facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Navodila za izbiro očal

Izbira očal glede na obliko obraza

V naši Optiki Oblak vam bomo z veseljem posvetili čas pri izbiri okvirjev za vaša očala, vam pomagali in svetovali, da bo vaša izbira pravšnja in da bo ustrezala vašemu življenjskemu slogu. Pri izbiri okvirjev je na prvem mestu upoštevanje vaše dioptrije, zato vam bomo pri izbiri okvirjev sproti svetovali o ustreznosti.

Izbira je v vsakem primeru vaša, ponujamo pa vam še nekaj uporabnih napotkov, ki so vam lahko v pomoč in ki temeljijo na tipu obraza.

Oblike obraza in ustrezni okvirji očal

Najsi bo vaš obraz ovalen, okrogel, v obliki srca, oglat ali podolgovat, najprej določite svoj tip. To lahko naredite s preprostim poskusom. S svoje fotografije, kjer gledate neposredno v objektiv, obrišite poteze obraza. Bolj iznajdljivi lahko to počnete tudi na ogledalu in svoje poteze definirate z rdečilom ali s flomastrom.

OVALNA OBLIKA

Ovalen obraz ima čelo nekoliko širše kot čeljust, je uravnotežen in nežno zaokrožen. Takšni obliki obraza pristaja skoraj vsak okvir, kljub vsemu pa poskusite oglata ali t.i. očala aviator, ki pa naj ne bodo prevelika ali staromodna.

OGLATA OBLIKA OBRAZA

Obrazom, ki so močnejši in oglati ali kratki in široki, najbolje pristajajo okvirji okroglih ali ovalnih oblik, ki omehčajo čeljustno linijo. Izogibajte se modelom, ki poudarjajo oglatost. Okvirji v kremnih in karamelnih odtenkih omehčajo in nežno zaokrožijo ostre obrazne poteze.

PODOLGOVATA OBLIKA

Obrazom z visokimi ličnicami, globokim čelom in čvrsto, izklesano čeljustno linijo pristojijo širši okvirji, ki omilijo ozkost obraza. Če imate podolgovat obraz, vam bodo pristajali okvirji z močnejšo zgornjo linijo ali zaokroženi modeli (t.i. lenonke). Izogibajte se majhnim, kvadratnim modelom.

Izbira očal glede na polt

Glede na polt ločimo tri obrazne tipe:

SVETLA POLT: Poskusite lahkotnejše kovinske okvirje ali okvirje s pridihom rožnate ali jantarjeve barve. Želvovinasti okvirji lahko določenim ljudem zelo dobro pristojijo, da le niso pretemni. Izogibajte se predvsem prozornim okvirjem, saj bodo na svetli polti delovali preveč monotono. Prav tako okvirji v zelenih in modrih odtenkih svetlejšo polt naredijo še bolj bledo.

TEMNA POLT: Ljudem z olivno, mediteransko, zlato ali azijsko kožo ter z bujnimi črnimi lasmi, običajno pristojijo srebrni, zlati ali prozorni okvirji. Primerni so tudi bordo ali rjavi odtenki, črni barvi pa se je bolje izogniti, saj je lahko pretežka.

ČRNA POLT: Črni polti ustrezajo vsi kovinski okvirji. Barva jantarja lahko lepo dopolnjuje barvo polti, medtem ko je črna predvsem stvar izbire in okusa. Z barvami velja biti previden, saj le redko prispevajo k celotnemu slogu, razen če niso svetle, zabavne in izbrane tako, da ustrezajo natančno določenemu modnemu kosu oblačila.

Izbira okvirjev

Izbira velikosti in oblike očal, ki jih boste nosili vse dan je nadvse pomembna, saj vam življenje lahko spremeni v užitek ali tegobo. Tehnično pomoč pri izbiri prave vrste stekel ter oblike potrebujejo vsi, vendar že neprimerna izbira okvirjev lahko naredi škodo.
Dober vid igra pomembno vlogo v skoraj vseh vidikih življenja. Raznovrstna ponudba kakovosti očal, ki so vam danes na voljo, lahko uživate v čistem vidu, obenem pa izrazite sebe in svoj modni slog. Dovolite, da vam pomagamo pri izbiri.

Modno udobje

Če radi nosite očala in jih ne vidite kot nekaj motečega, potem uživajte v izbiri, ki se ponuja na tržišču. Z njimi se izražajte in bodite samozavestni, pazite le na izbiro. Okvirji naj se vam udobno prilegajo.
Na primer, očem, ki so bolj skupaj, pristajajo očala s tankim ali prozornim mostičkom, medtem ko širšo razdaljo med očmi lahko vizualno povežemo z debelejšim ali temnejšim mostičkom.

Daljši nosovi so z okvirji, kjer je mostiček postavljen nekoliko nižje, videti krajši. Na splošno pa vrh okvirjev ne sme iti prek zgornje linije obrvi, saj bi v nasprotnem primeru dobili učinek nenehne presenečenosti.
Oblika okvirjev se mora skladati z obliko vašega obraza, tako bodo vašemu videzu pristajali ne glede na modni slog.

Prav tako je udobje pri uporabnikih očal izjemnega pomena. Pri nakupu novih očal bo optik preveril ali je širina in dolžina okvirjev na straneh ter okoli ušes pravilna. Kljub vsemu pa pazite, da boste izbrali okvir, katerega spodnji rob se ne dotika ličnic in ne draži vaše kože.

Očarljivi z očali

Očala so priljubljen modni dodatek. Tako moški kot ženske so spoznali, da lahko očala popolnomoa spremenijo njihov videz in podobo, ki jo želijo ustvariti. Odlična izbira različnih slogov in barv, ki so zdaj na voljo, pomeni, da lahko izbirate okvirje in jih usklajujete z obleko in drugimi dodatki, prav tako pa lahko s pomočjo okvirjev različnih oblik poudarite svoje najboljše obrazne poteze.

Na primer, očem, ki so bolj skupaj, bolje pristajajo očala s tankim ali prozornim mostičkom, medtem ko oči, ki so postavljene bolj široko, vizualno povežemo z debelejšim ali temnejšim mostičkom. Daljši nosovi so videti krajši z okvirji, kjer je mostiček postavljen nekoliko nižje. Na splošno pa vrh okvirjev ne sme iti prek zgornje linije obrvi ali pa bi bil njihov učinek takšen, da bi bili stalno videti presenečeni. Oblika okvirjev se mora skladati z obliko vašega obraza, ne pa podvojiti. Najboljši okvirji bodo pristajali vašemu videzu, ne glede na to, ali ste oblečeni povsem običajno ali svečano.

Udoblje pa je prav tako pomembno kakor videz. Ko boste kupovali nova očala, bo optik preveril, da bo širina okvirjev in dolžina straneh ter okrog ušes pravilna, a vseeno pazite, da boste izbrali takšen okvir, kjer se spodnji rob ne dotika aličnic in ne more drgniti ali dražiti vaše kože.

Strokovnost Optike Oblak vam zagotavlja modni izgled in kar najboljšo korekcijo vida. Vabimo vas, da se prepričate sami!

Dr Emil Oblak, optometrist