facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Astenopija ali utrujene oči

Astenopija je očesno stanje šibkosti oz. utrujenih oči, ki nastane po intenzivnih vizualnih opravilih, kot so branje ali računalniško delo. Ko se osredotočimo na vizualno intenzivno nalogo, kot je na primer branje knjige ali branje / delo z računalniškim zaslonom, se zategne ciliarna mišica. To lahko povzroči razdraženost v očeh in napetost ter neprijetno počutje.

Simptomi, ki pogosto spremljajo astenopijo so bolečine v očeh ali okoli njih, rdeče oči, glavoboli, megleni vid in občasni dvojni vid. Astenopija pomeni v dobesednem prevodu iz stare grščine asthen-opia = stanje šibkih oči. Astenopija je lahko tudi posledica refrakcijskih napak, akomodacijskih napak ali nepravilnosti monokularnega ali binokularnega vida, vključno z miopijopresbiopijodaljnovidnostjo in astigmatizmom.

Koga prizadene astenopija

Hitro utrujene oči oz. astenopija je pogosto očesno stanje pri ljudeh, ki več kot 6 ur na dan delajo z računalnikom in/ali tablico, e-bralnikom in pametnim telefonom. Optična in optometristična stroka več let raziskuje pojav astenopije in prihaja do podobnih rezultatov širom sveta. Na primer, v Indiji so vzeli vzorec 419 zaposlenih računalniških operaterjev, ki delajo 40 urni delavnik. Med 419 preučenimi osebami jih je 194 (46,3%) zbolelo za astenopijo med delom z računalnikom ali po njem. Pri ženskah so opazili nekoliko večji delež astenopije v primerjavi z moškimi. Pojav astenopije je bil pomembno povezan s starostjo začetka uporabe računalnika, prisotnostjo refrakcijskih napak, razdaljo gledanja, postavijo – višino zgornjega roba računalniškega zaslona glede na oči, uporabo filtra na zaslonu proti bleščanju in prilagoditvijo kontrasta ter svetlostjo zaslona računalnika.

Pojav astenopije, ki nastane kot posledica intenzivnega dela z računalnikom na delovnem mestu, so raziskovali tudi v Evropi. V Italiji so opravili študijo pri 385 bančnih delavcih in prišli do rezultata, da 31,9% zaposlenih udeleženih v raziskavi, trpi za astenopijo; od tega je 13,6 % močno astenopičnih. Podobna študija je bila izvedena tudi v Španiji, kjer je bil odstotek astenopičnih računalniških delavcev kar 68,5 %.

Astenopija je med najbolj razširjenimi očesnimi pojavi v digitaliziranih deželah. Naprezanje oči (ang. eye strain), ki povzroči astenopijo, nastane kot posledica dolgotrajnega in intenzivnega gledanja na kratke razdalje. Le-tako vizualno aktivnost oči opravljajo pri delu na računalnik, pametnem telefonu, tablici, e-bralniku in video igricah. Zaradi bližine zaslona se oči naprezajo, saj fokusirajo na blizu na določene točke (števila, črke, slike). Posledično oči prizadene tudi sindrom računalniškega vida in sindrom suhih oči

Zdravljenje utrujenih oči

Astenopijo, ki nastane pri intenzivnem gledanju v različne digitalne zaslone, lahko odpravimo oz. preprečimo z rednimi premori. Priporočamo vajo 20/20/20, ki jo redno izvajamo tekom dela na računalniku. Bistveno je, da spremenimo razdaljo pogleda, enostavno tako, da odmaknemo pogled stran od ekrana. Dodatno priporočamo še očesne vaje, ki sproščajo oči in blažijo očesno naprezanje.

V nekaterih primerih se za zdravljenje astenopije uporablja tudi očesne kapljice, ki vsebujejo vitamin B1, B6 ali B12, a zdravljenje z njimi ni nujno uspešno.

Za blaženje in odpravljanje utrujenih oči pomaga tudi grelno-hladilna preveza za oči. Le-to lahko uporabite vsak večer pred spanjem. Dobite jo v naši optiki.

V kolikor opažate znake astenopije, kot so boleče, utrujene, pekoče ali srbeče oči, solzne ali suhe oči, zamegljen ali dvojni vid, imate povečano občutljivost za svetlobo, in imate občutek, da ne morete imeti odprtih oči, ter trpite za glavoboli, ne odlašajte z očesnim pregledom!

Naročite se na temeljit pregled oči in vida. Pri računalniških delavcih priporočamo redne očesne preglede vsako leto.

Vabljeni na strokovni pregled k našemu optometristu dr. Emilu Oblaku.

Reference:

  • Dinesh J Bhanderi, MD, Sushilkumar Choudhary, MD, and Vikas G Doshi, MSc. A community-based study of asthenopia in computer operators. Indian J Ophthalmol. 2008 Jan-Feb; 56(1): 51–55.
  • Ryuji Ueno, Montgomery, MD. Method for treating asthenopia. November 2014.