facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Meritve okvirjev

Spodnji diagram prikazuje osnovne elemente in sestavne dele okvirja očal. V smislu prileganja okvirja posamezniku, je najpomembnejši del pri izbiri okvirjev gotovo mostiček, saj se tukaj nahaja največja teža in področje stika z obrazom. Namen oblike mostička je nudenje udobja in podpore, ki hkrati ohranja pozicijo stekel in zagotavlja naraven pogled.

Širina mostička

Pri širini mostička govorimo o minimalni vodoravni oddaljenosti med nosno površino na loku plastičnega ali kovinskega okvirja, ali o minimalni vodoravni razdalji med nosno površino stekel pri okvirjih brez loka. V primeru, da ima okvir prilagodljive nosne nastavke na kovinskih ročicah, lahko izvedemo številne prilagoditve in tako dosežemo zadovoljivo prileganje.

Povečevanje razdalje med nastavki je primerno v primerih:

 – Okvir leži previsoko na obrazu.

– Bifokalni segmenti ali predel razdalje progresivnih stekel je nastavljen previsoko.

– Mostiček je premajhen in se ne prilega nosu.

– Razdalja med očesom in stekli je prevelika.


Zmanjševanje razdalje med nastavki je primerno v primerih:

– Okvir leži prenizko na obrazu.

– Bifokalni segmenti ali predel razdalje progresivnih stekel je nastavljen prenizko.

– Mostiček se nahaja prenizko na nosu.

– Stekla so preblizu očem in trepalnicam.

Širina stekel

Pri širini stekel govorimo o razdalji med pravokotno vertikalo stranic, ki določa obliko stekel (v mm). Primer prikazuje zgornji diagram. Velikost za širino stekel in mostička običajno najdete tudi na vaših očalih, in sicer na notranji strani okvirja (običajno so podatki natisnjeni na ročicah ali na mostičku).

Dolžina ročic

Dolžina ročic se meri od stičišča ročic s stekli, do skrajnega konca stranice. Ta je sestavljena iz dolžine stranice do upogiba in dolžine stranice od upogiba, ki prosto pada. Obe dolžini tvorita skupno dolžino stranice.

Pri izbiri novih okvirjev preverite vaše trenutne meritve okvirjev, ki se nahajajo na notranji strani vaših očal. Na primer:

52 (mm) predstavlja širino stekel
16 (mm) predstavlja širino mostička
135 (mm)predstavlja skupno dolžino ročice

Skupna širina okvirja

Še ena meritev, ki jo je potrebno upoštevati, je skupna širina okvirja, ki jo prikazuje zgornji diagram. Pomembno je opomniti, da poleg širine dveh stekel in širine mostička, tudi skupno širino okvirja narekujejo faktorji, kot so debelina oboda okvirja in podatek, koliko so stičišča odmaknjena od okvirja. Naše meritve približno prikazujejo skupno širino okvirja, pri čemer moramo upoštevati stekla in mostiček, ne pa tudi stičišč okvirja. Meritev je le približna in se lahko spreminja glede na tip in obliko okvirjev.

Dr Emil Oblak, optometrist