facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Dvojni vid

Kaj je dvojni vid?

Če pri gledanju posameznih predmetov vidite dvojno, lahko imate t.i. dvojni vid ali s tujko diplopijo. Dvojni in zamegljeni vid se pogosto enačita, vendar ne gre za isto stvar. Pri zamegljenem vidu je posamezni predmet nejasen in zamegljen. Pri dvojnem vidu pa dva predmeta vidimo istočasno, kar razumljivo zmede vsakoga, ki ima tovrstne težave.

Kaj povzroča dvojni vid?

Obstajata dva možna vzroka;

1. Dioptrijski – svetloba iz dveh predmetov je prepolobljena na dve sliki zaradi napake v optičnem sistemu očesa. Takšno napako lahko npr. povzroči siva mrena.

2. Nezmožnost gledanja predmeta z obema očesoma je stanje, ki mu pravimo “strabizem” ali škiljenje. Pri zdravem vidu obe očesi gledata isti predmet. Sliki, ki jih vidita obe očesi, se v možganih zlijeta v eno. Če očesi ne gledata v isti predmet, je slika, ki jo vidi posamezno oko, drugačna in do zlitja ne more priti. Rezultat je dvojni vid, ki ga lahko povzroča okvara v mišicah, ki nadzirajo gibanje oči, ali okvara v nadziranju teh mišič prek živcev in možganov.

Kakšne so posledice?

Dvojni vid je lahko zelo neprijeten. Možgani delujejo tako, da zmanjšajo nelagodje z zaviranjem ali izbrisom ene od slik. Če pri majhnih otrocih takšno zaviranje traja dlje časa, lahko vodi do prizadetosti v razvoju vidnega sistema. Stanje v prizadetem očesu laho postane tako hudo, da oko ne bo videlo dobro, kljlub dobrim korekcijskim očalom ali kontaktnimi lečami – to imenujemo ambliopija. Ker gre za napako v interpretativnem mehanizmu očesa in možganov, je zdravljenje še težje kot pri dioptrijski obliki (sposobnost očesa za lovljenje svetlobe).

Kako poteka zdravljenje?

Zdravljenje dvojnega vida lahko zajema vaje za oči, kirurško poravnavo očes ali kombinacijo obojega. Terapija je usmerjena k ponovni uravnavi škilavega očesa brez operacije, kjer je to mogoče, in ponovni stimulaciji tistega dela vidne poti do možganov, ki ne deluje pravilno.

Dvojni vid se občasno lahko razvije zaradi poškodbe glave pri nekom, ki pred tem takšnih težav ni imel, ali zaradi težave pri oskrbi živčevja mišicam, ki se nahajajo okoli očesa. Ta vrsta “nenadnega pojava dioptrije” je lahko znak resnih težav vidnega sistema, zato nas nemudoma kontaktirajte, če se vam pojavlja dvojni vid, da temeljito in strokovno pregledamo vaš vidni sistem.

Dr Emil Oblak, optometrist