facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Očesni pregled

Kako poteka očesni pregled

Redni pregledi oči so ključnega pomena za jasen in dober vid. So tudi pomemben pokazatelj splošnega zdravja. Ob pregledu se preveri zdravje vaših oči in lahko se najde pokazatelje drugih zdravstvenih stanj. Obstaja veliko različnih načinov za izvedbo testov pri pregledu oči.

V tem vodniku je prikazanih nekaj značilnih primerov. Vsak pregled je prirejen tako, da bo ustrezal vašim potrebam, zato ne boste deležni čisto vseh opisanih testov.

Kaj se dogaja na pregledu oči?

Ko greste na pregled oči, morate s sabo vzeti morebitna očala, ki jih imate, imena zdravil za oči, ki jih jemljete, in podatke o kontaktnih lečah, če jih nosite. Na dan pregleda vida, ne nosite kontaktnih leč. Pregled oči običajno zajema naslednje, morda v nekoliko spremenjenem vrstnem redu:

1.  Pogovor o razlogih vašega obiska

Lahko je pregled samo rutinski, lahko imate posebne težave z očmi ali vidom, morda pa vas je poslal splošni zdravnik (SZ). V ozir je treba zajeti tudi posebne zahteve vaših oči, ki so povezane z vašim delom in prostim časom. Optometrist vas bo povprašal tudi po vašem splošnem zdravstvenem stanju, zdravju vaše družine in če ima kdo v družini kakšno očesno bolezen.

2.  O vašem splošnem zdravstvenem stanju in življenjskem slogu

Optometrist vas bo povprašal glede vašega zdravja, zdravja v družini, kakšno delo opravljate in kakšen je vaš življenjski slog. Razumevanje vaših potreb, povezanih z vidom, je nadvse pomembno, še toliko bolj, če so posebne težave razlog vašega obiska.

3.  Preverjanje stare dioptrije na lensmetru

Če ne vemo, kakšna je vaša trenutna dioptrija, jo lahko naprava, imenovana lensmeter/fokometer, razbere z vaših očal, ki jo potem primerjamo z rezultati, ki jih je s pregledom dobil optometrist.

4. Slikanje očesnega ozadja

S pomočjo Fundus kamere vam slikamo očesno ozadje in kasneje sliko podrobneje pregleda optometrist.

5.  Preverjanje vida

Optometrist vas bo prosil, da s table preberete črke. Za tiste, ki ne znajo brati, so testi prilagojeni tako, da ugotavljajo slike ali usklajujejo slike in črke.

6.  Pregledovanje zunanjega dela očesa

Sledi pregled oči še z biomikroskopom, v sprednji del očesa optometrist posveti svetlobo, da preveri stanje očesa in kako se odziva na svetlobo. S pomočjo biomikroskopa optometrist temeljito pregleda veke, sprednji prekat, roženico, očesno lečo, veznico in šarenico ter očesno ozadje. V kolikor med pregledom optometrist prepozna anomalije ali očesne težave, vas bo napotil naprej k oftalmologu na podrobnejši očesni pregled.

7.  Pregledovanje notranjega dela očesa

Za pregledovanje zadnjega dela očesa se uporablja oftalmoskop. S svetlobo iz oftalmoskopa optometrist posveti v oko in ko gledate v različne smeri, preveri njegovo zdravstveno stanje.

8.  Preverjanje očesnih mišic

Optometrist bo preveril ali mišice, ki nadzirajo premikanje očesa, dobro delujejo.

9.  Preverjanje očesnega pritiska

Povečanje očesnega pritiska je lahko znak za glavkom. Optometrist preveri očesni pritisk, da najmanj tri-krat s posebno napravo pihne zrak v prednji del očesa. Postopka je povsem neboleč.

10.  Na koncu pregleda oči

Po končanem očesnem pregledu vida in oči, ki traja od 20 do 30 minut optometrist se z vami pogovori o rezultatih in zdravstvenem stanju vaših oči. Če očal ne potrebujete, vam bo izdal potrdilo, ki to potrjuje. V primeru, da svetuje nošnjo očal, optometrist preda izvide optiku, ki naprej poskrbi za natančno izdelavo očal oz. naroči po predlogu optometrista ustrezne kontaktne leče. Po potrebi optik izmeri še medzenično razdaljo.

Vprašanja za optometrista

Vprašate lahko kar koli vas zanima v zvezi z opravljenim pregledom, na primer:

  • Kdaj moram nositi očala?
  • Kako se imenuje moja dioptrijska napaka?
  • Kako velika je moja dioptrija?
  • Ali je moje oko na splošno zdravo in ni znakov drugih očesnih bolezni?
  • Kdaj na pridem na ponovni pregled?
  • Kako pogosto naj hodim na preglede oči?
  • Zakaj moram v bolnico ali k osebnemu zdravniku?
  • Ali naj pregled oči opravi še kdo iz moje družine?

PREDŠOLSKI PREGLEDI ZA OTROKE

Nudimo preventivne preglede oči in vidne funkcije za predšolske otroke.

Pri otrocih uporabljamo slikice namesto črk. Dioptrijo izmerimo z objektivno metodo skijaskopije – retinoskopije. Pregled očesnega ozadja, pregled očesne motorike, zenice, prisotnost škiljenja, barvni vid, konvergenco, globinski vid in stereovid.

OTROCI IN KONTAKTNE LEČE

Kontaktne leče za otroke svetujemo od 12 leta naprej. Pred pregledom za kontaktne leče morate pri nas opraviti pregled za očala, v primeru da otrokovo očesno stanje ali zrelost nista primerna, vam bomo kontaktne leče odsvetovali.

GERIATRIČNI PREGLED VIDA ZA STAREJŠE

Posebno pozornost nudimo starejšim občanom. Pri očesnem pregledu starejših si vedno vzamemo 30-minutni termin. Tudi v primeru ko je prisotna siva mrena ali starostna degeneracija makule, se potrudimo izboljšati vid z najboljšo možno očalno dioptrijo. Ko z očali ni možna izboljšava, pomagamo izboljšati vid z vidnimi pripomočki, kot so povečevalna stekla ali pa najnovejše digitalne naprave, ki lahko povečajo črke tudi več kot 100-krat.

Dr Emil Oblak, optometrist