facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Solzni čepki za suhe oči

Oči nenehno proizvajajo solze, ki vsebujejo naravne antibiotične sestavine, ki ščitijo pred okužbami. Z mežikanjem se solze porazdelijo prek površine očesa, preden jih vase posrkata dve majhni luknjici na obnosnem delu očesnih vek. To je odprtje solzovodov (puncta), prek katerih solze iztekajo v nos in grlo.

Če solzne žleze ne proizvedejo dovolj solz ali odtečejo prehitro, je solzni sloj, ki pokriva površino očesa, pretanek. Če solzne žleze proizvedejo dovolj solz a so te slabe kakovosti, bodo solze izhlapele pred naslednjim pomežikom. V obeh primerih pride do suhih mest, ki povzročajo razdraženost.

Odvisno od vzroka se suho oko zdravi kot začasna ali pa dolgotrajna težava. Kakor koli, solze je treba ohraniti ali pa jih nadomestiti, da se očesu omogoči olajšanje.

V manj primerih takojšno pomoč nudijo umetne solze. Pri dolgotrajnih simptomih suhega očesa je lahko zamašitev solzovodov najboljša rešitev. Tako z omejenim iztekanjem ohranimo dragocene solze. Oči bodo spirale vaše lastne solze in ne bo vam treba neprestano dodajati umetnih solz.

Poskusna zamašitev solzovodov – kolagenski čepki

Če je razlog vašega suhega očesa prehitro izhlapevanje, potem zamašitev solzovoda ne bo nujno uspešna. Za osebe so na voljo začasni čepki, ki se vstavijo in nato po tednu dni oceni svojo izkušnjo.

V oči kanemo kapljico anestetika, nato pa v spodnji solzovod neboleče vstavimo majhen kolagenski čepek. Celotni postopek je izveden izven ambulatno in traja le nekaj minut. Veliko ljudi poroča o takojšnjem izboljšanju počutja.

Kolagenski čepki se raztopijo v tednu dni. Če v tem času občutite izboljšanje simptomov suhega očesa, se boste morda odločili za trajnejšo rešitev, s katero se solzovod trajno zapre.

Trajno in pol-trajno zaprtje solzovoda s čepki

Zaprtje solznih kanalov je zelo smiselno. Končni učinek je, da vaše solze zdravijo suhost očesa. V kolikor težavo suhega očesa ne povzroča prehitro izhlapevanje, bodo čepki pomagali – vprašanje je le, v kolikšni meri. Nekateri lahko popolnoma opustijo uporabo umetnih solza.

V zadnjem času so se na tržišču pojavili kolagenski čepki, ki se raztapljajo kar več mesecev. To je postala tudi prva izbira za tiste, ki bi potrebovali trajno zaprtje, ker jih je v primeru izgube ali potrebne odstranitve lažje zamenjati, ali pa njihov položaj v solzovodu samo nekoliko prilagoditi za bolj udobno počutje.

Trajno zaprtje solzovodov lahko dosežemo na več načinov:   

Lasersko “varjenje”: Povratna možnost? NE   

Kavterizacija ali “žganje”: Povratna možnost? NE    

Neraztopljivi silikonski solzni čepki: Povratna možnost? DA

Solzni čepki delujejo kot zamašek v lijaku. Z vstavitvijo majhnega silikonskega čepka v solzovod se prepreči izguba dragocenih solz. Ko se mešiček napolni, se začne samodejni proces vlaženja očesa.

Čepki so najmanj invazivna dolgotrajna rešitev suhega očesa in imajo zelo visoko stopnjo uspešnosti. Njihova vstavitev je preprosta in neboleča, z medicinskega stališča pa so povsem neškodljivi. V primeru prekomernega solzenja ali izboljšanja simptomov suhega očesa, jih je preprosto odstraniti.

Čepki so različnih oblik in velikosti, zato vsaki osebi ustreza individualna obravnava.

Dr Emil Oblak, optometrist