ni popolnoma nobenega tveganja za dolgotrajne posledice zaradi nošenja kontaktnih leč do 14 ur dnevno. Zanima me, kje si lahko preberem izsledke kakšnih raziskav, ki so pokazale, da posledic ni, ali pa vaše zagotovilo, da ni prav nobenega tveganja.

Nikoli ne bo mogoče biti popolnoma brez tveganja. V očeh nosite tujek in 100-odstotne varnosti vam ne more zagotoviti nihče. Kljub temu pa so tveganja z modernimi lečami, upoštevanjem stroge higiene in pravilno nego lečk minimalna. Najnovejše leče so narejene iz silikonskega hidrogela, ki predstavlja revolucijo v nošenju, zmanjšuje pa tudi tveganje za nastanek infekcij ter sprememb na roženični strukturi. Nekoliko se tveganje za negativne posledice poveča s predolgim nošenjem lečk (npr. čez noč), za nošenje čez dan pa so zelo varne. K meni prihajajo številni pacienti, ki so starejše vrste leč nosili od 20 do 30 let, pa pri njih nisem opazil nobenih škodljivih posledic, poleg tega so nove leče v primerjavi s starimi neprimerno boljše kakovosti. Brez omahovanja priporočam kontaktne leče iz silikonskega hidrogela za dnevno uporabo vsem primernim pacientom.

 

Vid na enem očesu je ponoči slabši

Vprašanje:Opazil sem, da se je nočni vid na levem očesu poslabšal v zelo kratkem času. Čez dan je v redu, težavo opazim šele v temi. Kaj bi to lahko bilo?

Ko se v temi zenica razširi, se več dioptrijskih struktur v očesu izpostavi, na primer roženica in kristalna leča (leži za zenico). Zato je večji del teh struktur vključen v ostrenje svetlobe. To lahko povzroči, da manjša dioptrijska napaka postane opazna in ponoči nekoliko zamegljuje vid. Oko deluje podobno kot leča v fotoaparatu: manjša kot je odprtina v leči, večja je globina vidnega polja in več slike od blizu na daleč je izostrene. Ravno zaradi tega je vid nekaterih ljudi brez očal boljši ob močni svetlobi. Če je temu res tako, bi potrdil pregled oči, s katerim bi preveril tudi druge možne vzroke.

Ali lahko uporabljam bifokalna stekla za branje na daleč

Vprašanje:Pred približno tremi leti sem poskusil nositi progresivna stekla, pa se niso obnesla. Z uporabo sem prenehal in se vrnil k uporabi bifokalnih stekel, s katerimi sem zadovoljen. Kmalu bom imel pregled oči, prvi po treh letih. Vidim lahko vse, kar je dalj od dolžine roke, sem namreč kratkoviden. Ali bi lahko ponovno nosil bifokalna stekla z večjo dioptrijo na spodnji polovici stekel?

Da, lahko, vendar boste morda imeli težavo gledati stvari, ki bodo preblizu. Pri nošenju bifokalnih stekel je treba vedno delati kompromise. Svojo željo omenite svojemu optometristu in prilagodil vam bo bralno dioptrijo.

Ali gledanje televizije in uporaba prenosnega računalnika škodita očem?

Vprašanje:Ali gledanje televizije in uporaba prenosnega računalnika škodita očem? Še posebej za dveletnika?

Mislim, da ne. Otrok te starosti ima omejen čas pozornosti, še posebej za računalnikom, zato mislim, da pretirana uporaba ni mogoča. Bolje bi bilo morda omejiti čas, ki ga otroci lahko preživijo za gledanje televizije in igranje z računalnikom, kot pa pretirano skrbeti, kakšno škodo lahko povzročijo.


