facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Skotopični sindrom

Skotopični sindrom poznan tudi pod imenom Irlen sindrom je motnja vidnega zaznavanja. Največkrat pride do izraza pri branju, ko črke plešejo ali so motne in vijugaste. Skotopični sindrom povzroča tudi zmanjšano vidno polje in izgubo stranskega vida ter globine. Osebe z Irlen sindromom zaznavajo popačenja okolice in se pogosto soočajo z glavoboli in migrenami. Pogoste so tudi težave s koncentracijo in slabše pomnjenje prebranega besedila.

Pogosto se skotopični sindrom enači z disleksijo a sta si pojava kljub podobnim simptomom različna. Pri Irlen sindromu gre za to, da možgani ne prejmejo istočasno vseh odtenkov barve svetlobe, kar povzroči na primer pri branju izginjanje ali premikanje črk. S testom barvnih folij lahko hitro ugotovimo ali imate skotopični sindrom in nato naprej ugotavljamo ali je prisotna tudi disleksija.  

Preobčutljivost na svetlobo

Osebe s skotopičnim sindromom imajo velikokrat težave z bleščanjem, saj so preobčutljive na svetloboZato na primer pri branju raje berejo v zatemnjenih prostorih ali si z roko zakrivajo čelo, da ustavijo bleščanje. Osebe s skotopičnim sindromom so dandanes močneje izpostavljene bleščanju, saj so svetila, ki oddajajo blesk, kot so neonske in fluorescentne luči, pogosto prisotne v učilnicah, delovnih okoljih in nakupovalnih središčih. Dodatno oči bremenijo bel sijajen papir in bleščeče table, ki jih uporabljamo za pisanje v učilnicah in delovnih pisarnah.

Z uporabo barvnih folij poskrbimo, da izgine bleščanje in da možgani “vidijo” vse barve spektra svetlobe, ki prihaja iz bralne površine. Z barvnimi folijami pomagamo možganom, da dobijo čisto in celo sliko in poskrbimo, da izgine moteči kontrast, kot so na primer črne črke na belem papirju. V kolikor se prepozna potreba po širši zaznavnosti, potem se izdelajo t.i. barvna očala oz. mavrična očala, ki poskrbijo za širši spekter vidnega zaznavanja.

Kako odkrijemo skotopični sindrom

Danes se najbolj aktivno odkriva Irlen sindrom pri otrocih, saj so šolski delavci vedno bolj usposobljeni za prepoznavanje skotopičnega sindroma. Ključno je, da, če v šoli ali doma opažamo, da otrok težko bere, kremži obraz in si mane oči, neprestano izgublja koncentracijo, otroka vprašamo, kaj se mu dogaja in ali ima težave z vidom in zaznavanjem okolice. Otroci kot odrasli nimamo reference vida, zato sami od sebe ne prepoznamo in izpostavimo, da na primer vidimo megleno, dvojno ali zabrisano sliko. Ključno pri odkrivanju skotopičnega sindroma je, da se pogovarjamo in sprašujemo o tem kar vidimo in doživljamo na primer pri branju! Zato, v kolikor pri sebi ali otroku zaznavate ožje vidno polje in popačenje okolice in črk, se čim prej posvetujte z najbližjim šolskih strokovnim delavcem ali se obrnite direktno na Irlen kliniko Slovenija, kjer so strokovnjaki za odkrivanje in odpravljanje skotopičnega sindroma.

V kolikor imate pogoste glavobole, utrujenost, ko berete, izgubljate stranski vid in globinsko zaznavo in se vam pogosto blešči ter nasploh zaznavate težave z očmi, potem svetujemo, da omenjene težave izpostavite na okulističnem pregledu pred začetkom pregleda. Tako bo očesni strokovnjak pozoren na omenjene motnjave in bo hitreje odkril razlog za vidne simptome in vas napotil na ustrezno drugo obravnavo.

V Optiki Oblak vam odgovorimo na osnovna vprašanja glede skotopičnega sindroma. Naš optometrist dr. Oblak pa pri očesnem pregledu poskrbi za temeljito izmerjeno dioptrijo in svetuje pri izbiri ustreznih korekcijskih okvirjev in po potrebi tudi ustreznih dioptrijskih steklih.

Inštitutom za skotopični sindrom v Sloveniji

Za dodatne informacije pokličite 01 43 05 086 ali nas obiščite osebno na Dalmatinovi 11, v centru Ljubljane.