facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Trzanje vek in očesa

Trzanje očesa ali vek ter očesni krči so precej pogosti. Običajno je prizadeta spodnja veka na enem očesu, lahko pa se pojavi tudi trzanje zgornje veke. Večinoma trzanje pride in gre, včasih pa lahko traja tudi do nekaj tednov ali celo mesecev.

Pacienti mi večkrat tarnajo, da jih dolgotrajno trzanje veke spravljalo ob živce. Kako jim pomagamo?

Da bi našli rešitev za trzajoče oko, je treba najprej poiskati razlog te nadležne težave.

Spontane mišične trzljaje v očesu, ki jim v zdravniškem žargonu pravimo tudi miokimija, lahko sproža več dejavnikov:

– Stres

– Utrujenost

– Preobremenitev oči

– Kofein

– Alkohol

– Suhe oči

– Prehransko neravnovesje

– Alergije

Skoraj vsako trzanje, ki se nenadno pojavi, je benignega izvora, kar pomeni, da stanje ni resno in ni znak zdravstvene težave.

Res pa je, da je tovrstne težave težko odpraviti. Edini način, kako se spopasti s težavo, je, da najdemo vzrok in ga tudi odpravimo.

Bolj resne oblike trzanja očesa povzročajo nevrološke motnje, na primer blefarospazem ali hemifacialni spazem. Te težave so veliko bolj redke, diagnosticirati in zdraviti pa jih mora okulist.

Zakaj pride do trzanja v očesu?

1. Stres

Telo, ki je pod stresom, se odziva na različne načine. Trzanje očesa je lahko samo eden izmed pokazateljev stresa, še posebej, če je povezan z drugimi očesnimi težavami, na primer s preobremenitvijo oči (glejte spodaj). Odprava vzroka za stres bo pomagala odpraviti tudi trzanje.

2. Utrujenost

Pomanjkanje spanca, bodisi zaradi stresa bodisi zaradi kakšnega drugega vzroka, lahko povzroči krče očesne veke. Morda bo zadostoval konkreten spanec.

3. Preobremenitev oči

Težave z vidom se lahko pojavijo, če potrebujete očala ali novo dioptrijo. Oči so preobremenjene, kar povzroči trzanje.

Obremenjenost oči zaradi računalnika kot posledica prepogoste uporabe računalnika, tablic ali pametnih telefonov je pogosto vzrok za stres, ki je povezan z vidom.

Če je trzanje vztrajno in zelo nadležno, je vredu opravit pregled oči, saj morda potrebujete korekcijska očala. Če veliko časa preživite pred računalniškim zaslonom, se z optikom pogovorite tudi o posebnih očalih za delo z računalnikom. Posebna zaščitna očala za računalnik so na voljo tudi v naši Optiki Oblak. Vprašajte za OPTiSS BLU.

4. Kofein in alkohol

Mnogi strokovnjaki menijo, da preveč kofeina in/ali alkohola povzroča trzanje oči. Če ste v zadnjem času povečali vnos kofeina v kavi, čaju, gaziranih pijačah itd. in/ali povečali uživanje alkohola, ga poskusite nekoliko omejiti.

5. Suhe oči

Več kot polovica starejše populacije ima težave s suhimi očmi, ki so posledica staranja. Suhe oči se pogosto pojavljajo tudi pri ljudeh, ki redno uporabljajo računalnik, jemljejo določena zdravila (antihistaminike, antidepresive itd.), nosijo kontaktne leče in uživajo kofein in/ali alkohol.

Najbolje je, da obiščete očesnega strokovnjaka, ki bo ocenil suhost oči in se odločil za pravilno terapijo. Poleg očesnega pregleda pa lahko uporabite tudi različne izdelke, ki pomagajo pri blaženju suhih oči. Na primer, uporabite očesne kapljice z gelom, grelno-hladilno prevezo za oči in kremo za veke. Vsi omenjeni izdelki so na voljo v naši optiki.

6. Prehransko neravnovesje

Nekatera poročila kažejo na to, da lahko pomanjkanje nekaterih prehranskih snovi, na primer magnezija, povzroča trzanje oči. Čeprav tem poročilom manjkajo znanstveni dokazi, tega ne morem preprosto zavreči kot možni razlog za trzanje oči.

Če mislite, da je prehransko neravnovesje lahko vzrok vaših težav, raje obiščite osebnega zdravnika, ki vam bo pomagal s strokovnim mnenjem, kako uravnovesit prehranske navade in prehrano.

7. Alergije

Ljudi z očesnimi alergijami lahko pestijo srbeče, zatečene ali preveč solzne oči. Z drgnjenjem oči se v tkivo veke in solzno tekočino sprošča histamin. To je pomembno, saj nekatere raziskave kažejo na to, da histamin povzroča trzanje oči.

Za odpravo takšne težave nekateri očesni zdravniki priporočajo antihistaminske očesne kapljice ali tablete. Vendar pomnite, da lahko antihistaminiki povzročajo suhe oči. Zato je najbolje, da ravnate po navodilu očesnega zdravnika, ki bo predpisal najboljšo terapijo za vaše oči.

Načini za odpravo trzanja veke in očesa

V redkih primerih trzanje ne poneha. Nekatere vrste trzanja je mogoče uspešno zdraviti tudi z injekcijami botoksa, ki pomagajo zaustaviti krče mišic. Za pravilno diagnozo in zdravljenje obiščite svojega okulista, če je zaradi trzanja prizadeta polovica vašega obraza ali celo oko in povzroča zapiranje veke.

V kolikor vam trza veka in oko, se naročite na temeljit očesni pregled. Preglede oči in vida imamo vsak torek in petek med 9:00 – 17:00 uro.

Pregled oči in vida še posebej svetujemo, če:
  • trzanje ne preneha v nekaj tednih,
  • trzanje povzroča, da se veka popolnoma zapre,
  • imate težave z odpiranjem očesa,
  • se trzanje dogaja tudi na drugih delih obraza ali telesa,
  • je oko rdeče, oteklo ali se pojavlja izcedek,
  • imate povešene veke.

Dr Emil Oblak, optometrist