Sorodna vsebina:

– Očala za računalnik (članek)

Zamegljen vid na daleč po daljšem delu na blizu

Vprašanje:Mislim, da imam psevdomiopijo, saj me je kar naenkrat doletelo, da ne morem ostriti oddaljenih predmetov v trajanju od 3 do 4 ur po dolgotrajnem delu za računalniškim zaslonom. Sicer nosim bralna očala. Naj se naročim na pregled oči (zadnjega sem opravil pred nekaj meseci), ali naj se za nasvet obrnem na svojega optometrista?

Daljša obdobja dela na blizu lahko povzročijo zamegljen vid na daleč, kar lahko pomeni težavo predvsem takrat, ko se po dolgotrajnem delu vozite domov. Moj prvi nasvet je, da med dolgotrajnim delom za računalniškim zaslonom vsaj enkrat na uro odmaknete pogled za minuto ali dve in s tem omogočite, da se mišice v očesu nekoliko sprostijo. Najboljše je, če skozi okno pogledate nekam v daljavo. Če to ne deluje, potem se kar naročite pri svojem optometristu, da bo preveril vaše simptome in naredil dodatne teste, v skladu z novimi rezultati pa vam bo lahko tudi svetoval. Nasvet se bo morda navezoval na reorganizacijo delovnega okolja, uvedbo rednih premorov pri uporabi računalnika, novo dioptrijo ali pa vam bo celo dal kapljice, da se bodo oči popolnoma sprostile, da bo lahko ugotovil, ali nimate morda previsoke dioptrije, ki je bila ugotovljena na podlagi običajnih testnih pogojev.

Pregled oči ni zajemal testiranja barvnega vida in ni bil temeljit

Vprašanje:1) Zakaj pregled oči ni vseboval gledanja obarvanih pik in simbolov, ampak samo prepoznavanje črk in odgovarjanje na vprašanje, katera črka je bolj jasna? Današnji pregled se mi ni zdel tako temeljit kot običajno, čeprav sem ga zaradi glavobolov moral opraviti predčasno, da bi ugotovil, ali je vzrok zanje poslabšan vid. Naj se pritožim, ali je to dovolj? (V obeh očeh mi je zmerila pritisk s puhom zraka in (samo) v desno oko posvetila z lučko.) 2) Zgleda, da se mi je vid na levem očesu zelo poslabšal. Ko me je vprašala, ali so stekla, za katera je mislila, da so prava, v redu, sem rekel, da vse deluje nekoliko plavajoče. Po njenem je bil vzrok prevelika sprememba, ki se je zgodila prehitro, zato je nekoliko zmanjšala dioptrijo. Zdaj pa me skrbi, da oči ne bodo deležne prave dioptrije in bom kmalu moral ponovno nazaj. Ali so moji dvomi upravičeni? Je njen nasvet pravilen? V optiko se vračam v četrtek, zato vas lepo prosim za čim prejšnji odgovor, da bom vedel, ali naj svoje dvome izpostavim ali ne.

Test z barvnimi pikami imenujemo barvni test ali Ishihara in ga ne izvajamo rutinsko na običajnih pregledih oči. Ko se barvni vid enkrat preveri in je normalen ali ne, se več ne spreminja, saj je vzrok za okvarjen barvni vid genetski. Sam preverjam barvni vid pri določeni starosti otrok. Glede vašega pregleda pa mislim, da bi rezultatom in pregledu samemu morali povsem zaupati. Občasno moramo dioptrijo nekoliko zmanjšati, saj bi bila v nasprotnem primeru razlika prevelika in bi se bilo nanjo težko privaditi. To odločitev optometrist sprejme subjektivno in je odvisna od znanja in izkušenj, in samo, če bomo poskusili nositi očala z novo dioptrijo, bomo lahko vedeli, ali je ustrezna ali ne. Podelite dvome o pregledu in rezultatu, morda vam bodo omogočili ponovni pregled.

Ali mi lahko vstavite stekla v okvir, ki sem ga kupila drugje?

Vprašanje:Zanima me, ali lahko v Optiko Oblak prinesem očala, ki sem jih kupila drugje, vi pa mi boste vstavili stekla in koliko me bo to stalo?

