facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Suhe oči. Nega vek

Kako si pomagamo pri suhih očeh

Suhe oči oz. sindrom suhega očesa poznan tudi pod imenom keratokonjunktivitis sicca je stanje, ko so oči suhe in nimajo vzpostavljenega sistema rednega vlaženja. Največkrat suhe oči prepoznamo pod simptomi: draženje in pordelost oči, izcedek iz očesa, solzenje, srbenje in občutek peska v očeh ter utrujene oči. Pojavi se lahko tudi zamegljeni vid in občutljivost na svetlobo.

Kronično suhe oči prizadenejo kar 87,5 % uporabnikov računalnikov in 73,5 % starejše populacije. Sindrom suhih oči je številka ena med očesnimi težavami zaradi našega načina življenja. Naše delo, igra in socializacija se je preusmerila od dela s telesom do dela z očmi. Zato prihaja do očesnih preobremenitev in kronično suhih oči.

Suhe oči povzroča več dejavnikov. Najpogostejši so:

  • Večurno gledanje v ekrane, na primer računalnika, tablice, pametnega telefona in televizije, saj oči do 5 x manj mežikajo in so zato suhe.
  • Klima, prepih in veter dražijo oči in izsušujejo solze.
  • Naravni proces staranja, zlasti menopavza povzroča suhe oči.
  • Stranski učinki nekaterih zdravil, kot so antihistaminiki lahko sušijo oči.
  • Bolezni, kot je Sjögrenov sindrom in revmatoidni artritis, lahko vplivajo na sposobnost solzenja.

Kako zdravimo suhe oči

Najpogosteje se samozdravljenje opravlja z umetnimi solznimi kapljicami in mazili za vlaženje oči. Večina očesnih kapljic je dosegljivih brez recepta v optikah, lekarnah in trgovinah z medicinskimi pripomočki. Tipično ljudje s suhimi očmi preizkusijo več znamk očesnih kapljic in jih menjajo toliko časa, dokler ne najdejo ustreznih. Iskanje učinkovitih očesnih kapljic, ki navlažijo oči, je še posebej dolgotrajno pri ljudeh, ki imajo kronično suhe oči. Le-tem se priporoča, da kapljice uporabljajo tudi, ko imajo občutek, da nimajo suhih oči in se počutijo dobro.

Očesne kapljice preverjene kakovosti so na voljo tudi v naši optiki.

Mazila se največkrat uporabljajo tik pred spanjem, saj so v primerjavi s kapljicami bolj viskozna in nemalokdaj zato povzročajo megleni vid. So pa zato bolj učinkovita, saj polno navlažijo veke in oči. Pogost tretma za odpravljanje suhih oči je kombinacija očesnih kapljic čez dan in mazila za veke ponoči.

Več primerov blaženja suhega očesa, preberite v članku KAKO PREPREČIMO SUHE OČI.

Vlaženje oči in vek

V Optiki Oblak sta voljo dve vlažilni sredstvi iz kolekcije Ilast, in sicer čistilni gel HydraClean in krema Care. Na Youtube kanalu Optika Oblak je predstavljen postopek nege vek in oči z obema izdelkoma.

Čiščenje vek

Ilast HydraClean je sterilni gel, ki očisti veke, ki so suhe ali prizadete zaradi različnih obolenj. Gel Ilast HydraClean je namenjen čiščenju vek, še posebej robov vek. Uporaba gela se priporoča pri blefaritisu, seboroičnem dermatitisu in meibomitisu, saj pomaga mehansko odstraniti luske, seboroične usedline, izločke in kraste z vek in izrastišča trepalnic. Gel pomaga tudi pri kronično suhih očeh, saj obnovi proces vlaženja in priskrbi zahtevano vlažnost očesu.

Gel Ilast HydraClean se lahko nanaša direktno s prsti, ki jih pred nanosom temeljito umijemo. Ali pa se ga nanese z blazinico (vatko). V obeh primerih gel nežno masiramo v veko. Spiranje ni potrebno. Svetujemo, da se gel Ilast HydraClean nanaša zvečer pred spanjem, po odstranitvi kontaktnih leč, ličil in temeljito umitih očeh.

Ilast Care je krema, celi in pomirja veke, ki so po prizadete zaradi suhih oči in različnih obolenj. Krema je namenjena negi in lajšanju težav, ki jih povzročajo različna obolenja vek, na primer izsušenost in razdraženost kože na vekah, ki je posledica alergije ali blefaritisa, in občutljivost po operacijah na vekah. Krema Ilast Care pomirja razdraženo in izsušeno kožo na vekah, ki se pojavlja tudi pri kronično suhih očeh.

Krema Ilast Care vsebuje natrijev hialuronat, ki prispeva k vzdrževanju vlažnosti in spodbuja zaščito in celjenje kože. Vsebuje tudi vitamin A, ki ima zaščitno funkcijo pred svetlobo. V kremi je še lipojska kislina, ki deluje antioksidantno pri oksidativnem stresu. Hkrati varuje celice pred osmozo in s tem ohranja ravnovesje tekočine v celicah.

Ilast Care kremo nanesemo na veke s prsti, ki smo jih prej temeljito umili. Na veke in okoli oči nanesemo tanko plast kreme s krožnimi gibi. Svetujemo, da se krema Ilast Care nanaša zvečer pred spanjem, po odstranitvi kontaktnih leč, ličil in temeljito umitih očeh. V kolikor uporabljate gel Ilast HydraClean, ga nanesite pred kremo Ilast Care.

* Ilast izdelki so v celoti narejeni brez konzervansov, parabenov, dišav, alkohola in lanolina. EpiFree tehnologija omogoča, da se med proizvodnjo ne uporablja konzervansov, zato učinkovine ohranijo prav vse svoje naravne lastnosti. Ilast izdelki so posebej narejeni za čiščenje in nego zelo občutljive, alergične kože in kože prizadete zaradi težav medicinskega izvora.

Za vse dodatne informacije in nakup Ilast izdelkov smo na voljo v naši Optiki Oblak, ki se nahaja na Dalmatinovi 11 v centru Ljubljane.
Dodatne strokovne informacije glede zdravljenja suhih oči pa lahko dobite na očesnem pregledu pri našem priznanem
optometristu dr. Emilu Oblaku.

Naj suhe oči ne bodo razlog za slabo počutje in naprezanje pri delu!

Reference:

  • Elise Brisco: A Holistic Approach to Treating Dry Eyes
  • J.P.Whitcher: The Treatment of Dry Eyes
  • Navodila za uporabo Ilast HydraClean in Ilast Care