facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Pregled vida za otroke

Otroci so naše največje bogastvo in njihovo bogastvo je zdrav in dober vid. Otroci svet najprej doživljajo skozi čutila, kamor sodijo oči in vid. Motoriko, pismenost in učni uspeh zaznamuje moč vida. Otroške oči se razvijajo do 12. leta in v tem času glavnino vsega učenja in spoznavanja otroci doživijo z vidom. Zdrave oči in oster vid pogojujejo prostorskost in vidno polje, ki je ključno za zdrav razvoj otroka. Jasen pogled in orientacija otroka krepita in mu omogočata varno igro in lahkotno učenje.

Otroci niso dobri govorniki in tudi ne znajo prepoznati težav, ki se jim dogajajo z vidom. Ker nimajo primerjave in znanja, so sramežljivi in jezikovno neopremljeni, ne znajo povedati, da imajo težave z vidom in očmi. Zato je toliko bolj pomembno, da opazujemo otroške oči, opazujemo motoriko in očesno gibljivost ter spremljamo proces učenja in branja.

Redno sprašujte otroka kako vidi in doživlja svet, ali se mu pojavljajo meglice, monotonost barv, orisi in ali skačejo črke. Spremljajte ali se obe očesi enako gibljeta, ali prihaja do škiljenja in enake vidljivosti na obeh očesih.

Ker so otroci v hitrem razvoju, priporočamo vsakoletni pregled vida in oči. Pri otrocih se stanje vida hitreje spreminja kot pri odraslih, zato priporočamo redne okulistične preglede, ki naj bodo temeljiti in pozorni tudi na skotopični sindrom.

Kako poteka očesni pregled pri otrokih

V Optiki Oblak opravljamo očesni pregled za predšolske in šolske otroke. Pregled opravimo glede na stanje ali preventive ali že prepoznanih očesnih težav. V obeh primerih se temeljito pregleda otroške oči, očesno ozadje, zenice in očesno motoriko.

Otroškega očesnega pregleda do 3. leta starosti ne izvajamo, saj ga opravljajo pediatri in specialisti oftalmologi v bolnicah.

Očesni pregled za predšolske otroke

Pri otrocih od 3-6. leta starosti se preverja vid posameznega očesa. Sama ostrina vida nam pove stanje očesnega razvoja. Meritev vizusa se opravlja s sličicami od velikih do najmanjših. Sledi meritev očesne dioptrije s skiaskopijo. To je objektivna metoda meritve, kjer otroku zameglimo vid s plus stekli, zatemnimo prostor in s posebno lučko posvetimo v oko za izmeritev dioptrije. Prednost te metode je, da ne potrebujemo subjektivne odzivnost posameznika, kar pomeni, da optometrist sam objektivno brez otrokovega sodelovanja (odgovarjanja na vprašanja kako vidi) izmeri dioptrijo. 

Na pregledu se preveri tudi očesna motorika, konvergenca in naredi pregled za škiljenje, stereo test in barvni vid, v kolikor je to možno. Namreč za preverjanje barvne slepote, potrebujemo otrokovo sodelovanje, na primer prepoznavanje številk. Po opravljenem pregledu, če optometrist odkrije težave z vidom, predpiše dioptrijo za izdelavo korekcijskih očal.

Pomembno: celoten očesni pregled poteka brez očesnih kapljic in je 100% neboleč in varen otroku in njegovemu zdravju. Pregled je temeljit in traja med 20-30 min.

Očesni pregled za šolske otroke

Pri šolskih otrocih se lahko izvede skoraj vse teste kot pri odraslih. Pri šolskih otrocih postane ostrina vida v daljavi bolj pomembna, zaradi gledanja na tablo. Zato teste, ki jih prej na predšolskem pregledu nismo mogli izvesti, sedaj dodamo. Kontrolo vizusa se meri s črkami in se opravi bolj zanesljive subjektivne teste – s sodelovanjem otroka, ki odgovarja na zastavljena vprašanja. Meritev dioptrije je zato pri teh letih, zaradi odzivnosti otroka, bolj zanesljiva in opazi se lahko že najmanjše spremembe.