Okvir se obdela in/ali segreje, da lahko vanj vstavimo primerna stekla. Če se med postopkom okvir zlomi, ga v optiki ne nadomestimo, ker je kupljen drugje. To pomeni, da prevzemate vsa tveganja povezana z vstavljanjem stekel. Cena pa je odvisna od vrste stekel in dioptrije.

Zakaj potrebujem multifokalna stekla?

Vprašanje:Sem kratkoviden in očala nosim že vrsto let. Brez očal lahko berem brez težav, potrebujem pa jih za gledanje na daleč in za delo z računalnikom. Svetovali so mi uporabo multifokalnih stekel za branje. Zakaj? Dioptrija je naslednja: Desno oko: Sfera: -1.25 & Add +2.00 Levo oko: Sfera: -2,25 & Add +2.00 Zelo bom vesel vašega mnenja.

Z multifokalnimi stekli lahko hkrati berete in gledate v daljavo. Poleg tega bi vam uporaba omogočila boljši vid za branje, saj je iz vašega izvida razvidno, da imate na očeh različno dioptrijo, branje s pomočjo dioptrije pa bi izenačilo obe očesi. Vendar uporaba multifokalnih stekel ni nujna in če vam uporaba enožariščnih očal, ki jih za branje snamete, povsem ustreza, uporabljajte dvoje očal.

Težave z belo tablo v razredu

Vprašanje:Hči ima težave z branjem črne pisave na beli tabli, prav tako pa ji težavo povzroča močna svetloba, in pravi, da v šoli zelo težko sledi, saj ji vzame veliko časa, da vidi pravilno in prepiše s table. Ali obstajajo kakšni posebni testi, ki bi ji lahko pomagali? Stara je 14 let.

Seveda! Simptomi kažejo na to, da je kratkovidna, ker je njen vid na daleč sprva zamegljen. Naročite jo na pregled pri želenem optometristu, kjer bodo preverili njen vid in splošno zdravje oči ter svetovali pravo rešitev zanjo.

 

Kakšno vrsto očal potrebuje moja hči?

Vprašanje:Moja hči ima 14 let. Je kratkovidna in potrebuje očala, da bi bolje videla. Rada bi takšna očala, ki bi zmanjšala hitrost povečevanja njene kratkovidnosti. Njena dioptrija je takšna: Desna -3.50 – 0.5 x 10 Leva -3.50 – 1.00 x 170 Če bi mi lahko svetovali, kakšna stekla in okvirji so zanjo najbolj primerni, bi vam bila nadvse hvaležna.

Na žalost ne obstaja dokazan način, ki bi lahko vplival na zmanjšanje stopnje povečevanja kratkovidnosti. Izbrana očala morajo ustrezati njeni dioptriji in se pravilno prilegati obrazu, da nudijo najboljše udobje in dober vid. Optometrista povprašajte o vseh vidikih omilitve kratkovidnosti.

Ali moram za nošenje leč na ponovni pregled oči?

Vprašanje:Imam dioptrijo, ki so mi jo izmerili v zadnjih dveh letih (februarja 2010). Rada bi se naročila na sestanek za pomerjanje leč, ne vem pa, ali moram pred tem opraviti še pregled oči.

Večina strokovnjakov za kontaktne leče želi izvide, ki niso starejši od zadnjih 12 mesecev, ali celo zadnjih 6 mesecev. Namreč, poskusne leče bodo izdane na podlagi tega izvida, kar pa je lahko zavajajoče in izguba časa ter materiala, če se izkaže, da se je dioptrija nekoliko spremenila. Poleg tega se mora strokovnjak prepričati, da so vaše oči zdrave in nošenje leč ne bi povzročilo kakšnih dodatnih težav.

Boleče in solzne oči

Vprašanje:Trenutno nosim očala, v očeh pa občutim draženje, bolečino in solzenje. Ali lahko poveste, kaj je lahko narobe?

