facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Suho oko

Kaj je suho oko?

Solze služijo za vlaženje očesa in se nenehno proizvajajo, ko pa ni proizvedena zadostna količina vlage, se pojavi zbadanje, pekočina, praskanje in drugi simptomi, ki jim pravimo suho oko, ali s tujkami Keratitis Sicca, Keratoconjunctivitis Sicca (KCS) ali Xerophthalmia.

Ko pomežiknemo, solze naredijo plast oziroma sloj prek očesa, s čimer površina postane gladka in optično čista, kar omogoča dober vid. Tanek solzni sloj vsebuje tri faze: lipidni (maščobe), vodni in mukozni (sluz), vsak pa opravlja svojo specifično funkcijo.

Površinsko lipidno fazo proizvajajo majhne žleze na robovih veke (meibomove žleze) in glavni namen te faze je zgladiti solzno površino in zmanjšati izhlapevanje.

Srednjo vodno fazo proizvajajo majhne žleze, razpršene po očesni veznici (tanka membrana na notranji strani veke) in velika solzna žleza. Ta faza čisti oko in izpira majhne tujke ali dražeče snovi. Notranja faza je sestavljena iz sluzi, ki omogoča enakomeren nanos vodnega sloja prek površine očesa. Brez sluzi se solze ne bi mogle obdržati na očesu.

Kaj povzroča suhost očesa?

Suho oko nastane, če solzna žleza ne proizvede zadostne količine solz. To je lahko posledica normalnega procesa staranja, ki pogosteje doleti ženske in čeprav pojav ni zelo pogost, se običajno pojavi s starostjo. Pojav ni vedno odkrit, saj je učinek suhega očesa povezan še z drugo, s starostjo povezano spremembo: slabšim odtekanjem solz. Rezultat tega je ravnotežje med nezadostno količino solzne tekočine (solz) in nezmožnostjo odtekanja odvečnih solz v solzovode.

Glavne posledice nezadostnega solznega sloja so poškodbe solznega tkiva, motje v delovanju meibomove žleze, ki destabilizira solzni sloj, ali zamašitev v kanalu solzne žleze. Ljudje s Sjogrenovim sindromom imajo zaradi sistemskih težav večje tveganje za nastanek suhega očesa, ki zajemajo žleze slinavke in sluznico. Kot posledica vključenosti žleze slinavke je opazen tudi pojav suhih ust. Tovrstni sindrom in suhe oči običajno najdemo pri ljudeh z revmatoidnim artritisom.

Kakšne so posledice suhega očesa

V zgodnjem obdobju se pojavi povečanje mukoznih vlaken in ko se solzni sloj pretrga, plast mucina postane okužena. Kjer se ta okužena snov ne more razpršiti, se premika z mežikanjem. Mucin je snov, ki se suši zelo hitro, navlaži pa zelo počasi.

Ljudje, ki imajo suho oko, po navadi nimajo občutka, da je suho, ampak občutijo draženje, pekočino, občutek tujka v očesu, sluzast izloček in možnost občasno začasnega zamegljevanja vida.

Ljudem s hudo obliko mežikanje keratitis lahko povzroča bolečino.

Kakšno je zdravljenje suhih oči

Obstajajo številni testi za ugotavljanje vzroka in vrste suhega očesa. Ti vključujejo barvanje z diagnostičnim sredstvom Rose Bengal, kjer se s pomočjo barvila ugotavlja težave, ter Schirmerjev test, ki vključuje merjenje dolžine omočenega posebnega filtriranega lističa. Test se izvede z ali brez lokalnega anestetika, ki ga opravimo s pomočjo očesnih kapljic.

Namen zdravljenja je omiliti nelagodje in preprečiti škodo na roženici.

V nekaterih primerih lahko pomaga tudi zavedno mežikanje, ko se opravlja dolgotrajna dela ali dela na blizu. Pomaga tudi, da se oči od časa za nekaj trenutkov zapre. Dobro očem pa denejo tudi očesne vaje, ki jih delamo tekom dneva po nekaj minut.