Na pregledu se tako kot na predšolskem pregledu preveri tudi očesna motorika, konvergenca in naredi pregled za škiljenje, stereo test in barvni vid. Po opravljenem pregledu, če optometrist odkrije težave z vidom, predpiše dioptrijo za izdelavo korekcijskih očal.

Pomembno: celoten očesni pregled poteka brez očesnih kapljic in je 100% neboleč in varen otroku in njegovemu zdravju. Pregled je temeljit in traja med 20-30 min.

Zakaj preventivni pregled vida za otroke

Otroci, ki že od rojstva slabo vidijo, ne vedo, da vidijo slabo. Otroci nimajo primerjave, da bi vedeli kaj je dober in slab vid, prav tako pa starši niso usposobljeni za očesno zdravje. Šele z očesnim strokovnjakom, ki opravi poglobljen pregledi in vida, ugotovimo, ali ima otrok dioptrijo ali katero drugo očesno stanje. Ker so otroške oči vpete v hitro spreminjajoč proces rasti in razvoja, priporočamo redni očesni pregled vsako leto.

Veliko otrok gleda samo z enim očesom. Z laičnim testom doma, ko vprašamo otroka ali nekaj vidi, ne moremo ugotoviti ali je otrok brez globinskega vida. Globinski vid oz. stereo vid vpliva na motoriko, športe z žogo in orientacijo. Otrok, ki vidi samo z enim očesom, se največkrat kaže kot neroden in nepriročen. A ker nima razvitega globinskega vida, nima umestitve v prostoru in se zato “čudno” giblje in obnaša.

Največkrat je odsotnost delovanja enega očesa prepoznana kot ambliopija oz. leno oko. V svetovnem merilu ima od 2-5 % otrok leno oko. Otroci, ki imajo leno oz. nerazvito oko, potrebujejo očesne vaje pred 6. letom starosti! Med 3 – 6 letom z očesni vajami v nekaj mesecih ozdravimo in izboljšamo leno oko. Po 8. letu starosti oko ne more več razviti stereo vida, saj vizualni korteks, to je del možganov, ki procesira vid, preneha izdelovati celice za razvoj globinskega vida. Zato je ključno, da terapija poteka v zgodnji fazi razvoja, med 3 – 5 letom.

Preventivni otroški pregled oči je pomemben tudi zaradi ugotavljanja barvne slepote, ki jo ima 8 % moških in 0,5 % žensk. Najpogostejša je rdeče-zelena barvna slepota, ki ji sledi modro-rumena barvna slepota. Popolna odsotnost barvnega vida oz. celotna barvna slepota je redka. Barvna slepota lahko vpliva na učenje, socializacijo, športne aktivnost in druge dejavnosti. Z odkritjem barvne slepote pomagamo otroku do boljšega učenja in gibanja v okolici. Bistveno pa se obvesti šolske delavce, da otrok nima učnih težav ali drugih motnjav, ampak le ne vidi barv.

Redni otroški pregled oči pa nenazadnje svetujemo tudi zaradi težav s konvergenco, to je fokusiranjem na blizu. Pomanjkanje konvergence je stanje, pri katerem očesi med seboj ne sodelujeta, ko gledata v bližnje predmete. To stanje povzroči, da se eno oko obrne navzven namesto na noter skupaj z drugim očesom, kar ustvari dvojni ali zamegljeni vid. Težava fokusiranja na blizu povzroča težave pri branju. Če starši ali učitelji opažate, da ima otrok težave pri učenju ali branju, je lahko razlog v motnji oči. Opazujte in povprašajte otroka ali težko bere in zaznava, da besede na strani lebdijo, in ali ima utrujene, boleče ali napete oči, ter ali se težko osredotoča in se pojavlja dvojni vid. Če opazite škiljenje, drgnjenje ali zapiranje enega očesa, pripeljite otroka na strokoven očesni pregled. Naš optometrist izvaja temeljite preglede za otroke stare od 3. let naprej.