Obstaja veliko različnih razlogov, ki povzročajo opisane težave, od preprostega vnetja očesa, do suhega očesa ali alergije. Opravite pregled vida, na katerem bo optometrist lahko postavil točno diagnozo.

 

Trzanje veke

Vprašanje:Stara sem 36 let in že dva tedna in pol do tri tedne na desni veki čutim trzanje. Računalnik uporabljam pri delu ves dan – ali gre za preobremenitev oči? Vem, da lahko to povzroča tudi kofein, vendar ga sploh ne uživam. Hvala vnaprej za kakršen koli nasvet!

To je zelo pogost pojav in običajno mine v 2 do 3 tednih, čeprav lahko občasno traja tudi dlje. Pravega vzroka za trzanje ne poznamo. Nekateri optometristi ga povezujejo s stresom in mogoče tudi s preobremenjenostjo oči. Pregled oči bo pokazal, ali so vaše oči preobremenjene in ali potrebujete očala za delo z računalnikom. Stanje ni resno, zato naj vas ne skrbi.

Sorodna vsebina:

– Očala za računalnik (članek)

– Sindrom računalniškega vida (članek)

Ali lahko po operaciji sive mrene nosim kontaktne leče?

Vprašanje:Ali lahko nosim kontaktne leče, če sem na enem očesu imela operacijo sive mrene?

Če je bila operacija uspešna, roženica in veka pa sta v redu, ni razloga, zakaj ne bi poskusili z nošenjem kontaktnih leč.

 

Kako lahko vem, če so kontaktne leče primerne?

Vprašanje:Nosim multifokalna stekla in razmišljam o kontaktnih lečah – ali so multifokalne kontaktne leče možne? Zanima pa me tudi, kako bi lahko vedel, da so kontaktne leče zame primerne, ne da bi zapravil veliko denarja samo za to, da bi na koncu ugotovil, da to ni zame?

Poskusite lahko s progresivnimi lečami, ki se dobro obnesejo, ali pa z enožariščnimi, tako da eno oko uporabljate za branje, drugo pa za gledanje na daleč. Več o tem lahko preberete v drugih odgovorih. V iskalnik vnesite progresivne kontaktne leče. Veliko optik omogoča tudi brezplačno testno nošenje kontaktnih leč, če vam ustrezajo se odločite za nakup.

 

Rdeča lisa v kotu očesa

Vprašanje:Tašča ima v kotu oči rdečo liso. Lise so se pojavile pred 5 dnevi, uporabila je očesne kapljice. Srbi je ne, je samo rdeče. Ali naj gre na pregled? Je v 70. letih.

Možnih je nekaj vzrokov. Lahko gre za okužbo oči (npr. vnetje oči), vendar ga ponavadi spremlja srbenje, bolečina in hrapav občutek v očesu. Če je rdeča lisa prisotna samo na enem očesu, gre najverjetneje za subkonjunktivalno krvavitev, ki je skoraj vedno neškodljiva in bo čez nekaj dni izginila. Vseeno pa menim, da bi morala na pregled k optometristu.

 

Ponavljajoče se okužbe oči

Vprašanje:Simptomi vnetih oči se mi kar naprej ponavljajo – že tretjič ta mesec, kljub temu, da sem antibiotične kapljice vsako krat jemala po 5 dni. Rumenkast izcedek iz oči itd. Nosim mesečne lečke in se sprašujem, ali naj zamenjam proizvajalca ali obiščem zdravnika?

Nekaj prav gotovo ni v redu, če težava ne izgine. Upam, da kontaktnih leč ne nosite takrat, ko jemljete antibiotična zdravila, saj se oči tako ne bodo nikoli pozdravile. Obstaja pa še kar nekaj drugih možnih vzrokov. Imate lahko okužbo veznice ali roženice, lahko pa gre tudi za virusno okužbo, ki se dlje časa zdravi. Možno je tudi, da težavo povzročajo kontaktne leče in sploh ne gre za okužbo. Obiščite strokovnjaka za leče, da odkrije vzrok in vam svetuje ustrezno zdravljenje.