Kapljice za oči dobite na recept ali v prosti prodaji in ker je na tržišču mnogo različnih izdelkov, je dobro preizkusiti drugo vrsto, če vam trenutni izdelek ne odgovarja.

Nekatere kapljice vsebujejo konzervanse, kar pomeni, da se jih lahko uporablja še mesec dni po odprtju stekleničke, in čeprav so takšne kapljice cenejše in ustrezajo večini uporabnikov, pa nekateri ljudje ne prenesejo konzervansov in si morajo priskrbeti kapljice brez konzervansov.

V Optiki Oblak so na voljo inovativne kapljice in gel Vismed, ki ravno zaradi inovativne embalaže ne vključujejo konzervansov. Dobite jih tudi v naši spletni trgovini.

Mazila v obliki lubrikantov so lahko v pomoč, še posebej ponoči. Na voljo so tudi brez recepta.

Antihistaminiki ali določene vrste tablet proti slabosti zavirajo izločanje solz, simptomi pa se lahko dnevno spreminjajo ali pa nanje vpliva splošno zdravje.

Pri blaženju simptomov suhega očesa, kot občutek peska v očeh, solzenje, srbečica, pekočina in rdečina v očeh, pomaga tudi toplota. Zaradi toplote se izboljša delovanje žlez, ki so ključne pri vlaženju očesa. Zato priporočamo redno uporabo grelno-hladilne preveze za oči. Dobite jo v naši optiki in spletni trgovini.

V hudih primerih se lahko izvede trajno, pol-trajno ali kratkotrajno zaprtje drenažnih kanalov (izvodil), ki pomagajo oko obdržati navlaženo in lajšajo simptome. Kliknite na poglavje za več informacij o solznih čepkih za mašenje solznih kanalov.

Lahko se pojavi potreba po kirurškem posegu, če solzni čepki  za mašenje solznih kanalov pomagajo omiliti težave in bolniki potrebujejo trajnejšo rešitev. Pri posegu se trajno zapre solzna izvodila na vekah. Gre za majši poseg, ki se pri nekaterih bolnikih dobro obnese.

Kako se lahko izognem suhim očem

Izogibanje naslednjim situacijam bo zmanjšalo tveganje za nastanek suhega očesa:

– S pomočjo vlažilca zraka zmanjšajte suhost zraka, ki ga povzroča centralno ogrevanje.

– Izogibajte se ogrevanju v avtomobilu, še posebej pihanju v obraz.

– Ne sedite blizu neposrednega izvora plinskega ali električnega ognja.

– Uporabite kapljice za oči pred začetkom dejavnosti, ki povzročajo dodatno bolečino ali občutek nelagodja, na primer gledanje televizije, branje, šivanje ali pisanje.

– Ne pozabite redno mežikati, še posebej, ko opravljate delo od blizu ali ste zelo skoncentrirani.

– Mežikajte pravilno s popolnim zaprtjem vek in ne samo na pol.

– Izogibajte se zakajenim prostorom.

– Pri uporabi računalnika in drugih digitalnih medijev uporabljajte posebna zaščitna stekla, ki preprečujejo vhod modre svetlobe v oko. V Optiki Oblak dobite učinkovita očala za računalnik, ki v času uporabe digitalnih naprav zmanjšujejo stres in obremenitev oči. Poleg modrega antirefleksa vsebujejo tudi UV filter, ki dodatno ščiti oči pred neprijetno in umetno svetlobo.

Opravite temeljit očesni pregled

Ker je prognoza suhega očesa lahko zelo različna in odvisna tudi od posameznikovega življenskega sloga, svetujemo da opravite temeljit očesni pregled. Na pregledu se preveri vaše zdravje na splošno in se ugotovi resnost in vzrok stanja suhega očesa. Sicer za suhe oči ni točno določenega zdravila, lahko pa se ljudem v veliki meri olajša težave.

V primeru simptomov suhih oči se v naši Optiki Oblak naročite na očesni pregled in pomagali vam bomo s strokovnimi nasveti.

Dr Emil Oblak, optometrist