facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Vrste kontaktnih leč

Velik napredek pri izdelavi kontaktnih leč jih sedaj omogoča skoraj slehernemu posamezniku. Udobno, priročno in zdravo!

Mehke kontaktne leče

Mehkim lečam, ki jih menjamo mesečno ali v krajših razmakih, pravimo posplošeno leče za enkratno uporabo. Na tržišču obstaja veliko različnih proizvajalcev takšnih leč, ki zaradi svojih lastnosti uporabniku ustrezajo ali ne.

Pri nekaterih mehkih lečah, ki so zasnovane in namenjene individualni uporabi do enega leta, je postopek vzdrževanja lažji, saj so po zasnovi nekoliko bolj vzdržljive. Mesečni strošek takšnih leč je približno enak tistemu za mesečne leče, z razliko da dobimo en par leč in ne dvanajstih parov.

Tako dnevne leče kot po meri narejene letne leče ponujajo veliko različnih možnosti, ki ustrezajo različnim zahtevam uporabnikov.

Mehke kontaktne leče delimo glede na čas nošenja:

leče za enodnevno uporabo, dvotedenske in mesečne kontaktne leče.

Na strani

Mehke kontaktne leče(klik) so opisi vseh vrst leč.

Silikonski hidrogel

Najnovejši dosežek je vrsta mehkih leč, ki lahko varno neprekinjeno ostane v očesu celo do enega meseca. Te leče iz silikonskega hidrogela imajo visoko sposobnost prepuščanja kisika in so se izkazale nad vsemi pričakovanji.

Kisik je pri zdravju očesa ključnega pomena, pomaga tudi pri sposobnosti leč, da v prostor okrog očesa prepustijo kar 99% kisika. Tukaj so se leče iz silikonskega hidrogela izkazale za ustreznejše, ne glede na to ali jih nosite 16 ur dnevno vse dni v tednu ali pa le nekaj ur dnevno. Uporabniki tovrstnih leč poudarjajo njihovo udobnost, prav tako strokovnjaki pri osebah opažajo vse manj težav povezanih z njihovim nošenjem.

Poltrde leče

Poltrde leče so moderna različica trdih leč, ki so jih številni ljudje v preteklosti uspešno nosili. Da postanejo popolnoma udobne, se je nanje potrebno navajati nekaj več časa. Kljub vsemu pa nudijo dober vid, posebej pri ljudeh z astigmatizmom in visokimi dioptrijami.

Omogočajo preprostejšo nego in uporabo kot mehke leče in so dovolj varne za izvajanje običajnih aktivnosti in številnih športov. Zaradi svoje majhnosti niso primerne za kontaktne športe. Imajo daljšo življenjsko dobo kot večina mehkih leč, menjava pa je potrebna po letu ali dveh.

Poltrde leče so na voljo v vseh dioptrijah, vključno z astigmatizmom, multifokalnimi lečami ter pri visokih dioptrijah.

Multifokalne in bifokalne leče

Bifokalne in druge multifokalne kontaktne leče so na voljo že nekaj let in beležijo visoko število zadovoljnih uporabnikov. Proizvajalci si prizadevajo izdelati še boljše različice, s katerimi bi uporabnikom še dodatno olajšali stanje vida srednjih let. Mi sledimo najnovejšim izdelkom.

Predpisovanje kontaktnih leč, ki odpravlja presbiopijo ali t.i. starovidnost, je običajno zelo zahtevno, zato jih lahko predpiše le strokovnjak za kontaktne leče.
Leče, ki hkrati odpravljajo kratko- in daljnovidnost, so zdaj na voljo tudi v Optiki Oblak. Obsegajo različne dioptrije, so izdelane iz trših in mehkejših materialov, dnevne, mesečne ali z možnostjo daljše uporabe.

Leče Focus Dailies Progressive so edine dnevne leče, ki so na voljo pri odpravljanju presbiopije. Ne le da omogočajo oster vid na daleč in blizu, pač pa so oblikovane tako, da omogočajo gledanje vmesnih razdalj na podoben način, kot multifokalne leče v očalih.

V primeru težav pri uporabi leč, se oglasite na strokovnem pregledu pri nas v Optiki Oblak. Pregledal vas bo Dr Emil Oblak, optometrist.

Vabljeni v Optiko Oblak na temeljit pregled za leče in učenje o uporabi kontaktnih leč.

Na pregled se prijavite po telefonu 01 / 43 05 086 , 051 / 65 11 00, ali se oglasite osebno na Dalmatinovi 11 v centru Ljubljane, ali pa izpolnite spletni obrazec.