facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Otroške oči v digitalni dobi

Prilagojen očesni pregled za digitalno aktivne otroke

Okulistična praksa: pogovor z otrokom in starši o uporabi digitalnih zaslonov

V strokovnem članku revije Optometry Today optometristka Ceri Smith-Jaynes svetuje, kako na očesnem pregledu nagovoriti mlade paciente (otroke) in starše o uporabi digitalnih ekranov (digitalnih naprav, kot je pametni telefon, Xbox, tablica, iPad).

Optometristka pravi, da je pomembno, da se optometrist pogovori na vsakem očesnem pregledu o uporabi digitalnih ekranov tako z otroci kot starši. Pogovor je nujen, zato ker otroci vedno več časa preživijo za digitalnimi zasloni. Optometristka nas spomni, da je bilo nedolgo nazaj gledanje v digitalne ekrane omejeno oz. občasno, medtem ko današnji otroci večino dneva preživijo pred zasloni. Iz prakse nam predstavi, da ko je pred leti začela delati z otroci očesne preglede, je podala otrokom v roke list papirja z besedilom in jih prosila, da ga dajo na bralno razdaljo in preberejo iz njega. Ker danes otroci poredko berejo, tovrstna praksa nima smisla. Optometristka je zato spremenila prakso in jezik. Danes pri pregledu vida uporablja iPad ali pametni telefon.

Sprememba razdalje

Mnogo otrok danes pride na okulistični pregled, ker izkušajo zamegljeni vid. Največkrat vzrok za megleni vid ni kratkovidnost, ampak raven uporabe digitalnih zaslonov, ki vpliva na konvergenco in akomodacijo vida ter solzni film. Optometristka pojasni, da se je zaradi povečanja količine uporabe ekranov, spremenila delovna/bralna razdalja pri otrocih. Ker otroci veliko delajo na ekranih (igrajo igrice, gledajo videe), kjer so male črke oz. majhna slika, dajejo ekrane vedno bližje očem, da vidijo besedilo ali sliko. Zaradi bližine ekrana in s tem gledanja na zelo blizu, se otroci soočajo s suhimi očmi in meglenim vidom.

Svetovanje

Optometristka v članku ilustrira, da ko se pogovarja s pacientom otrokom o času preživljanja pred ekranom, se ponavadi sproži boj med staršem in otrokom. Starši si velikokrat predstavljajo, da bo optometrist na pregledu oči in vida na njihovi strani in bo otroku svetoval, da zmanjša uporabo digitalnih medijev. Starši pogosto rečejo: “Mu/ji lahko rečete, da preneha toliko uporabljati telefon ali tablico” in “Ali mu/ji lahko rečete, da ne sme biti cel dan na Xbox-u”. V takih situacijah optometristka svetuje, da optometrist izpostavi dejstva o uporabi digitalnih ekranov. Svetuje, da se starša in otroka informira o posledicah dolgotrajne rabe digitalnih zaslonov.

Optometristki Cari Smith-Jaynes se zdi pomembno vzpostaviti ravnovesje. Poudarja, da je v redu, če otroci uporabljajo ekrane, če le-to ni njihova edina dejavnost. V kolikor cele dneve preživijo za zasloni, se poveča tveganje za sindrom računalniškega vida in kratkovidnost. Dodaja še, da otroci povečajo tveganje za kratkovidnost, če ne preživijo dovolj časa zunaj v naravi.

Pravilo 20-20-20

Najpogostejši nasvet, ki ga poda optometristka staršem, ki jih skrbi pri otrocih dolgotrajna raba digitalnih medijev, je pravilo 20-20-20. Pravilo je enostavno in pravi, da ko več ur zaporedoma uporabljamo digitalni zaslon, vsakih 20 minut za 20 sekund naredimo odmor in pogledamo 20 metrov v daljavo. Ta 20-sekundni premor lahko pomeni, da pogledamo skozi okno ali pomežiknemo.

Optometriska pravilo 20-20-20 otrokom opiše z drugimi besedami; predstavljajmo si, da so naše oči kot vetrobransko steklo avta, skozi katerega gledamo. To steklo potrebuje brisalce, ki skrbijo za dobro vidljivost. Z brisalci, ki so naše veke, poskrbimo za svežino in jasno sliko. Če jih prenehamo uporabljati, se oči sušijo in naše vidno polje se zmanjša.

Ljudje in še posebej otroci se ne zavedajo, da je solzni film in njegov neprekinjen proces, ključen za ostrino in zdrave oči. Pri delu (gledanju), ki zahteva koncentracijo, se naše oči napnejo in prenehamo mežikati. Zato se moramo ravno takrat spomniti na pravilo 20-20-20 in vklopiti brisalce – naše veke, da mežikajo in tako poskrbijo za ustrezno navlaženost oči. Optometriska predlaga, da otroci opravijo pravilo 20-20-20 med reklamami videa, ali ko umrejo v igrici, ali gredo v naslednjo sobo.

Pravilo 20-20-20 je dobrodošla praksa vsem, ki fokusirajo oči dlje časa na eno razdaljo. Pravilo svetujemo knjižnim moljem – dnevnim bralcem, rokodelcem, računalniškim delavcem in drugim, ki imajo očesno koncentracijo več ur na dan na eno točko oz. eno bližinsko razdaljo.

Dobrodošel nasvet za otroke v digitalni dobi

Optometristka v članku svetuje kolegom optometristom, naj jih ne bo strah vprašati po navadah, ki jih imajo otroci, glede uporabe tablice oz. pametnega telefona. Njena praksa je pozitivna, da se otroci radi odzovejo na vprašanja o preživljanju časa za ekranom in radi prisluhnejo strokovnim nasvetom zdrave uporabe digitalnih medijev.

Otrokom z dolgotrajno uporabo ekranov svetuje, da poskrbijo za ravnovesje časa, ki ga namenijo digitalnim medijem in aktivnostim v naravi. Dodatno optometristka na očesnem pregledu poda staršem in otrokom še smernice za ohranjanje očesnega zdravja otrok, ki jih je predpisalo Optometristično zduženje Velike Britanije.

NASVETI ZA ZDRAVE OČI OTROK V DIGITALNI DOBI

  1. AKTIVNOSTI V NARAVI – redna igra in vadba lahko pomagata preprečiti ali zmanjšati kratkovidnost (miopija). Študije kažejo, da sta dve uri na dan aktivnosti na prostem ustrezni za zdravje in razvoj otroka.
  2. NOČNE NASTAVITVE – uporabite nočne nastavitve, zatemnitev ekrana v večernem času, ki zmanjša količino umetne modre svetlobe.
  3. IZKLOP PRED SPANJEM – digitalne naprave naj bodo izključene vsaj eno uro pred spanjem.
  4. REDNI OČESNI PREGLEDI – otroka naročite na očesni pregled na vsaki dve leti, od tretjega leta starosti naprej, ali pogosteje, če vam pregled priporoča vaš očesni strokovnjak

Temeljit in otrokom prilagojen očesni pregled izvajamo tudi v naši optiki. Naš optometrist dr. Emil Oblak je seznanjen z najnovejšimi okulističnimi praksami, ki jih uspešno izvaja pri očesnih pregledih za otroke. Otroški pregledi vida in oči so vedno opravljeni brez očesnih kapljic in vključujejo pogovor o uporabi digitalnih ekranov.

Reference:

* Speak to children about screen time? Optometry Today. Januar 2020, str. 49.

** Tips for keeping your child’s eyes healthy. The Association of Optometrists.