facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Materiali za očala

Različni tipi materialov za izdelavo okvirjev močno povečajo vaše možnosti za popolnoma nov izgled. Pri izbiri vam v naši Optiki Oblak svetujemo o barvi, trajnosti, svetlobi, priljubljenih blagovnih znamkah, hipoalergenih materialih, izvirnosti in ceni.

Pri izbiri očal je izbira materiala še kako pomembna, saj ima vsak material določene lastnosti, ki na posameznika različno vplivajo. Če želite blesteti v barvah mavrice, potem bo acetat ali acetatna celuloza prava izbira materiala. Acetat je zelo učinkovit in hkrati cenovno dostopen, njegova prednost je izjemna lahkost, oblikovalcem pa ponuja številne možnosti kreativnega ustvarjanja.

Trenutno zelo priljubljeni okvirji so izdelani iz laminarnega acetata, kjer so barve plastne. Svetle barve na notranjih robovih povzročijo, da vaša očala izginejo iz vidnega polja, medtem ko jih nosite. V nasprotnem primeru pa je povsem črn okvir vedno viden, tako na zunanji, kot na notranji strani. Nekateri proizvajalci uporabljajo acetatni propionat, plastiko, ki bazira na najlonu, ki je hipoalergen. Je lahkoten, bolj transparenten in ima več leska kot ostala plastika. Če je vaš glavni kriterij pri izbiri okvirjev lahkotnost, potem je propionat prava izbira.

Plastika

Očala izdelana iz najlona so se prvič pojavila v poznih 1940-tih. zaradi krhkosti in ostalih pomanjkljivosti so proizvajalci prešli na uporabo raznih primesi (poliamidi, co-poliamidi in gliamidi). Današnji okvirji iz mešanega najlona so hkrati močni in lahki.

Najlon je prav tako vodilni material pri izdelavi športnih okvirjev, ki so običajno izdelani iz gliamidov, grilamidov ali trogamidov, materialov izjemno odpornih na vroče in hladno in so zato bolj prilagodljivi, vendar kljub vsemu trdni.

Tako kot vsak material, ima tudi plastika svoje slabosti. Okvirji se zlomijo hitreje kot kovinski, lahko zagorijo (vendar ne zlahka), staranje je na tem materialu bolj vidno, poleg tega pa izpostavljenost sončnim žarkom nekoliko skrha njihovo strukturo. Barva lahko sčasoma zbledi, vendar je to pri novejših materialih manj opazno.

Kovina

Najbolj razširjen material pri izdelavi okvirjev za očala je gotovo monel, mešanica zlitin niklja in bakra s sledovi železa in nekaj drugih kovin. Njegova kovnost in odpornost proti rji sta še dodaten plus.

Kljub vsemu material ni povsem odporen na rjo. Pri nekaterih ljudeh lahko reagira v stiku s kožo. To lahko preprečimo z ustrezno prevleko, kot je na primer paladij ali ostale zmesi, ki ne vsebujejo niklja.

Titan

Veliko proizvajalcev ponuja titan ali beta-titan. To je srebrno siva kovina, ki je lahkotna, dolgotrajna, močna in odporna proti rji.

Okvirji iz titana so lahko izdelani v številnih barvah, ki ponujajo čist, moden izgled, s pridihom določenega barvnega odtenka. Material je hipoalergen.

Nekateri okvirji so izdelani iz zlitine, ki je mešanica titana in drugih kovin, kot so nikelj in baker.

Jeklo

Berilij, jekleno-siva kovina, je nižje cenovna alternativa titanu. Je odporna proti rji in madežem, hkrati pa je odlična izbira za ljudi, ki imajo bolj kisel ph kože ali pa veliko časa preživijo ob slani vodi.

Berilij je prav tako lahkoten, zelo močan in prilagodljiv (kar optiku močno olajša prilagoditev očal) in dostopen v široki paleti barv.

Več informacij o materialih za sončna očala pa preberite v članku .

Prava sončna očala

Kontrola kvalitete

Pri izdelavi okvirjev za očala je velika pozornost namenjena detajlu, saj je ta ključnega pomena pri podpori stekel in posledično izboljšavi vida. Okvirji morajo biti udobni, poleg vsega pa služijo tudi kot modni dodatek k poslovnemu izgledu ali osebnemu stilu posameznika.

Čeprav sam proces izdelave okvirjev izvajajo stroji, so upravljavci odgovorni za vsak korak postopka in hkrati izvajajo kontrolo kvalitete za vsak posamezen produkt. Industrija izdelovanja očal je postala precej konkurenčna ostali industriji, saj se je sčasoma prerasla tudi v modno muho. Kljub vsemu pa se proizvajalci zavedajo, da je prvoten namen produkta zagotovitev dobrega vida. Sprednji in stranski del očal lahko izločimo pri vsakem koraku procesa izdelave.

V zadnjih 50-tih letih je izdelava okvirjev trdno zasidrala svoje temelje. Kljub priljubljenosti kontaktnih leč in naprednim laserskim operacijam za izboljšanje vida, je izbira očal zaradi potreb ali zgolj v modne namene, še vedno na prvem mestu. Tehnološki napredek pri izdelavi plastičnih stekel in okvirjev in udobje pri prileganju okvirjev, sta naredila uporabo očal še prijetnejšo. Uporabo očal aktivno podpira tudi modna industrija, s čimer je sama izdelava okvirjev bogatejša za izjemne dizajne in se kaže kot zelo popularna metoda izražanja osebnega modnega sloga.

Dr Emil Oblak, optometrist