facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Kaj so progresivna očala?

Progresivna očala so očala, ki omogočajo gledanje na več razdalj hkrati. Imenujemo jih tudi multifokalna ali večžariščna očala, saj v enem steklu združujejo več dioptrij. Sleherni posameznik se kmalu po štiridesetem letu sooča z naravnim procesom zmanjšanja ali pešanja akomodacije; to je sposobnost prilagajanja očesa na različne razdalje, kar pomeni, da se oko vedno težje prilagaja na gledanje bližnjih predmetov.

Obdobje po 40. letu je čas, ko začnejo kratkovidni pri branju snemati očala; tisti, ki pa so prej videli dobro, se odpravijo v drogerijo ali na pošto po prva bralna očala, bolj ozaveščeni pa na optometristični pregled. Po 40. letu je čas za progresivna očala, ki so edini pripomoček, ki omogoča naraven vid ne glede na oddaljenost.

Komu so namenjena progresivna očala

Ne glede na to ali ste kratkovidni, daljnovidni ali pa je bil vaš vid do 40. leta odličen, vam bo optometrist slej kot prej postavil diagnozo presbiopije ali starostne slabovidnosti. Kratkovidni in daljnovidni lahko situacijo rešijo z dvojnimi ločenimi očali (ena za daljavo in ena za bližino) ali z bifokalnimi očali, ki pa so tehnološko zastarela in estetsko najmanj privlačna rešitev. Najbolj elegantna in celovita rešitev za oboje so progresivna očala, ki so hkrati tudi najbolj praktična in estetska.

Progresivna očala so namenjena ljudem vseh poklicev in hobijev, saj lahko z ustrezno izbiro vrste progresivnih korekcijskih leč zadovoljimo vsakršne potrebe. Voznikom izdelamo progresivna očala, ki zagotavljajo kar najbolj optimalen vid na daljavo in hkrati omogočajo dobro berljivost instrumentov na armaturni plošči. Ljudem, ki delajo v pisarniškem okolju in veliko delajo z računalnikom pa izdelamo očala, ki so kar najbolj udobna za delo na srednjih razdaljah in hkrati omogočajo odličen vid na daljše razdalje.

Razvoj tehnologije izdelave progresivnih leč nam omogoča, da za vsako starostno obdobje, življenjski slog in naravo poklica izdelamo funkcionalna progresivna očala za vsakega posameznika.

Ali se je težko navaditi na progresivna očala

Glede na odstotek ljudi, ki preizkusijo progresivna očala in jih nato s pridom uporabljajo, je enostaven odgovor NE. Čeprav ste morda slišali zgodbe, kako se ta ali oni sosed, prijatelj ali znanec ni mogel navaditi teh očal, ali pa je z njimi celo padel po stopnicah, je dejstvo, da se večina ljudi progresivnih očal navadi in jih nato uporablja kot svoja edina ali primarna očala.

Povprečno obdobje navajanja traja med 2 do 10 dni. V tem času velika večina osvoji način delovanja progresivnih očal in spozna njihove prednosti za življenje. Pomembno je, da začnemo progresivna očala uporabljati takoj, ko se pojavi potreba, saj je v mlajših letih privajanje bistveno krajše, uspešnejše in manj stresno.

Izredno pomembno je poudariti, da sta predpogoja za uspešno navajanje progresivnih očal, strokovno in natančno izmerjena dioptrija in očala izdelana v skladu z očesnimi parametri. Izkušnje dokazujejo, da večina ljudi, ki se na progresivna očala niso navadili, oziroma so nad njimi obupali, niso imeli ustrezno določene dioptrije ali natančno izdelanih očal.

Predpisovanje in izdelava progresivnih očal

Za uspešno navajanje in uporabo progresivnih očal je nujno opraviti temeljit optometristični pregled, kjer se natančno izmeri vaša dioptrija za daljavo, morebiten astigmatizem in ustrezen bližinski dodatek.

Po opravljenem pregledu vam nato optik svetuje primerne okvirje za progresivna očala. Še posebej je pomembna primerna velikost, primerno prileganje na obraz in udobje, saj boste očala nosili cel dan. Natančno je potrebno izmeriti medzenično razdaljo, in sicer za vsako oko posebej; na izbranem okvirju pa označiti višino zenice – prav tako za vsako oko posebej. Na podlagi teh parametrov izberemo primerne leče, ki morajo biti vgrajene skrajno natančno. Ko so očala izdelana, gredo skozi postopek preverjanja, kjer ugotovimo ali so izdelana v skladu z vsemi parametri. Ko stranki namestimo očala, preverimo še višino vgradnje in jo  po potrebi prilagodimo. Prav tako preverimo pantoskopski kot in oddaljenost leče od očesa ter nastavimo dolžino držajev, da dosežemo najboljše prileganje.

Prednosti progresivnih očal

  • Progresivna očala nadomeščajo dva ali celo tri pare očal in nam edina omogočajo gledanje na vse razdalje.
  • Olajšajo nam življenje, saj nam ni potrebno skrbeti, če imamo pri roki očala za bližino.
  • Primerna so za vse aktivnosti, kot je delo, vožnja in šport.
  • Lahko jih izdelamo tudi kot obarvana sončna očala.

Kaj so delovna progresivna očala

Delovna progresivna očala so očala, ki so prilagojena za gledanje na srednje in bližnje oddaljenosti. Imenujemo jih tudi Business ali Office očala. Predpisujejo se ljudem, ki opravljajo intenzivno delo v pisarniškem okolju, ki zahteva sproščen in širok vid na računalniški ekran in najboljšo možno ostrino na bralni razdalji. Tudi delovna progresivna očala lahko z ustrezno izbiro stekel prilagajamo posameznikovim potrebam in delovnemu okolju v katerem dela. Ustrezna izbira stekel bo pripomogla k vaši delovni učinkovitosti, delo pa boste zaključili bolj sproščeno in z bistveno manj stresa.

Za dodatne informacije, očesni pregled in točni izračun progresivnih očal, vabljeni v našo optiko v center Ljubljane. Glede na vaše želje in dioptrijo vam bomo predlagali najboljšo izbiro progresivnih stekel in korekcijski okvir. V kolikor pa imate izbrani dioptrijski okvir, vam bomo natančno izdelali le progresivna stekla. Vabljeni!

GARANCIJA

Da se navadite na progresivna oz. multifokalna stekla, traja nekaj časa, zato vam v Optiki Oblak nudimo, da očala za 60 dni poskusno nosite brez kakršne koli obveznosti. Če se nanje ne boste mogli navaditi, lahko multifokalna stekla zamenjate za bifokalna ali za dvoje očal – ene za gledanje na daleč in druge za branje – poleg tega pa vam bomo tudi povrnili razliko v ceni.

Podarjamo vam 30 € za nakup novih očal

Vpišite vaš e-naslov in BREZPLAČNO vam bomo poslali BON ZA 30 €, ki ga lahko izkoristite pri nakupu novih očal iz naše ponudbe.

    *Bon za 30 € lahko v obliki popusta uporabite v poslovalnicah Optike Oblak ob nakupu sončnih očal, sončnih očal z dioptrijo, progresivnih očal ali drugih očal iz naše ponudbe v skupni vrednosti nad 100 €. Bona ni mogoče zamenjati za gotovino. Popusti se ne seštevajo. Veljavnost bona je 1 mesec od prenosa.

    Obiščite nas na Dalmatinovi 11 v centru Ljubljane