facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Delovna produktivnost in sindrom računalniškega vida

Če uporabljate računalnik v službi, potem verjetno že veste, da lahko celodnevno gledanje v računalniški zaslon vodi do preobremenjenih in utrujenih oči,glavobolov, bolečin v mišicah in drugih simptomov sindroma računalniškega vida (SRV). Morda pa ne veste, da SRV lahko vpliva tudi na napake pri delu in zmanjšano delovno produktivnost.

Lastnikom podjetij bo morda zanimiva informacija, da lahko dobiček dvignete tudi tako, da zaposlenim nudite določene ugodnosti za nego oči in očala za delo z računalnikom ter pripomorete k dvigu delovne produktivnosti, zmanjšate možnosti za napake in bolniško odsotnost.

Očala za računalnik OPTiSS BLU so v polnem paketu s pregledom oči na voljo tudi v naši Optiki Oblak.

KAJ JE SINDROM RAČUNALNIŠKEGA VIDA?

Sindrom računalniškega vida je stanje, ki nastane kot rezultat dolgotrajnega osredotočanja oči na računalnik ali katerikoli digitalni zaslon (pametni telefon, tablica, e-bralnik). Zaradi neprekinjenega naprezanja oči (ang. eyestrainin pomanjkanja ustreznega spanca, se očesne mišice ne morejo obnoviti, kar vodi v niz neprijetnih simptomov, kot je srbečica v očeh, občutek peska v očeh, krvave oz. rdeče oči, solzenje, glavoboli in tudi zamegljeni vid, dvojni vid in pojavljanje pik in meglic pred očmi.
SRV je pogosto enačen s sindromom suhega očesa, saj naprezanje oči povzroča sušenje. A vendar SRV ni enačaj za suhe oči. SRV redno spremlja tudi astenopija oz. utrujene oči, boleče oči in draženje v očeh, težave s fokusiranjem (megleni vid) in neočesni simptomi, kot so migrene in bolečine v vratu.
Zaradi načina dela in načina življenja, se s SRV danes sooča več kot polovica populacije, ki je redno očesno aktivna na računalniku, pametnem telefonu ali tablici. Študije kažejo, da je SRV med vodilnimi poklicnimi tveganji v 21. stoletju, njegovi simptomi pa prizadenejo skoraj 70 odstotkov vseh uporabnikov računalnikov**.

Ali je sindrom računalniškega vida res glavna težava v službi?

Po podatkih Ameriškega združenja optometristov (AOA) je največ zdravstvenih težav ljudi, ki delajo z računalnikom, povezanih z vidom. Raziskave navajajo, da 50 do 90 odstotkov uporabnikov računalnikov trpi za simptomi sindroma računalniškega vida. Simptomi, kot navedno zgoraj, vključujejo preobremenitev oči, suhe oči, razdražene oči, zamegljen vid in dvojni vid.

Ker vse več ljudi vsakodnevno v službi uporablja računalnik, je SRV postal ena od največjih težav zdravja ljudi. Po podatkih ameriškega združenja optometristov se v ZDA letno izvede 10 milijonov očesnih pregledov, ki so povezani s težavami z vidom zaradi uporabe računalnika.

Sindrom računalniškega vida in delovna produktivnost

Na univerzi v Alabami* so preučevali povezavo med vidom ljudi, ki delajo z računalnikom in njihovo delovno produktivnostjo.

Raziskava je pokazala:

 • Neposredno povezavo med dobrim vidom (s pravilno postavljeno dioptrijo) in produktivnostjo. Povezava je še posebej dobro vidna pri zahtevnejših in/ali ponavljajočih se opravilih, na primer vnosu podatkov.
 • Neposredno povezavo med dobrim vidom (s pravilno postavljeno dioptrijo) in časom, potrebnim za dokončanje naloge. Zaposleni, ki niso imeli optimalne dioptrije, so za dokončanje nalog na računalniku potrebovali dalj časa.
 • Zmanjšana produktivnost je bila prisotna tudi pri tistih, ki niso vedeli, da imajo težave z vidom. Uporabniki računalnika z manjšimi dioptrijskimi napakami težav z vidom ne zaznajo vedno. Delovna produktivnost zaposlenih na določeni nalogi lahko precej upade, kar za 20 odstotkov, če nimajo pravilno postavljene dioptrije.