 

Znaki očesnih težav pri otroku

Opazujte otroka dosledno, več dni zaporedoma in sledite sledečim opozorilnim znakom:

 • pogosto mežikanje,
 • mencanje, drgnjenje oči,
 • krčenje oči in obraznih mišic okrog oči (napenjanje oči),
 • solzenje,
 • približevanje in nagibanje glave k fokusni točki pogleda,
 • težave pri branju in branje s prstom,
 • upad koncentracije pri delu, ki zahteva fokus na blizu ali daleč,
 • glavoboli,
 • škiljenje,
 • megleni vid, dvojni vid in plesoče črke,
 • zabuhle in pordele oči.

Če opazite, da ima otrok katerega ali več od naštetih simptomov, ne odlašajte s pregledom in pripeljite otroka na celosten pregled oči. Omenjeni simptomi so lahko znak resnega očesnega obolenja ali pa kažejo sindrom suhih oči ali izgorelosti, ki se največkrat pojavlja kot posledica večurnega gledanja v digitalne medije in izpostavljenosti slabi osvetlitvi ter suhemu, klimatiziranemu zraku.

Otrok in očala ali kontaktne leče

Na temeljitem očesnem pregledu naš optometrist preveri vid in očesno ozadje, ter testira očesno motoriko in zenice. Otroške oči pregleda tudi za obstoječa obolenja ali sindrome, kot je barvna slepota, škiljenje, pomanjkanje konvergence, ambliopijo in skotopični sindrom. Glede na rezultat pregleda priporoči ali naprejšnje zdravljenje oz. terapijo ali pa v primeru dioptrije svetuje korekcijska očala ali kontaktne leče.

Korekcijska očala za otroke so po očalnih steklih enaka odraslim korekcijskim očalom. Iz varnostnih razlogov pa vendar otroškim korekcijskim očalom svetujemo in redno uporabljamo očalna stekla iz nelomljivih materialov, ki so tudi lažja od standardnih. Sicer pa se otroška korekcijska očala od odraslih najbolj razlikujejo po okvirjih; obliki in materialu. Otroška očala so večinoma barvno bolj izrazita, saj imajo otroci radi barve. Okvirji in ročaji so narejeni iz novejših materialov, kot je guma, grilamid, ultem in TR90, ki so zelo trpežni, nelomljivi in prožni ter lahki za nošenje. Velikosti so prilagojene glavam otrok, tako da so očala udobna in privlačna za nošenje. Z atraktivnimi in modernimi dizajni današnji proizvajalci ustvarjajo korekcijska očala, ki so v koraku s trendom, tako da otroci ne izpadejo piflarsko, ampak pravi mali frajerji.

Glede na rezultat pregleda in potrebe otroka, optometrist predpiše tudi kontaktne leče, katere otroci lahko nosijo od 8. leta dalje. Kontaktne leče največkrat predpišemo športno aktivnim otrokom, ki veliko trenirajo in otrokom, ki imajo visoko dioptrijo od – 5,00. Otrokom priporočamo nošenje silikonskih hidrogelnih kontaktnih leč z večjo prepustnostjo kisika, ki je nujen za očesno zdravje in vitalnost. Z učenjem o uporabi, nošenju in negi kontaktnih leč, ki ga izvajamo v naši Optiki Oblak, otroka varno in mirno popeljemo v zdravo nošenje kontaktnih leč.

Temeljit in otrokom prilagojen očesni pregled izvajamo tudi v naši Optiki Oblak. Naš optometrist dr. Emil Oblak je seznanjen z najnovejšimi okulističnimi praksami, ki jih uspešno izvaja pri očesnih pregledih za otroke. Pripeljite otroka na varen in strokoven očesni pregled.