facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Joga za oči

OKREPITE OČESNE MIŠICE

  • Imate pogosto suhe oči?
  • Vas praska v očeh?
  • So vaše oči velikokrat utrujene?

Trenirajte oči in izboljšal se vam bo ne samo vid, ampak celotno počutje in zdravje.

VAJA

Usedite se in udobno namestite. Zmehčajte vrat in ramenski obroč. Pričnite z nizom vaj:

3x poglejte skrajno navzgor in navzdol

3x obrnite pogled skrajno desno in levo

3x krožite z očmi, naprej v desno smer nato v levo.

Niz vaj ponavljajte večkrat v dnevu. Tekom vaj se potrudite, da ne premikate glave in res trenirate samo oči. Priporočamo še, da vaje delate z odprtimi očmi in nato še z zaprtimi.

Poglej vajo na našem YouTube kanalu ????

Vaja za sproščanje oči

VAJA: Usedite se za mizo, poravnajte hrbtenico in se sprostite. Nato podrgnite dlani, da se segrejejo in jih položite na zaprte oči. Hkrati komolca naslonite na mizo, da boste povsem sprostili telo. Obe dlani naj polno zakrijeta oči, da nastane popolna tema. V tem položaju ostanite par minut. Po potrebi vajo ponovite tolikokrat, da povsem sprostite oči in duha.

Redna vaja umiri oči, izostri pogled in blagodejno vpliva na celotno počutje.

Poglej vajo na našem YouTube kanalu ????

Vaja za vlaženje oči

Kako pogosto utripate z očmi v eni minuti?

Ko delamo z računalnikom, telefonom ali tablico napenjamo oči, zato posledično manj mežikamo. Računalnik in tablica v nas vzbujata strmenje in s tem prekinjata umerjeno mežikanje.

Suhe oči nam povzročajo občutek peska, bolečino in pekoč dražljaj. Suhe oči tudi meglijo vid in povzročajo glavobole.

PRIPOROČAMO vajo hitro mežikanje tudi otrokom in najstnikom, ki več ur na dan uporabljajo pametni telefon, tablico in računalnik.

VAJA: Udobno se namestite na stol ali kavč ter odstranite očala ali kontaktne leče. Pričnite s hitrim mežikanjem. Mežikajte dobro minuto. Zaprite oči par sekund in ponovite hitro mežikanje. Vajo ponavljajte večkrat na dan. Z redno vajo bodo vaše oči ohranjale frekvenco utripanja, s tem pa zadostno navlaženost in ostro ter nenaporno gledanje.

Poleg redne vaje mežikanje priporočamo dnevno uporabo očal za računalnik, ki so na voljo tudi v naši Optiki Oblak.

Poglej vajo na našem YouTube kanalu ????

Vaja za hrbtenico, vrat in oči

  • Imate zatrdel vrat?
  • Vas reže v očeh?
  • Čutite bolečino v očeh, ko gledate v ekran?

ALI VESTE, da oči skoraj ni mogoče sprostiti, če obenem ne zrahljamo vratu?

Razgibajte hrbtenico in sprostite vrat, da bodo tudi oči sproščene in bolj gibljive, s tem pa bo vid bolj jasen in oči brez napetosti.

VAJA: Nihanje stoje. Odložite očala ali kontaktne leče in dajte nogi v razkorak z razmakom 40 cm. Roki sprostite ob telesu. Telo naj bo mehko, da bo lahko gibljivo. Počasi začnite nihati sem in tja. Ob koncu vsakega nihanja levo-desno sproščeno poglejte nazaj. Oči naj bodo tekom cele vaje umirjene in brez izbrane točke gledanja. Nihajte se kar se da pogosto, 2-3 krat dnevno do 10 minut.

Očesne vaje za krepitev konvergence

Vaje za oči s svinčnikom in nosom

Vaje so zelo koristne, saj z njihovo pomočjo branje postane lažje (zaradi približevanja). Glejte svinčnik, oddaljen približno 50cm. Svinčnik premikajte proti sebi toliko časa, dokler ne postane dvojen. Vajo izvajajte 5min na dan, dokler ne zmorete svinčnika približati na razdaljo 10cm od oči in njegova slika ne postane dvojna.

Občasno preverjajte, ali sposobnost še imate. Če sposobnosti približevanja zopet pade ali pa se simptomi oteženega branja ponovno pojavijo, ponovite vaje, dokler se sposobnost prilagajanja ne vrne pod razdaljo 10cm.

Vaje za fiziološko diplopijo

Če dvojnega svinčnika ne vidite na nobeni točki, potem je treba razviti sposobnost, da boste lahko videli dvojno sliko. To imenujemo fiziološka diplopija oz. dvojni vid. Držite dva svinčnika pred sabo, in sicer enega pred drugim. Pomaga, če sta svinčnika različnih barv. Glejte bolj oddaljeni svinčnik. Zdaj bi bližnji svinčnik morali videti dvojno. Ko je temu tako, poglejte bližnji svinčnik. Zdaj bolj oddaljeni svinčnik vidite dvojno. Če tudi bližnji svinčnik vidite dvojno, ko ga pogledate, ga pomaknite dalj od sebe, dokler ne bo postal enojen. Vajo ponovite toliko časa, dokler ne boste sposobni menjavati pogled iz enega svinčnika na drugega in hitro zaznavati dvojnsot.

Vaje z dvema svinčnikoma

Zdaj ste pripravljeni na vajo s svinčnikom in nosom, opisano zgoraj. Podobno vajo z dvema svinčnikoma, ki pomaga pri približevanju, lahko izvajate tudi tako, da oba svinčnika postavite na razdaljo roke, nato pa enega postopoma približujete in s pogledom preklapljate naprej in nazaj. Svinčnik približujete toliko časa, dokler ga ne boste videli enojno. Na tej točki ga pomaknete nazaj, dokler zopet ne postane enojen. Vaje z dvema svinčnikoma ali s svinčnikom in nosom ponavljate toliko časa, dokler niste sposobni približevati na približno 10cm od vašega nosu.

Trenirajte oči in izboljšal se vam bo ne samo vid, ampak celotno počutje in zdravje. Očesne vaje še posebej svetujemo uporabnikom računalnikov in tistim, ki se soočajo s suhimi očmi.

V kolikor zaznavate spremembe v vidu ali pa imate bolečine v očeh, ne odlašajte z očesnim pregledom. V naši optiki imamo preglede vida in oči vsak torek in petek med 9:00 – 17:00 uro. Pokličite nas na telefon 01 43 05 086 ali oddajte naročilo preko spletnega obrazca.