facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Obremenjenost oči zaradi uporabe računalnika

11 korakov do lajšanja težav

Ker vse več ljudi uporablja računalnik pri delu, je postala občutljivost oči najpogostejša težava, povezana z delom. Raziskave kažejo, da občutljivost oči in druge očesne težave doletijo od 50 do 90 odstotkov uporabnikov računalnikov.

Težave vključujejo telesno izčrpanost, zmanjšano produktivnost in povečano število delovnih napak ter nadloge, kot je na primer trzanje oči.

Tukaj je 10 preprostih korakov, ki vam bodo pomagali zmanjšati možnost za preobremenjenost oči in nastanek drugih pogostih simptomov

 sindroma računalniškega vida (SRV):

1. Pojdite na temeljit pregled oči

Reden rutinski in temeljit pregled oči je najpomembnejše, kar lahko storite za preprečitev ali zdravljenje težav z očmi zaradi uporabe računalnika.

V idealnih pogojih bi morali uporabniki računalnika imeti pregled oči preden nastopijo delo, nato pa vsako naslednje leto. Med pregledom ne pozabite svojemu očesnemu zdravniku povedati, kako pogosto uporabljate računalnik v službi in doma.

Temeljit očesni pregled lahko opravite v naši optiki. Vaše oči bo pregledal priznani optometrist dr. Oblak, ki je specializiran za težave, ki jih povzroča računalniško delo in umetna modra svetloba.

2. Uporabljajte primerno osvetlitev

Občutek napora v očeh se pojavlja zaradi premočne ali škodljive modre svetlobe, ki prihaja od zunaj ali od premočnih luči. Pri uporabi računalnika bi morala biti razsvetljava prostora le pol toliko močna, kot jo običajno uporabljamo v pisarnah.

Zmanjšajte zunanjo svetlobo z uporabo zaves, senčil in rolet. Za manjšo osvetlitev notranjih prostorov uporabite manj žarnic oziroma naj bodo manj močne in naj imajo ustrezno barvno toploto (kelvine). Če je mogoče, naj bo računalniški zaslon postavljen tako, da bodo okna pri strani in ne pred ali za njim.

Številni uporabniki računalnikov pravijo, da se njihove oči bolje počutijo, če ne delajo v prostoru s stropnimi fluorescentnimi lučmi. Če je mogoče, ugasnite stropne fluorescentne luči in uporabite talne svetilke, ki dajejo posredno (halogensko) svetlobo.

Če to ni mogoče, poskusite zamenjati trenutne žarnice s takšnimi, ki posnemajo naravno svetlobo in so bolj primerne za oči kot običajne fluorescentne žarnice.

3. Minimizirajte bleščanje

Bleščanje s sten ali pohištva kot tudi odbijanje svetlobe z računalniškega zaslona lahko povzroča preobremenjenost oči. Zakrijte tudi okna. Če zunanje svetlobe ne morete zmanjšati, razmislite o uporabi senčnika za računalnik.

Če nosite očala, kupite stekla z antirefleksnim nanosom. Antirefleksni nanos odpravlja bleščanje z zmanjševanjem količine svetlobe, ki se odbija na notranji in zunanji površini stekel.

4. Kupite novejši zaslon

Če še niste, svoj stari zaslon s katodno cevjo (CRT) zamenjajte z ravnim zaslonom LCD s tekočimi kristali. Zasloni LCD so boljši za oči in običajno imajo antirefleksno površino. Starejši modeli CRT povzročajo opazno migetanje slike, ki je glavni vzrok za preobremenitev oči. Čeprav je migetanje neopazno, pripomore k občutljivosti in utrujenosti oči med delom z računalnikom.

Težave se še poslabšajo, če je hitrost osveževanja zaslona manjša od 75 Hz. Če v službi morate uporabljati CRT, si prilagodite nastavitve zaslona na najvišjo možno hitrost osveževanja.

In nenazadnje kupite si dovolj velik zaslon. Zaslon osebnega (namiznega) računalnika naj bo vsaj 19-inčni (prib. 50 cm v diagonali).

