facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Barvna slepota

Kaj je barvna slepota?

Barvna slepota oziroma pomanjkanje prepozanavanja barv skoraj nikoli ne pomeni “videti črno in belo”. Ločimo dve glavni vrsti živčnih celic, ki sprejemajo in obdelujejo svetlobo na zadnjem delu očesa – mrežnici -: “paličice”, ki delujejo ponoči, in “čepki”, ki omogočajo, da podnevi vidimo majhne podrobnosti in barve. V čepkih najdemo tri različne kemične snovi in vsaka izmed njih se najbolje odziva na rdečo, zeleno in modro svetlobo, podobno kot pri barvni televiziji. Okvara barvnega vida leži v skupini kemičnih snovi, običajno tistih, ki so odgovorne predvsem za rdeče ali zelene barve.

Ni splošno zanano, da okvara barvnega zaznavanja lahko sega od majhne stopnje neprepoznavanja – normalno zaznavanje odtenkov, kjer je mična snov v “rdečem” ali zelenem” čepku le nekoliko spremenjena, do srednje stopnje neprepoznavanja, kjer je kemična snov že precej spremenjena. V prvi skupini bo najtežje prepoznati blede barve, temne barve pa bodo težko prepoznavne v slabi svetlobi ali če je oseba utrujena, pod pritiskom, ali pa se mora na hitro odločiti glede poimenovanja barve.

Le tretjina tistih, ki imajo težave s prepoznavanjem barv, imajo hudo obliko, kjer ena izmed kemičnih snovi manjka v celot in lahko pride do neprepozanavanja močnih barv, a le v določenem obsegu (do deset glavnih barv). Popolna barvna neprepoznavnost, kjer so vse barve videti kot različni odtenki črne in bele, je zelo redka.

Zakaj več moških kot žensk doleti barvno pomanjkliv vid?

Kot veliko drugih zdravstvenih stanj je okvarjen barvni vid lahko podedovan in prenesen prek matere (ki nima težav z vidom) na sina. Pogosto bodo v isti družini težave z barvnim vido imeli vsi bratje, vendar temu ni vedno tako, saj je le 50-odstotna verjetnost, da bodo sinovi “prenašalk” imeli spremenjen barvni vid.

Ženska lahko podeduje okvarjen barvni vid samo, če ima težavo njen oče, mati pa je prenašalka, ali pa ima tudi sama barvno okvaro. Vzorec dedovanja je preprost, zato je lahko predvideti, kašne bodo prihodnje generacije barvno slepih posameznikov.

Ali se podedovana okvara barvnega vida spremeni z leti?

Ne. Podedovane spremembe barvnega vida prizadenejo obe očesi in ostanejo enake celo življenje.

Ali se lahko razvije pomanjkanje prepoznavanja barv?

Da, vendar ne v takšni obliki, kot je podedovana. Veliko predpisanih zdravil, sistemske bolezni, kot na primer diabetes in multipla skleroza, ter srčno-žilne bolezni (vključno z visokim pritiskom), nekatere bolezni jeter in številne bolezni oči, vplivajo na čepke ali živčne poti, ki povezujejo čepke z možgani. V teh primerih lahko pride do kratkotrajne ali trajne spremembe v barvnem vidu, pogosto najprej na enem, nato na drugem očesu. Težave s prepoznavanjem barv se lahko pojavijo skupaj z drugimi problemi vida, na primer pogostim zamegljevanjem na blizu in daleč ali s pojavom črnih lukenj v vidnem polju. Ženske in moški so izpostalvjeni enakemu tveganju za takšno obliko prepoznavanja barv.

Zdravila, predpisana za artritis, malarijo, depresijo ali srčne bolezni, lahko občasno v veliki meri okvarijo barvni vid. Celo dolgotrajno jemanje aspirina lahko spremeni sprejemanje barv. Podoben učinek ima lahko tudi preveliko uživanje alkohola in tobaka. Številne industrijske kemikalije prav tako spremenijo dojemanje barv. Glavkom, siva mrena in večina očesnih težav, ki vplivajo na mrežnico ali živčne poti do možganov, lahko povzročijo postopno poslabšanje težav z različnimi barvami, vkljlučno z modro in zeleno.

