facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Starovidnost ali presbiopija

Presbiopija se običajno pojavi okoli 40. leta, ko ljudje začnejo opažati zamegljen vid med branjem, šivanjem ali med delom z računalnikom. Starovidnosti se ne morete izogniti, čeprav nikoli niste imeli težav z očmi. Tudi kratkovidni ljudje ugotavljajo, da se jim vid na blizu zamegli ob nošenju običajnih očal ali kontaktnih leč, ki jih uporabljajo za gledanje na daleč.

Starovidnost je zelo razširjena. Zaradi starajočega se prebivalstva se ustvarja vedno večja potreba po očalih, kontaktnih lečah in operacijah, s katerimi se starovidni spopadajo s slabšanjem vida. Glede na podatke Svetovne zdravstvene organizacije je leta 2005 več kot milijarda ljudi bilo presbiopov, od teh jih 517 milijonov ni imelo primerne dioptrije. V državah v razvoju so očala na voljo v večjih mestih, na deželi pa niso dostopna ali so zelo draga. To ni vredu, dober je vid pomemben za pismenost in delo na blizu.

Simptomi in znaki starovidnosti

Ljudje s presbiopijo morajo držati knjige, revije, časopise, menije ali drugo bralno gradivo na dolžini roke, če želijo ostro videti zapisano besedilo. Pri delu na blizu, na primer vezenju ali pisanju, se pojavijo glavoboli, občutek preobremenjenosti in napora v očeh.

Kaj povzroča starovidnost?

Kot že beseda pove je starovidnost povezana s staranjem. Drugače je pri astigmatizmukratkovidnosti in daljnovidnosti, ki so posledica spremenjene oblike očesnega zrkla in genetskih ter okoljskih dejavnikov. Presbiopija navadno nastane zaradi vse manj prožne leče znotraj očesa.

Starostne spremembe spremenijo beljakovine v leči, zaradi česar postane debelejša, trdnejša in manj elastična. Starostne spremembe se dogajajo tudi v mišičnih vlaknih okoli leče. Zaradi zmanjšane prožnosti oko težje ostri bližnje predmete. Obstajajo pa tudi druge manj znane teorije.

Kako ukrepamo pri starovidnosti:

Očala za branje

Najpogostejši način za korekcijo starovidnosti so očala z bifokalnimi ali progresivnimi stekli. Bifokalna stekla imajo dve žarišči: v večjem delu stekla je dioptrija za gledanje na daleč, na spodnjem delu stekla pa je močnejša dioptrija za gledanje na blizu.

Leča v očesu z leti otrdi in zato ni več sposobna ostrenja za gledanje stvari na blizu. Progresivna stekla so podobna bifokalnim, nudijo pa bolj postopen prehod med dvema dioptrijama brez vidne razmejitvene črte.

Druga možnost so bralna očala. Za razliko od očal z bifokalnimi ali progresivnimi stekli, ki se nosijo ves čas, se bralna očala nosijo le za delo na blizu.

Če nosite kontaktne leče, vam lahko očesni zdravnik predpiše takšna bralna očala, ki jih boste lahko nosili hkrati s kontaktnimi lečami. Lahko si kupite bralna očala v prosti prodaji ali pa z dioptrijo, ki vam jo določi očesni strokovnjak.

Že narejena bralna očala so pogost pripomoček za hitro branje, kot je branje deklaracij, cen in sporočil v telefonu. Poleg očal za branje po meri v naši optiki nudimo tudi že narejena očala za branje za dioptrije od +1.50 do +3.00. Dobite jih v naši optiki in spletni trgovini.

Na voljo pa so tudi multifokalne kontaktne leče v poltrdi ali mehki različici. Še en način za odpravo starovidnosti je monovizija, v eno oko se vstavi leča za gledanje na daleč, v drugo pa za na blizu. Možgani se privadijo, da za različna opravila izberejo določeno oko. Nekaterim je takšna rešitev všeč, drugi pa pravijo, da je pravilno vidno zaznavanje preveč zmanjšano, poleg tega pa je omejeno tudi globinsko zaznavanje.

Bolj ko se človek stara, bolj se spreminja tudi leča v očesu, zato se tudi starovidnost s časom spreminja. Očesni strokovnjak vam bo zato po potrebi predpisal močnejšo dioptrijo.

Operativni posegi za starovidnost

Kirurška operacija za starovidnost je mogoča, ampak rezultati niso vedno uspešni. In sicer s postopkom, imenovanim konduktivna keratoplastika, ki s pomočjo radijskih valov krivi roženico in izboljšuje vid na blizu. Postopek se izvaja samo na enem očesu. Raziskave so pokazale, da je postopek sicer učinkovit, vendar kratkotrajen, saj se s časom vid zopet poslabša.

Postopek presbyLASIK je novejši postopek kirurškega zdravljenja starovidnosti in je trenutno še v fazi preizkušanja. Z laserjem excimer se odstrani del očesne površine (roženice), kar ustvari progresivno korekcijo. To omogoči gledanje na različnih razdaljah.

S postopkom LASIK se lahko ustvari tudi monovizijo – v enem očesu se naredi korekcija za gledanje na blizu, v drugem pa na daleč.

Injeciranje elastičnega gela v kapsularno vrečko, strukturo v očesu, ki vsebuje naravno lečo, je postopek še v fazi raziskovanja. V teoriji bi gel zamenjal naravno lečo in služil kot nova, prožnejša leča.

Poskusi so osredotočeni tudi na postopke z laserjem, in sicer, da bi izboljšali prožnost otrdele leče in s tem ostrenje slike.

Nekateri ljudje, ki bodo prestali operacijo sive mrene, bodo z uvedbo novih znoztrajočesnih leč, ki odpravljajo starovidnost, lahko gledali jasno sliko na vseh razdaljah.

Z izbranim postopkom refraktivne zamenjave leče se sicer zdravo, a neprožno lečo lahko zamenja z umetno, ki odpravlja presbiopijo in omogoča večžariščno gledanje.

Dr Emil Oblak, optometrist