 

Občutek bolečine in pritiska v obeh očesih

Vprašanje:Že kakšen teden v očeh občutim bolečino in pritisk. Občutek imam kot, da sta moji zrkli zelo težki in boleči. Ko se zjutraj zbudim še ni tako hudo, čez dan pa se stanje poslabša. Zvečer zelo težko zaspim, saj je takrat občutek najhujši in oči so povsem nemirne. Čez dan zelo veliko uporabljam računalnik – pametni telefon in se sprašujem, ali ni vzrok za to preobremenjenost oči. Hvaležna bom za kakršen koli nasvet.

Vaši simptomi sicer ne nakazujejo na kaj resnega, je pa vsekakor lahko vzrok v preobremenjenosti oči in morda potrebi po očalih. Naročite se na pregled in optometrist bo poleg vašega vida preveril tudi, ali niso prisotne še kakšne druge težave z očmi.

 

Vidim premikajoče se krivulje

Vprašanje:Pozdravljeni, stara sem 55 let in imam MS (multiplo sklerozo) ter migrene. Že kakšne 4 tedne pred očmi vidim krivulje, ki se premikajo in ne izginejo. Ali mi lahko pomagate? Imela pa naj bi tudi začetno stanje sive mrene, vendar ne vem v katerem očesu.

Siva mrena ter MS običajno ne povzročata takšnih težav. Mislim, da gre za preproste motnjave v steklovini, ki so zelo pogoste in precej neškodljive. Za potrditev tega mnenja pa je treba opraviti pregled, da se preveri, ali so oči na splošno zdrave.

Oči zatekajo, se solzijo, bolijo in srbijo

Vprašanje:Najprej naj povem, da že težko čakam na nova očala in pregled. Trenutna očala so starejša od treh let in na zadnjem pregledu mi je bilo rečeno, da jih ne potrebujem. Kljub temu pa imam težave z očmi – obe očesi zatekata in sta rdeči. Zadeva je podobna ječmenu, poleg tega pa se mi med spanjem zelo solzi iz oči. Na dotik je boleče in zelo srbeče. Pri zdravniku sem bil že tri krat, ki mi je predpisal kapljice in antibiotik. Vendar se je stanje ponovilo že tretjič in ne morem kar naprej jemati antibiotika ter kapljic. Ali je mogoče vzrok v tem, da potrebujem novo dioptrijo v steklih?

Ne, to se ne bi zgodilo, če bi potrebovali le nova očala ali stekla. Menim, da gre za okužbo oči, konjunktivitis, a ker zdravljenje splošnega zdravnika ni delovalo, gre lahko za posebno vrsto konjunktivitisa, npr. alergijsko ali za vnetje sprednjega dela očesa, ki potrebuje posebno zdravljenje. Priporočam vam pregled oči pri optometristu, ki bo pregledal vaše oči in skušal ugotoviti vzrok ter svetoval primerno zdravljenje ali vas celo napotil k specialistu.

Draga očala v primerjavi z vnaprej izdelanimi očali

Vprašanje:Kateri so razlogi za nakup dragih očal za branje, namesto poceni različice?

Očala po meri bodo narejena na podlagi vaše točne dioptrije in stekla bodo pravilno nameščena, da gledate točno skozi njihovo središčno točko, poleg tega pa vam bo ustrezal tudi okvir in vse skupaj bo vplivalo na boljši vid. Nekaterim ljudem očala, ki so narejena vnaprej, odgovarjajo kot dodatna očala za nakupe ali pa jih imajo v avtomobilu za pomoč pri branju zemljevida. So cenejša, torej izguba, če jih izgubite, ni velika. Ker so na voljo samo v eni velikosti, vam okvir morda ne bo odgovarjal in ne boste gledali skozi središčno točko stekel, kar vam lahko povzroči glavobole ali preobremenjenost oči. Stekla pri takšnih očalih so enaka, zato niso ustrezna za osebe, ki imajo v očeh različno dioptrijo.

