facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Kako preprečiti suhe oči

Oči so naše okno v svet, s katerimi doživljamo in umevamo okolico in soljudi. Z očmi si pomagamo pri vsakodnevnih aktivnostih, z njimi se gibamo po prostoru ter z njimi spoznavamo enkratnost sveta. Z očmi se učimo in delamo. Vsako delo zahteva od nas ostrino vida, doma pri gospodinjskih opravilih, vožnji, učenju, rekreaciji ali službenem delu. S slabovidnimi oči “tavamo v temi”, v dobesednem in prenesenem pomenu.

Ljudje se premalo zavedamo koliko so oči pomemben organ za naše zdravo in učinkovito delovanje. Oči so naše vidno polje; do kamor nam seže pogled, do tja gremo. Možgani in oči so intrinzično prepleteni. Ljudje s širokim umom imajo široko vidno polje, in obratno. Ljudje, ki slabo vidijo, se težje učijo in zato manj znajo in kot pravimo, imajo “ozek pogled na svet”. Slabovidni ljudje so manj samozavestni, si manj upajo in so tudi manj okretni ter slabše delajo, seveda v kolikor ne odpravijo težav z vidom.

Vid in zdravje oči močno vplivata na naše celotno počutje. V naši sodobni družbi, ko več ur na dan preživimo za ekrani računalnika, telefona in tablice, ali televizije, smo oči pripeljali do t.i. sindroma računalniškega vida  (SRV), ki je večkrat poznan tudi pod imenom sindrom suhega očesa.

Pri SRV gre za težavo suhih oči, kar zaznamo kot draženje v očeh, srbenje ali pritisk v očeh. Včasih se oči brez razloga solzijo ali pa nas zbada v očeh in nam trza veka in oko. Velikokrat to razboleno stanje oči vodi v glavobol, pritisk v sinusih, boleče oči, razdraženost, utrujenost in slabo počutje.

Stanje zdravja oči pogojuje celo naše telo in s tem naš način dela. Ko imamo težave z očmi, smo težko zbrani, porabimo veliko energije za fokusiranje, misli nam begajo in neprestano potrebujemo odmor za oči, da ali jih pomancamo in rahlo zmasiramo, mižimo (pri čem velikokrat vidimo pike in nas reže, peče v očeh ), ali gladimo s prsti predel nad očmi po obrveh.

Zato je pomembno, da varujemo in negujemo naše oči na delovnem mestu in doma, da bomo dobro videli celo življenje, učinkovito delali celo kariero in ohranili prijetno počutje in vitalno telo.

Zrak

Za začetek moramo poskrbeti za zračnost v prostoru, kar pomeni, da če se le da, izklopimo klimo in sproti zračimo prostor. Pri tem moramo paziti, da ne delamo prepiha, saj prepih draži oči in jih suši. Z rednim zračenjem ne omogočimo samo očem optimalnih pogojev za delovanje, ampak celemu organizmu dovedemo svež zrak, ki ga nujno potrebujemo za motivacijo, razmišljanje in opravljanje dela.

Svetloba

Naše oči se odzivajo na svetlobo in glede na intenzivnost svetlobe, ki jo prejemajo, oči reagirajo. Na primer, oči so občutljive na bleščanje, ki povzroča krčenje očesa. Ker oko bleščanje moti, se želi pred njim zaščititi tako, da se zmanjša, ker tako omeji dotok svetlobe.

Neonske luči, tipično prisotne v delovnih prostorih (na primer pisarnah, učilnicah, skladiščih, težki industriji, kuhinjah in laboratorijih) so luči, ki oddajajo bleščečo svetlobo. Če sedimo pod njimi ali nam direktno svetijo v obraz, oči začnejo svoj proces zaščite, tako da se začnejo zapirati. A ker jim mi ne dovolimo zaščite, ker moramo opraviti delo, jih prisilimo, da so odprte, s tem pa jih začnemo utrujati. V tem neprestanem boju se oči iztrošijo, izsušijo in povzročijo celo vrsto simptomov, kot je pritisk, srbenje in rezanje v očeh.

Enako bleščanje povzročajo tudi avtomobilske luči, ki najbolj pridejo do izraza v dežju, mraku in ponoči. Pred bleščanjem zaščitimo oči z očali, ki imajo v steklih antirefleks. Za preprečevanje bleščanja v delovnem okolju najbolj učinkujejo računalniška očala, na cesti pa očala za vožnjo.