Naši podatki nedvomno dokazujejo, da se delovna produktivnost uporabnikov računalnikov bistveno izboljša, ko se izboljša stanje njihovega vida, pravi Kent Daum, vodja raziskave.

S sindromom računalniškega vida in njegovimi simptomi se soočajo tudi mladi, ki več ur na dan gledajo v zaslone telefona in računalnika. Preberite članek blogerke Viki, Say Something Viki, o njeni izkušnji SRV.

Računalniška očala in produktivnost podjetja

Glede na raziskavo omenjene univerze, se dobiček delodajalcev lahko ugotavlja na podlagi povprečnega dobička in produktivnosti zaposlenega v celem letu, dobiček iz produktivnosti pa se deli s stroški, povezanimi z nakupom računalniških očal.

Na primer:

 • Če delodajalce plača zaposlenega 100 EUR na dan za obdelavo zahtevkov, zaposleni pa vsakodnevno obdela 100 zahtevkov, je strošek enega zaposlenega 1 EUR  za en obdelani zahtevek.
 • Če bi računalniška očala dvignila produktivnost zaposlenega zgolj za 5 % (glede na skromno oceno raziskave), bi zaposleni dnevno lahko obdelal 5 zahtevkov več in prihranil 5 EUR (5 x 1 EUR);.
 • Če zaposleni dela 220 dni v letu, znese prihranek 1.100 EUR na leto (na zaposlenega).
 • Če podjetje letno zaposlenemu plača pregled oči in računalniška očala (pribl. 300 EUR), prihranek za podjetje znese 800 EUR na zaposlenega.

In če se produktivnost zveča za več kot 10 odstotkov, se prihranki več kot podvojijo.

Raziskava tudi nakazuje, da imajo lahko programi, ki so namenjeni izboljšanju vida zaposlenih, ekonomske koristi za podjetja, ki imajo veliko število zaposlenih, ki uporabljajo računalnike.

Rezultati raziskave kažejo, da:

 • Zagotavljanje storitev za nego oči za vse zaposlene, tudi tiste, ki nimajo simptomov SRV, pomeni občutno izboljšanje produktivnosti in prihranke za delodajalce.
 • Pojavnost mišično-kostnih obolenj, ki jih povzročijo težave, povezane z vidom in uporabo računalnika, se lahko zmanjšajo ali povsem odpravijo z vključitvijo programov za nego in skrb za oči.
 • Zaposleni, ki opravljajo dela, ki so vizualno še posebej zahtevna, na primer računovodstvo, urejanje dokumentov, računalniško podprto oblikovanje, elektronsko oblikovanje in inženiring, lahko od uporabe računalniških očal pridobijo še več kot povprečni uporabniki računalnika.
 • Programi, ki zagotavljajo skrb za oči in vid zaposlenih, zmanjšujejo število zahtevkov za nadomestila zaposlenih, ki uporabljajo računalnike.

Raziskovalec Kend Daum zaključi: Naša raziskava potrjuje, da se investiranje v optimalna računalniška očala za zaposlene odraža v pomenljivem razmerju med stroški in koristmi.

Poskrbite za zdravje vaših oči, še posebej ko vsak dan intenzivno delate na računalniku. Očala za računalnik OPTiSS BLU so v polnem paketu s pregledom oči na voljo tudi v naši Optiki Oblak.

Dr Emil Oblak, optometrist

Referenca:  

* “Productivity associated with visual status of computer users”. Daum KM, Clore KA, Simms SS, Vesely JW, Wilczek DD, Spittle BM, Good GW. Optometry. 2004 Jan; 75(1):33-47.

** “Computer Vision Syndrome and Associated Factors among Computer Users in Debre Tabor Town, Northwest Ethiopia”. Awrajaw Dessie, Fentahun Adane, Ansha Nega, Sintayehu Daba Wami, and Daniel Haile Chercos. J Environ Public Health. 2018; 2018: 4107590.