5. Prilagodite nastavitve zaslona

Prilagoditev nastavitev na zaslonu lahko pomaga zmanjšati preobremenjenosti in utrujenost oči. Blagodejno delujejo naslednje nastavitve:

  • Svetlost Nastavite svetlost zaslona, tako da je približno enaka svetlosti bližnje okolice. Poskus lahko naredite z belim ozadjem te spletne strani. Če deluje kot svetlobni vir, potem je nastavitev presvetla. Če je preveč temno ali sivo, je morda nastavitev pretemna.
  • Velikost pisave in kontrast Prilagodite velikost pisave in kontrast, tako da razbremenite oči, še posebej pri branju ali delu z daljšimi dokumenti. Običajno se oči najboljše počutijo s črnim tiskom na beli podlagi (disleksija je izjema).
  • Temperatura barve To je tehnični termin, ki označuje spekter vidne svetlobe, ki ga oddaja barvni zaslon. Modra svetloba ima kratko valovno dolžino in pomeni večjo obremenitev za oči, kot odtenki z daljšo valovno dolžino, na primer oranžni ali rdeči. Zmanjšanje temperature barve na zaslonu bo zmanjšalo količino modre svetlobe, ki jo oddaja barvni zaslon, kar vam bo nudilo boljše udobje pri dlje trajajočem gledanju na zaslon.

Uporabniki operacijskega sistema Microsoft Windows lahko nastavitve zaslona spremenijo na nadzorni plošči. Applovi uporabniki pa bodo nastavitve spremenili v sistemskih nastavitvah (v mapi Aplikacije). V nekaterih primerih se nastavitev temperature barve prilagodi kar na zaslonu samem.

6. Večkrat pomežiknite

Pri delu z računalnikom je mežikanje zelo pomembno, ker mežikanje vlaži oko in s tem preprečuje izsuševanje in razdraženost oči. Glede na rezultate študij naj bil ljudje pri delu z računalnikom pomežiknili do petkrat manj kot je običajno.

Solze, ki vlažijo oči, med daljšimi obdobji, ko ne mežikamo, hitreje izhlapijo, kar povzroča suhe oči. Poleg tega je tudi zrak v mnogih pisarnah presuh, kar povzroča še hitrejše izhlapevanje solz in še pogostejše težave s suhimi očmi.

Če imate težave zaradi suhih oči, se posvetujte s svojim očesnim strokovnjakom glede uporabe umetnih solz.

Ločiti je treba tudi med kapljicami za vlaženje oči in kapljicami, ki so namenjene odpravljanju rdečih oči. Zadnje lahko vsekakor izboljšajo videz vaših oči – vsebujejo namreč sestavine, ki zmanjšujejo velikost krvnih žil na površini očesa, ki zato postanejo bolj bela. Niso pa nujno namenjene zmanjševanju suhosti in razdraženosti oči. Pri dolgoročni uporabi lahko povzročijo kronično rdeče oči zaradi poškodbe žilnih sten.

Da bi med uporabo računalnika zmanjšali tveganje za nastanek suhih oči, poskusite z naslednjo vajo: vsakih 25 minut si vzemite 5 minut odmora, popijte kozarec vode, večkrat pomežiknite, tako kot da bi padali v spanec (zelo počasi). To vam bo pomagalo ponovno navlažiti oči.

Preberite tudi članek z uporabnimi ukrepi: Kako preprečiti suhe oči

7. Delajte vaje z očmi (navodila za očesne vaje)  

Preobremenitev oči povzroča tudi utrujenost oči zaradi ostrenja. Če želite zmanjšati obremenitev oči zaradi nenehnega ostrenja na zaslonu, vsakih 20 minut poglejte nekam v daljavo (vsaj 500 m stran) in pogled na oddaljenem predmetu zadržite vsaj 20 sekund. Nekateri strokovnjaki temu pravijo pravilo 20-20-20. Gledanje v daljavo sprošča mišico, ki skrbi za ostrenje očesa, kar zmanjšuje občutek utrujenosti.

Pri drugi vaji pa glejte v daljavo za 10–15 sekund, nato pa pogled preusmerite na nek bližnji predmet za 10–15 sekund. Nato ponovno glejte v bolj oddaljeni predmet. To ponovite 10-krat. S to vajo zmanjšate možnost, da se zaradi dolgotrajnega dela z računalnikom sposobnost ostrenja vaših oči zaklene (stanju pravimo prilagoditveni krč).

Obe vaji bosta zmanjšali tveganje, da bi vaše oči postale preobremenjene. Poleg tega pa pri vajah ne pozabite na pogosto mežikanje, da ne bi prišlo do suhih oči.

8. Večkrat si vzemite odmor

Da bi zmanjšali možnost za nastanek sindroma računalniškega vida in bolečin v vratu, ramenih in hrbtenici, si med delom z računalnikom večkrat vzemite odmor.

