facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Ambliopija

Ambliopija je medicinski izraz za slabovidnost v enem ali včasih obeh očesih, ki ga imenujemo tudi “leno oko”. Običajno do tega pride zaradi neuporabe enega očesa, ker imajo možgani eno oko “raje” kot drugo. V večini primerov je oko zdravo, vendar se v nečem razlikuje in tako pride do prednosti enega očesa pred drugim. V bistvu je ambliopija motnja možganskih celic, ki nadzirajo vid v enem očesu, in ne težava samega očesa. Ko možganske celice niso v uporabi, se zmanjšajo.


Najpogostejši obliki ambliopije sta škiljenje in anizometropija.

Strabizemska ambliopija se pojavi, ko je prisotno škiljenje (strabizem je medicinski izraz za škilavost) in oči niso poravnane proti isti točki. Prednost ima samo eno oko, zaradi česar drugo oko ni dovolj stimulirano, zato se optične možganske celice ne razvijajo normalno.

Anizometropija je stanje neenakomerne “dioptrijske moči” očesa. Eno oko je lahko kratkovidno, drugo pa daljnovidno. Ker možgani ne zmorejo obvladovati različne dioptrije v očesih, izberejo oko, ki ga je “lažje” uporabljati, in razvijejo prednost pri uporabi tega očesa.

Drugi vzrok za ambliopijo so še: siva mrenaastigmatizem, ptoza (povešena veka) in poškodba.

Ambliopija je v večini primerov ozdravljiva. Vendar pa je uspešnost zdravljenja odvisna od začetne ravni vida, preteklega časa, odkar je vid oslabljen in starosti otroka.

Najpomembnejši dejavnik pri zdravljenju ambliopije je skladnost poteka zdravljenja. Zdravljenje običajno zahteva, da možgane “prisilimo” k uporabi očesa, ki ni prednostno. V večini primerov to pomeni, da se zdravo oko pokrije za večji del dneva ali cel dan.

Morda bodo potrebna tudi očala za pomoč pri uravnavanju neenakomerne dioptrijske moči med obema očesoma in s tem bo možganom omogočena uporaba obeh očes hkrati.

V primeru prisotnosti sive mrene jo bo morda treba odstraniti pred zdravljenjem ambliopije. Za otroka je začetno zdravljenje lahko težavno, če je prisiljen uporabljati “bolno” oko. To je le kratkotrajno, saj se njihov vid zelo hitro izboljšuje. Ni odveč poudariti, da je glavni razlog za neuspešno zdravljenje ambliopije neskladje poteka zdravljenja.

Pomnite, ambliopija je ozdravljiva samo, če jo zdravimo, ko je otrok še majhen (pod starostno mejo 7 let). Ko je otrok starejši, je povezava med očmi in možganskimi celicami že popolnoma izoblikovana in je lahko za zdravljenje ambliopije že prepozno.

V Optiki Oblak priporočamo pregled otroka takoj, ko je dovolj star, da lahko sodeluje (običajno pri starosti 3 ali 4 let). Če pa vas skrbi glede vida vašega otroka ali zdravja oči, stopite v stik z nami ne glede na otrokovo starost in pomagali vam bomo s strokovnimi nasveti.

Dr Emil Oblak, optometrist