Kaj mi priporočate za zaščito pred migreno, ki jo sproža sončna svetloba?

Vprašanje:Migrene imam vsak dan, zdravnik pa me je samo napotil k okulistu, ki naj bi preveril moj vid. Z očmi ni nič narobe, sem pa opazila, da mi lahko močna svetloba ali celo sončna svetloba sprožijo migreno. Ali obstaja kaj, kar bi lahko nosila, da bi me zaščitilo pred migreno zaradi sončne svetlobe? Hvala.

Občutljivost na svetlobo je na žalost zelo pogost razlog za nastanek migren. Upam, da je vaš splošni zdravnik opravil različne preglede, saj vsakodnevnih migren ne bi smelo biti. Edino, kar lahko storite sama je, da nosite barvna stekla, ki zunaj postanejo temnejša, znotraj pa ostanejo svetlejša. Fotokromna stekla predstavljajo dobro rešitev, saj potemnijo z naraščanjem svetlobe. Obarvanost stekel je možna tudi na steklih, ki so brez dioptrije. Obrnite se na optometrista, ki vam bo svetoval in ponudil različne možnosti.

Ali lahko prozorne leče zamenjam za barvne?

Vprašanje:Trenutno uporabljam mesečne prozorne kontaktne leče, rada pa bi jih zamenjala za barvne. Ali bi jih bilo pametno zamenjati z barvnimi kontaktnimi lečami? Ali bi to kakor koli vplivalo na moje oči?

Ni posebnega razloga, zakaj ne bi poskusili barvnih leč, vendar niso primerne kot nadomestilo prozornih. Ponudba materialov in različnih dioptrij je pri barvnih lečah veliko bolj omejena. Tudi možnost pojava očesnih zapletov je veliko večja, saj je pretok kisika manjši. Poleg tega so pogosto manj udobne. Osebno jih priporočam kot dodatek k prozornim lečam za posebne priložnosti ne pa nadomestilo.

 

Kontaktne leče

Vprašanje:Pri kateri starosti lahko dobim kontaktne leče?

Odvisno je od sposobnosti in zrelosti otroka, v povprečju pa okoli 12. leta starosti. Večini otrok leče ustrezajo, ko se nanje navadijo.

Težave z zaznavanjem globine

Vprašanje:Zadnje čase imam težavo z zaznavanjem globine in se sprašujem, ali morda potrebujem očala? Vid ni zamegljen, občasno se mi samo zdi, da oči ne ostrijo, in predmeti se mi zdijo bližje. Ne vem, kako naj to razložim, vendar mi povzroča veliko skrbi.

Način, da izveste je, da opravite celovit pregled oči. Morda se razlikuje dioptrija v očesih, kar lahko vpliva na vašo zaznavo globine.

 

Alternativa bralnim očalom

Vprašanje:Nosim očala za branje, vendar mi kot učiteljici povzroča veliko preglavic, da si moram vsaki dve minuti natakniti ali zopet sneti očala! Ali bi lahko nosila kontaktne leče, če uporabljam očala za branje?

Obstajata dve možnosti. Prvo imenujemo monovizija, ko uporabljate eno oko za daljavo in drugo za branje. Pomeni, da je eno oko vedno zamegljeno, vendar je prav presenetljivo, kako dobro se to obnese. Druga možnost pa so progresivne mehke kontaktne leče. Te vam bodo omogočile dober vid na daljavo in blizu na obeh očesih. Te možnosti ne ustrezajo vsem, velja pa poskusiti. Možno pa bi bilo tudi v očala namestiti multifokalna (ali bifokalna) stekla, ki omogočajo gledanje na daleč in blizu skozi eno steklo.

 

Srbeče oči

Vprašanje:Oči me srbijo in ko jih pomanem, se zameglijo. Kaj naj storim?

