facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

10 nasvetov kako ohranimo zdrave oči

1. Prenehajmo s kajenjem

Če kadite, prenehajte. Kajenje bistveno poveča nastajanje sive mrene in starostne degeneracije makule. Vsekakor ni nikoli prepozno prenehati s kajenjem in si tako zmanjšati možnost nastanka bolezni.

2. Zdrava prehrana

Ohranjajte zdravo prehrano in telesno težo. Prekomerna telesna teža in sladkorji predstavljajo tveganje za starostno degeneracijo makule.

Pomanjkanje antioksidantnih vitaminov kot sta vitamina A in C, povzroča tveganje za sivo mreno in degeneracijo makule. Zato na tedenski meni redno dodajajte vitamin A in betakaroten, ki se nahajata v korenju, bučah, paradižniku, jagodah in koruzi. Z vitaminom A so še posebej nasičena jajca in v njih rumenjaki, ki pomagajo pri preprečevanju suhih oči.

Ne pozabite na vitamin C in antocian, ki ga najdete v lubenici, pomarančah, robidah, limonah, borovnicah in grenivkah.

Za zdrave oči jejte hrano polno luteina, zeaksantina in ceaksantina, saj tako zmanjšate tveganje za pojav sive mrene in degeneracijo makule. Le-ta hranila najdete v zeleni zelenjavi, kot je brokoli, špinača, ohrovt, avokado, grah, peteršilj in solata.

Očem dobro dene tudi cink in vitamin E, ki se nahajata v rdečem mesu, fižolu, polnozrnatih žitih, sončničnih semenih in oreščkih ter čičeriki. Redno uživanje cinka znatno pripomore k zmanjšanju tveganja za nastanek starostne degeneracije remene pege.

Prehrani dodajajte tudi Omega-3 maščobe, ki se nahajajo v ribjem olju in lanenem semenu, ki pomagajo pri preprečevanju sindroma suhega očesa.

3. Vitaminski dodatki

Upoštevajte vitaminske dodatke, še posebno ko so v družini člani z degeneracijo makule. Nekateri vitamini/antioksidanti, kot so lutein, meso-zeaxanthin  in zeaxanthin, so posebej pomembni ravno za oči. Navedeni vitamini iz skupine karotenov obnavljajo in ščitijo mrežnico pred staranjem in vplivi svetlobe. Trenutno je najbolj učinkovit izdelek MacuShield, ker vsebuje lutein (10mg), meso-zeaxanthin (10mg) in zeaxanthin (2mg) v enem izdelku. Večina multivitaminov vsebuje samo lutein v manjših koncentracijah med 2 do 4 mg.

4. Sončna očala

Tudi ultra-vijolično sevanje predstavlja faktor tveganja pri sivi mreni in degeneraciji makule. Izpostavljanje v mladosti je najbolj škodljivo. Otroke zaščitimo s sončnimi očali, pokrivali in kremo z ustrezno UV zaščito. Vedno uporabljajte sončna očala označena z EN 1836, da zagotovite ustrezno UV zaščito.

5. Izogibanje izsuševanju oči

S pomankanjem solz oči postanejo suhe in boleče. Centralno gretje, klimatske naprave in uporaba računalnikov lahko stanje poslabša. Približno 15% odraslih starejših od 40 let trpi zaradi suhih oči. Med njimi je dvakrat več žensk kot moških. Vlažilne kapljice in umetne solze ublažijo draženje in izboljšajo udobje.

V naši spletni trgovini, kot tudi optiki, nudimo različne izdelke, ki pomagajo blažiti simptome suhih oči.

Posebej priporočamo zaščito oči pri uporabi računalnika in drugih digitalnih medijev. V Optiki Oblak nudimo učinkovita očala za računalnik OPTiSS BLU.

6. Družinski geni

Veliko očesnih težav podedujemo, od preproste dioptrije kot je kratkovidnost in daljnovidnost, do bolj resnih bolezni, kot je glavkom. Poznavanje družinskih problemov z vidom lahko pomaga prepoznati bolezen preden ta postane bolj resna.

7. Uporaba pravilne dioptrije

Nasprotno ljudskemu izročilu, da nošenje očal poslabša vid, uporaba očal in kontaktnih leč ne slabša vida! Veliko očesnih težav in težav z vidom nastane ali se poslabša s staranjem. Korekcijske leče pomagajo očem do bolj učinkovitega delovanja in ne povečujejo dioptrije.

8. Redni pregledi vida

Očesni pregled ne odkriva samo dioptrijo ampak tudi težave spošnega zdravja, kot je povišan pritisk in sladkorna bolezen. Nekatere bolezni, ki povzročajo slepoto, kot je glavkom, nimajo vedno simptomov, tako da lahko začnemo izgubljati vid, ne da bi se tega zavedali. Priporočljivo je, da se opravi okulistični pregled redno na dve leti.

9. Redni odmori pri delu

Organizacija bližinskega dela je zelo pomembna. Pri branju in delu z računalnikom so očesne mišice neprestano aktivne, kar lahko povzroča utrujenost in glavobole tudi pri tistih z normalnim vidom. Vsaj enkrat do dvakrat na uro oči sprostite s pogledom po pisarni ali skozi okno.

10. Preventiva boljša kot kurativa

Nenaden pojav simptomov kot so meglen vid, bliskanje, plavajoče pikice ali bolečina v očesu, je lahko v redkih primerih pokazatelj težav, ki potrebujejo nujno obravnavo. Večina očesnih težav odkritih v zgodnji fazi ne povzroča nepotrebne izgube vida. Na očesni pregled pojdite takoj, ko se pojavijo težave.

Dr Emil Oblak, optometrist