Oči pa so občutljive tudi na barvo svetlobe, kar v praksi ugotavljamo zadnjih 15 let, ko smo veliko izpostavljeni umetni modri svetlobi. Umetna modra svetloba, ki ima modro-vijoličen spekter, je osnovna svetloba digitalnih ekranov in LED svetil. Modro-vijolični spekter svetlobe našim možganom narekuje, da so budni, oči pa razprte. Zato večurno gledanje v ekran računalnika ali pametnega telefona in televizije, ko brez premora zremo v modro svetlobo, razpira naše oči, ki se od napetosti in pomanjkanja mežikanja sušijo. Posledično se pojavijo simptomi občutek peska v očeh, težke oči, kljuvanje in solzenje ter srbenje.

Kot oči zaščitimo pred bleščanjem, jih enako zaščitimo pred modro svetlobo. Očala za računalnik so posebna očala, ki imajo poleg antirefleksa, obarvano lečo, ki spremeni svetlobo. Zato, ko damo gor računalniška očala, vidimo bolj rumeno svetlobo, ki blagodejno vpliva na naše oko in celo zdravje ter počutje.

Digitalno naprezanje oči

Suhe oči preprečujemo z vajo 20/20/20.

Suhe oči lahko preprečimo tudi z vsakodnevnimi očesnimi vajami. Na našem YouTube kanalu si lahko ogledate videe vaj za oči.

V kolikor se soočate s kronično suhimi očmi, potem svetujemo dodatne ukrepe za nego oči in vek, kot so mazila in umetne solzne. Več v članku: O negi vek.

Fokus in počitek

Suhost v očesu omejimo tudi z rednimi odmori, da gledamo stran od ekranov ali knjig, če se le da v zelenje, ali zunaj v naravo ali rože, zelenje v delovnem prostoru. Pomembno je, da oči ne držijo enega fokusa, ampak se gibajo po prostoru in s tem menjajo različne svetlobe. Oči poleg menjanja fokusa, potrebujejo tudi počitek, da jih zapremo in umirimo. Pri tem svetujemo dihalne vaje in celotno umiritev telesa.

Kontaktne leče

Sindrom Sicca, kot je strokovno ime za suhe oči, povzročajo tudi kontaktne leče, zato svetujemo rednim uporabnikom kontaktnih leč, da jih redno menjajo in odstranijo vsak dan. V kolikor je le mogoče, raje nosite korekcijska očala, saj poleg tega, da niso direktni tujek v oko, ki povzroča sušenje in draženje, očala varujejo pred prašnimi delci in prepihom, vetrom.

Vlažnost

Oči potrebujejo vlažnost, zato moramo piti dovolj tekočine, najbolje vodo. Pomaga tudi zdrava prehrana, ki vsebuje vitamin A, C in E, ter cink, lutein, zeaksantin, antocian in selen. Na primer taka živila za zdrave oči so borovnice, črno grozdje, olja iz žitnih kalčkov, paradižnik in paradižnikov sok, špinača, brokoli, buče, peteršilj, gobe, mastne ribe, paprika in agrumi.

Telo in zdravila

Kot oči vplivajo na celotno telo, obratno telo vpliva na oči. Suhe oči tako povzročajo tudi nekatera kronična obolenja, na primer kronična utrujenost in revma, ter nekatera zdravila, kot so kontracepcijske tabletke, uspavalne in pomirjevalne tablete, betablokatorji (za nadzor hipertenzije, srčne aritmije, migren in živčnih ali anksioznih stanj) in psihofarmiki (za zdravljenje duševnih bolezni in psihoz, nevroz).

Izdelki, ki blažijo simptome suhih oči

Medicina in farmacija vedno iščeta odgovore in rešitve tudi v primeru suhih oči. Četudi z izdelki ne moremo izkoreniniti suhih oči, si pa lahko pomagamo pri blaženju simptomov suhih oči. V naši optiki in spletni trgovini nudimo preverjene izdelke za intenzivno vlaženje oči in vek ter grelno-hladino prevezo za oči.

Če opažate značilne simptome suhih oči, kot so razdražene oči, pekoče in srbeče oči, trzanje veke in očesa, zbadanje in pritisk v očeh, pordečela očesna belina, ali solzenje oči, se oglasite pri vašem očesnem zdravniku ali opravite očesni pregled v naši Optiki Oblak.

Svetovali vam bomo glede očesnega zdravja, izmerili pravilno dioptrijo in po potrebi priskrbeli zaščitna očala za računalnik.

Reference:

Dr. Inge Hofmann. Proč z očali: Zdrave oči za dober vid. Mladinska knjiga, 2002.

Več primerov blaženja suhega očesa, preberite v članku SUHE OČI. NEGA VEK.