facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Tanjšanje stekel

Moderni modeli stekel in materiali poleg jasnega vida veliko pripomorejo k elegantnejšemu videzu današnjih očal. Uporaba visoko napredne plastike pomeni, da proizvajalci lahko izdelajo tanjša in lažja stekla kot kdaj koli prej, tudi za visoko dioptrijo.

Antirefleksna prevleka je zelo priljubljena možnost za vsa stekla, ki skoraj popolnoma izniči moteče odseve na obeh straneh stekel. Če vozite ponoči ali delate z računalnikom, boste veseli zmanjšanega odsevanja v svojem vidnem polju, drugi pa bodo lahko skozi stekla videli vaše oči in ne odsev oken!

Če potrebujete očala, s katerimi lahko jasno gledate od blizu in daleč, neprivlačna “bifokalna” črta prek stekel ni več potrebna. Progresivna ali multifokalna stekla se postopoma spreminjajo; na vrhu je omogočen jasen pogled v daljavo, spodnja stran je namenjena branju, vmes pa je omogočeno gledanje različnih razdalj.

Večino stekel je mogoče naročiti v široki paleti odtenkov in morda si boste zaželeli naročiti fotokromna stekla, ki se samodejno zatemnijo ob močnejši svetlobi. Fotokromna ali foto stekla so dandanes na voljo iz lahkih plastičnih materialov ali stekla.

O podrobnostih različnih vrst stekel za različne potrebe povprašajte svojega optika.

Različice dioptrij

Stekla za kratkovidne ljudi so debelejša pri robu in tanjša na sredini. To lahko povzroči t.i. učinek odsevnih krogov “kozarca za marmelado” prek celotnega roba stekel. Takšen učinek se lahko zmanjša na dva načina: kot prvo, izberite najmanjši možen okvir, in kot drugo, uporabite stekla z višjo gostoto materiala (z višjim lomnim količnikom), saj so takšna stekla veliko tanjša kot standardna.

Na voljo je več različnih ravni gostot materialov, zato se dobro posvetujte.

Strokovnost Optike Oblak vam zagotavlja modni izgled in kar najboljšo korekcijo vida. Toplo vabljeni!

Dr Emil Oblak, optometrist