Ker je sprememba v barvnem vidu lahko zgodnji znak bolezni ali stranski učinek predpisanih zdravil, in če se zavedate, da se vaše barvno dojemanje spreminja, je pomembno, da se o tem pogovorite s svojim optometristom ali okulistom.

Ali me pomanjkanje prepoznavaja barv lahko ovira?

Barva je pomemben dejavnik različnih vidikov vsakdanjega življenja in nekateri poklici in kariere zahtevajo določeno stopnjo prepoznavanja barv. Kodiranje barv je pomembno v industriji in za signalne luči, zato je razumljivo, da na primer Slovenske železnice na zdravniškem pregledu pred zaposlitvijo preverjajo možnost okvarjenega barvnega vida. Številna velika podjetja, ki se ukvarjajo s tiskarskimi barvami, tekstilom, barvami in elektronskimi komponentami svoje bodoče zaposlene pregledajo in lahko zavrnejo nekoga, čigar barvno zaznavanje je nezadostno. Navkljub uvedbi instrumentov za barvno usklajevanje, je človeško oko še vedno najbolj občutljiv instrument izmed vseh. Omejitve v nekaterih vejah storitev, policije in javni upravi se strogo uveljavljajo.

Čeprav imajo lahko nekateri ljudje z nenormalno razvitim barvnim zaznavanjem vozniško dovoljenje, so se pojavili primeri smrti zaradi ljudi, ki imajo napačno barvno zaznavanje in so prevozili rdečo luč. V nekaterih državah ljudem z okvarjenim zaznavanjem barv ni dovoljeno voziti gospodarskih vozil.

Barva ima tudi pomembno mesto v otroškem svetu, saj se uporablja kot pripomoček za učenje. Raziskave niso pokazale povezav med slabšimi učnimi sposobnostmi in okvarjenim barvnim vidom, čeprav se lahko zgodi, da starši, stari starši in učitelji o tej temi niso dovolj dobro poučeni. V primeru, da je znano, da ima otrok težave s prepoznavanjem barv, je o tem dobro obvestiti tudi učitelja.

Ali je mogoče odpraviti neprepozanavanje barv ?

Čeprav nič ne more nadomestiti nepravilnega mehanizma na mrežnici v očesu – kar je pravzaprav del možganov – se številni ljudje z okvaro z izkušnjami in s pomočjo družine in prjateljev naučijo, kako nadomestiti vrzel, ki nastane zardi neprepoznavanja. Pomembno je, da je vedno na voljo dobra svetloba.

Čeprav v omenjenem obsegu pri prepoznavanju nekaterih barv, ki bi jih sicer napačno poimenovali, veliko ljudem pomaga, da pred očesom pridržijo majhen rdeč ali rdeče-slezenast filter ali prozorno plastiko oziroma steklo. Pomaga lahko tudi rdeč celofan. Najbolje preizkus izvedemo doma z vrsto različnih prozornih materialov. Običajno pa se v ta namen ne predpisuje barvna stekla, saj mora takšen filter uporabljati samo eno oko. Mogoča je uporaba barvnih kontaktnih leč (leče blagovne znamke “Chromagen” se lahko nosijo v enem očesu in pomagajo pri prepoznavanju barv), vendar rezultati niso zagotovljeni. Obnovitev izgubljenega občutka ali zaznavanja barve ni mogoča. Za dodatne informacije o tej vrsti kontaktnih leč se dogovorite za pregled pri svojem optometristu.

Kako lahko testiram svoj barvni vid?

Obstajajo natančni klinični testi, ki ugotavljajo okvare pri zaznavanju barv. Večina takšnih testov traja le nekaj minut. Testi zajemajo branje obarvanih številk iz knjige, postavljanje obarvanih listov v pravilen vrstni red ali imenovanje barvnih luči. V Optiki Oblak lahko takšen test izvedemo kot del pregleda oči, če bo optometrist presodil, da ga potrebujete, ali ga sami zahtevate. Tudi nekateri šolski zdravniški pregledi vključujejo teste barvnega zaznavanja.

Najboljši nasvet, ki vam ga lahko damo kot posamezniku je, da se v primeru suma na okvaro naročite na celoten pregled oči, ki bo vseboval tudi test barvnega zaznavanja.

Dr Emil Oblak, optometrist