Vse oči srbijo od časa do časa. Če nimate očitnih znakov vnetja očesa, vam priporočam uporabo umetnih solz v obliki kapljic ali gela, ki jih dobite na recept ali v prosti prodaji v lekarni. Lahko vas srbijo zaradi kakšne alergije in tudi za to je možno dobite ustrezne kapljice. Kapljice vam lahko predpiše okulist ali zdravnik, če tiste iz proste prodaje ne bodo delovale.

 

Ali obstaja zdravljenje za moje leno oko?

Vprašanje:Zgodovina mojega lenega očesa je že kar dolga. Star sem 36 let in leno oko so mi diagnosticirali pri 5. letih. Od takrat se mi pojavlja občasno obračanje levega očesa navznoter. Bil sem zdravljen s pokrivanje očesa in očali. Pokrivanje očesa smo hitro opustili, prenehal pa sem tudi nositi očala, saj so mi povzročala zelo močne glavobole. Iz istega razloga ne morem nositi tudi sončnih in varnostnih očal ter celo nekaterih vrst kap ali naglavne opreme. V levem očesu naj bi imel tudi astigmatizem. Pri 21. letih sem imel vnetje šarenice na dobrem očesu, kar mi je povzročilo nemalo preglavic, saj je vid na levem očesu zelo slab. Zdaj pa me skrbi, da bi postal slep, če bi se kar koli zgodilo z vidom na desnem očesu, saj je vid na levem očesu zelo slab. Še vedno se mi občasno pojavlja obračanje očesa navznoter – največkrat, ko sem utrujen ali bolan. Vedno pa je le prehodno. Gledanje filmov v novi, 3D obliki je zame popolnoma nemogoče, saj kot je videti imam minimalni binokularni vid! Ali obstaja kirurška ali laserska rešitev? Bi prišle v poštev morda kontaktne leče? Občutek imam, da so pregledi v preteklosti bili izvedeni zelo površno – težave, ki sem jih imel, niso bile raziskane, dobil sem le očala. Hvala vnaprej za vaš nasvet.

Bojim se, da vam tudi jaz ne morem veliko pomagati. Zdravljenje lenega (oz. očesa z ambliopijo) mora biti izvedeno že zelo zgodaj v življenju, saj mora oko dobiti jasno sliko, če želi razviti normalen vid. Če je ne dobi, potem se živčne povezave z vidnimi centri v možganih ne razvijejo pravilno in oko ne razvije normalnega vida. Obstaja plastično obdobje v otroštvu, ko se povezave še razvijajo, ko pa enkrat dosežete odraslo dobo, je že veliko prepozno. Vid v lenih očesih lahko variira od zelo slabega do ne tako slabega in zares ste lahko upravičeno zaskrbljeni glede tega, da bi se kaj zgodilo dobremu očesu. Kirurške ali laserske možnosti, ki bi omogočila boljši vid na levem očesu, ni. V tolažbo naj vam povem, da zelo veliko ljudi odlično funkcionira samo z enim dobrim očesom (pustimo ob strani filme 3D)! Uarediti vse, kar je v vaši moči, da boste zaščitili dobro oko, ostali zdravi in ohranili dobro počutje, saj to lahko s staranjem vpliva tudi na vaše oči.

 

Kotaktne leče za odpravo astigmatizma

Vprašanje:Pred kratkim sem slišal, da so zdaj na voljo tudi leče za ljudi z astigmatizmom. Ali je to res in jih imate na zalogi tudi v Optiki Oblak?

Postale so zelo pogoste v uporabi. Optometrist vam bo z veseljem ponudil poskusne kontaktne leče, in preverite ali vam ustrezajo. Na zalogi imamo poskusne lečke tudi z astigmatizmom. V primeru da niso na zalogi pa je običajno treba čakati od enega do dva tedna.

