Pokličite nas:  01 / 43 05 086
 Imate vprašanje?:  051 / 65 11 00

Optika

Dioptrija

Dr Emil Oblak, optometrist


Po opravljenem očesnem pregledu boste prejeli izvid na katerem bo zapisana vaša dioptrija. Verjetno se boste spraševali kaj pomenijo vse številke in oznake na receptu? Ta članek vam bo pomagal razumete kaj je dioptrija in kako jo zapisujemo.


DioptrijaKratkovidnost (miopija) - Minus dioptrija


Kratkovidnost oziroma minus dioptrija je najpogostejša dioptrijska napaka v očesu, ki v zadnjih letih postaja vse pogostejša.


Dioptrija kratkovidnost


Svetovne statistike kažejo da se pogostost kratkovidnosti v primerjavi z leti '70 do danes skoraj podvojila.

Čeprav točen vzrok za takšno povečanje kratkovidnosti ni znan, veliko strokovnjakov meni, da je preobremenjenost oči povezana z uporabo računalnika in drugimi nalogami, ki vključujejo gledanje na blizu, in genetsko nagnjenostjo za kratkovidnost.  Simptomi in znaki kratkovidnost


Daljnovidnost (hiperopija) + Plus dioptrija


Če dobro vidite predmete, ki so oddaljeni, imate pa težavo z ostrenjem predmetov na blizu, ste lahko daljnovidni, oziroma imate plus dioptrijo.

Dioptrija daljnovidnost

Vaš optometrist bo lahko daljnovidnost opredelil tudi z medicinskim izrazom hiperopija ali hipermetropija. Daljnovidnost povzroči, da oči pri gledanju na blizu potrebujejo dodatni napor. Po dolgotrajnem gledanju predmetov na blizu pride do zamegljenega vida, glavobolov in preobremenitve oči. Otrokom, ki so daljnovidni, bo branje povzročalo težave. Otroci imajo zelo močno akomodacijo in lahko plus dioptrijo kompenzirajo z naprezanjem oči, to pa lahko povzroči škiljenje.

Daljnovidnost ni bolezen, tudi ne pomeni, da imate "slabe oči". Preprosto pomeni, da imate neko spremembo na obliki zrkla. Od stopnje spremembe je odvisno, ali potrebujete korekcijske leče s plus dioptrijo.  


Astigmatizem, dioptrija s cilindri


Astigmatizem je eden najbolj nerazumljenih pojmov na našem področju. Pacienti s tem izrazom opisujejo skoraj vse tegobe, od trzanja vek do plavajočih muh v vidnem polju. V resnici pa je astigmatizem dioptrijska napaka, kjer se svetloba, ki potuje skozi oko, ne fokusira enakomerno na mrežnico.

Namen očal z astigmatično dioptrijo je popraviti svetlobo, ki potuje skozi nepravilno oblikovano roženico, tako da jo enakomerno razporedi. To nam omogoča oster vid brez razpršenih žarkov in meglenega vida. V astigmatičnih dioptrijah se količina dioptrije meri v cilindrih, os pa optiku pove, v kateri smeri mora izdelati cilinder v očalih.

Kako odkrijemo astigmatizem?


Starovidnost ali presbiopija:

lahko je minus ali plus dioptrija


Presbiopija se običajno pojavi okoli 40. leta, ko ljudje začnejo opažati zamegljen vid med branjem, šivanjem ali med delom z računalnikom. Starovidnosti se ne morete izogniti, čeprav nikoli niste imeli težav z očmi. Tudi kratkovidni ljudje ugotavljajo, da se jim vid na blizu zamegli ob nošenju običajnih očal ali kontaktnih leč, ki jih uporabljajo za gledanje na daleč. Dioprija za branje se zapisuje v obliki dodatka na daljavo, oziroma bralne adicije. Ko ima nekdo dioptrijo -5.00 na daleč in +1.00 bralne adicije, pomeni da bodo bralna očala imela -4.00 dioptrijo. Ko pa ima posameznik +5.00 dioptrije na daleč z +1.00 dioptrije adicije bodo bralana očala imela +6.00 dioptrije.  

Preberi več...


Zamegljen vid na enem ali obeh očesih


Zamegljen vid pomeni izgubo ostrine vida, kar povzroči, da so predmeti motni in neostri. Primarni vzroki za nastanek zamegljenega vida so dioptrijske napake –kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem – ali presbiopija. Zamegljen vid je lahko tudi simptom veliko resnejših težav, vključno z boleznimi oči, ki vodijo do izgube vida, ali nevrološkimi motnjami. Zamegljen vid lahko prizidane obe očesi, nekaterim pa se pojavi samo na enem očesu.

Preberi več...


Sorodni članki:

- Kratkovidnost ali miopija

- Kratkovidnost se slabšla z leti izobrazbe

- Astigmatizem

- Kaj je astigmatizem

- Kaj povzroča zameglen vid in kako ukrepamo

Naroči se na pregled vida!

Izpolnite spodnji obrazec in rezervirajte svoj termin.
Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.


Ime:*
Priimek:*
Telefon:* (za potrditev preko sms-a)
E-mail:
Izberite vrsto pregleda:


Polja označena z * so obvezna!


Nahajamo se:

Ciril-Metodov trg 11, 1000 Ljubljana


Lokacija na zemljevidu

  
Tel.: 01 / 43 05 086 
GSM:  051 / 65 11 00 
E-mail:
optikas.com@gmail.com 


Delovni čas:
pon. - pet.: 9:00 - 17:00 ure
sobote, nedelje in prazniki zaprto


Optika Oblak
Dalmatinova ulica 11

1000 Ljubljana

Slovenija

Tel.:    01 / 43 05 086


Delavni čas:

pon. - pet.: 9:00 - 17:00 ure

sobote, nedelje in prazniki zaprto


Lokacija na zemljevidu


Naročilo na pregled vida


Ime in priimek:*
Tel:*
E-mail:
Izberite dan pregleda:

Izberite uro pregleda:


Polja označena z * so obvezna!