Številni zaposleni si v celotnem delovnem dnevu vzamejo le 15 minutni odmor. Ko si zaposleni med delovnim časom vzamejo štiri dodatne 5 minutne odmore se nelagodje in preobremenitev oči občutno zmanjšata. Ti odmori pa ne vplivajo na njihovo produktivnost. Hitrost vnašanja podatkov se ob odmorih precej zveča, zato delovna produktivnost ostane enaka, čeprav imajo zaposleni dodatnih 20 minut odmora vsak dan.

Med odmori, vstanite, hodite naokoli in si pretegnite roke, noge, hrbet, vrat in ramena, da zmanjšate napetost in utrujenost mišic.

V svojem fitnesu poiščite nasvete za nekaj hitrih vaj, ki bi jih lahko izvedli med temi odmori in po končanem delu, da zmanjšate napetost v rokah, vratu, ramenih in hrbtenici.

9. Prilagodite si delovni prostor

Če morate med delom veliko menjavati pogled z lista papirja na zaslon, to lahko povzroči preobremenjenost oči. Liste papirja postavite na stojalo poleg zaslona.

Stojalo primerno osvetlite. Če boste potrebovali mizno svetilko, izberite taskšno, ki vam ne sveti v oči ali v računalniški zaslon.

sindromu računalniškega vida pripomore tudi nepravilna drža telesa. Mizo in stol postavite na pravilno višino.

Kupite ergonomsko pohištvo in si nastavite računalniški zaslon med 50 in 60 cm od oči. Za najbolj udoben položaj glave in vratu si središče zaslona postavite tako, da bo 10 do 15 stopinj pod očmi.

10. Razmislite o nakupu računalniških očal

Da bo vaše delo za računalnikom kar najbolj udobno,se z vašim očesnim strokovnjakom posvetujte glede spremembe običajnih očal z dioptrijo v računalniška očala, narejena po meri. Še posebej je to pomembno, če nosite kontaktne leče, ki lahko med dolgotrajnim delom z računalnikom postanejo suhe in neudobne.

Računalniška očala se dobro obnesejo tudi v primeru, če nosite bifokalna ali progresivna stekla, saj običajno le-ta niso prilagojena za delo za računalniškim zaslonom.

Očala za računalnik OPTiSS BLU v polnem paketu s pregledom oči dobite na v naši Optiki Oblak.

Paket je popolna izbira, saj vsebuje temeljit očesni pregled, vrhunska stekla, ki blokirajo umetno modro svetlobo in imajo tudi UV zaščito, ter moden korekcijski okvir, ki ščiti pred motečimi in škodljivimi svetlobami. Očala za računalnik OPTiSS BLU so 100% narejena v Sloveniji.

11. Velikost pisave na digitalnem zaslonu

Na kakšno velikost morate nastaviti velikost črk, če se želite izogniti preobremenitvi oči? Strokovnjaki s področja sindroma računalniškega vida svetujejo, da mora biti velikost črke trikratnik najmanjše velikosti, ki jo še lahko preberemo iz običajne razdalje.

Če uporabljate operacijski sistem Windows, si velikost pisave prilagodite s klikom gumba Start, odprete nadzorno ploščo in izberete Zaslon. Tu nastavite tudi ločljivost in svetlost zaslona, da bo gledanje najbolj prijetno.

Tudi pri brskanju po internetu si velikost pisave lahko prilagodite. Pri uporabi brskalnika Firefox lahko celotno spletno stran povečate z ukazom CTRL + (kolikor krat želite), s pritiskom CTRL 0 pa se bo pogled spremenil v prvotno stanje. Z ukazom Ctrl – boste celotni pogled zmanjšali. Za povečavo samo besedila, pritisnite tipki Alt V, nato Z, nato T. Ponovno uporabite ukaz Ctrl + in videli boste, da se povečuje samo besedilo.

Vsak brskalnik in e-poštni program ima svoje ukaze za prilagajanje velikosti pisave, zato si za podrobnosti najprej oglejte posamezne menije. Pomagate pa si lahko tudi z Googlom.

Ne glede na to, kateri digitalni zaslon uporabljate, bo njegova uporaba prijetnejša, če si boste vzeli trenutek in si ga prilagodili. Ne veste kako? Odgovor poiščite na spletni strani proizvajalca ali pa si pomagajte z Googlom.

Dr Emil Oblak, optometrist

Za dodatne informacije in strokovni očesni pregled vabljeni v našo Optiko Oblak, ki se nahaja v centru Ljubljane na Dalmatinovi 11. Odprti smo vse delovne dni od ponedeljka do peteka med 9:00 – 17:00 uro. – brez čakalnih vrst!

Preglede oči in vida izvajamo vsak torek in petek