 

Vaje s približevanjem

Vprašanje:Bila sem pri svoji okulistki, ki mi je postavila diagnozo, ki se začne na črko e. Rekla je, da se morajo moje očesne mišice utrditi in mi svetovala, katere vaje moram izvajati. Vaj se spomnim, ne morem pa se spomniti imena bolezni oziroma stanja. Pri vaji moram predmet držati na razdalji roke, nanj izostriti pogled, nato pa ga počasi pomikati naprej, dokler vid ne postane dvojni ali predmeta več ne vidim. Nato vajo ponovim. Opazila sem, da traja kar nekaj časa, da oči ponovno postanejo sposobne izostriti predmet. Okulistka je omenila, da bom morda morala obiskati tudi oftalmologa na kliniki, da se bo stanje izboljšalo. Ali mi lahko poveste ime mojega stanja in me spomnite, kako točno morajo potekati vaje, saj moj spomin ni ravno najboljši, da bom na kliniki lahko bolje pojasnila, če bi morala tja na pregled. Hvala vnaprej!

Svetovali so vam vaje za približevanje, s katerimi boste ojačali mišice, ki oko povlečejo navznoter pri delu na blizu. Če imate slabo sposobnost približevanja, lahko podzavestni trud povzroči težavo pri koncentraciji (tudi glavobole, zamegljen vid in utrujene oči), ki je potrebna za branje in delo na blizu. Stanje se imenuje konvergentna insuficienca. Z drugimi besedami, oči imajo močno težnjo, da se pri branju ali delu na blizu obračajo navzven. Če se to zgodi, lahko vidite dvojno, in trud, ki ga potrebujete za obračanje nazaj, lahko povzroči omenjene simptome. Obračanje oči se imenuje eksoforija. Po mojih izkušnjah morate vaje delati vsaj dvakrat dnevno najmanj 10 minut nekaj tednov, če želite, da bodo učinkovito izboljšale vaše stanje. Na kliniki vam bodo najverjetneje priporočili enako vrsto vaj, morda z uporabo naprednejše opreme, vendar pa dvomim, da bi to bistveno spremenilo situacijo. Redko in samo, če je težava zares zelo nadležna, se lahko izvede operacija na mišicah, ki jih je treba ojačati. Vaje pa ste opisali zelo dobro, zato jih točno tako tudi izvajajte. Upam, da vam to pomaga.

Sorodna vsebina:

– Vaje za oči (članek)

Kdaj morava nositi očala?

Vprašanje:S prijateljico se sprašujeva, kdaj nositi očala. Hodiva k istemu okulistu, vendar ne veva natančno, kdaj naj nosiva očala. Prijateljičina dioptrija je naslednja: D.o: Dsph +4.25 Dcyl-1.75 Axis 95 L.o: Dsph +4.25 Dcyl-1.25 Axis 63 Moja pa je naslednja: D.o.: Dsph -0.50 Leva: Dsph -0.50 Ali nama lahko prosim razložite, kdaj in zakaj naj očala nosiva? Hvala.

Opozoriti moram, da je vsakdo drugačen in različno prenaša težave v zvezi z ostrino vida, vendar pa menim, da bi vaša prijateljica morala očala nositi večino časa, če ne celo ves čas, saj je njena dioptrija kar precej visoka in mora biti zanjo kar naporno biti brez očal. Morda bo zmogla občasno gledanje na daleč brez očal, mislim pa, da jih potrebuje za delo na blizu ves čas.

Vi pa ste po drugi strani kratkovidni in jih boste potrebovali samo za dela na zelo daleč, na primer za vožnjo, gledališče ali za delo na daleč v učilnici. Nekateri ljudje z vašo dioptrijo prav tako očala nosijo ves čas, saj želijo videti kar se da jasno na daljavo, vendar to ni nujno, če se dobro počutite tudi brez njih.

Dr Emil Oblak, optometrist

V kolikor zaznavate očesne težave ali spremembe pri vas ali otroku, ne odlašajte z očesnim pregledom! Pri nas nimamo čakalnih vrst. Temeljit pregled oči in vida lahko opravite vsak torek in petek med 9:00 – 17:00 uro. Vaše oči bo pregledal priznani optometrist dr. Emil Oblak.