facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Dioptrija

Po opravljenem očesnem pregledu boste prejeli izvid na katerem bo zapisana vaša dioptrija. Verjetno se boste spraševali, kaj pomenijo vse številke in oznake na receptu. Ta članek vam bo pomagal razumeti, kaj je dioptrija in kako jo zapisujemo.

Kratkovidnost (miopija) – Minus dioptrija

Kratkovidnost oziroma minus dioptrija je najpogostejša dioptrijska napaka v očesu, ki v zadnjih letih postaja vse pogostejša.

Svetovne statistike kažejo da se pogostost kratkovidnosti v primerjavi z 70′ leti do danes skoraj podvojila.

Čeprav točen vzrok za takšno povečanje kratkovidnosti ni znan, veliko strokovnjakov meni, da je preobremenjenost oči povezana z uporabo računalnika in drugimi nalogami, ki vključujejo gledanje na blizu, in genetsko nagnjenostjo za kratkovidnost.

Dodatno preberite: Simptomi in znaki kratkovidnost

Daljnovidnost (hiperopija) + Plus dioptrija

Če dobro vidite predmete, ki so oddaljeni, imate pa težavo z ostrenjem predmetov na blizu, ste lahko daljnovidni, oziroma imate plus dioptrijo.

Vaš optometrist bo lahko daljnovidnost opredelil tudi z medicinskim izrazom hiperopija ali hipermetropija. Daljnovidnost povzroči, da oči pri gledanju na blizu potrebujejo dodatni napor. Po dolgotrajnem gledanju predmetov na blizu pride do zamegljenega vida, glavobolov in preobremenitve oči. Otrokom, ki so daljnovidni, bo branje povzročalo težave. Otroci imajo zelo močno akomodacijo in lahko plus dioptrijo kompenzirajo z naprezanjem oči, to pa lahko povzroči škiljenje.

Daljnovidnost ni bolezen, tudi ne pomeni, da imate “slabe oči”. Preprosto pomeni, da imate neko spremembo na obliki zrkla. Od stopnje spremembe je odvisno, ali potrebujete korekcijske leče s plus dioptrijo.

Dodatno preberite: Kako daljnovidnost vpliva na vid?