facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Očesne veke in solzni sloj

Očesne veke so ključnega pomena pri zaščiti očesa. Pomagajo pri nanosu vlage (solz) prek površine očesa, ko se zaprejo (na primer med mežikanjem) in tako preprečujejo, da bi oči postale suhe. Očesne veke predstavljajo tudi mehansko zaščito pred poškodbami, saj se refleksno zaprejo, ko se očesu določenen predmet preveč približa. Refleks sproži bližajoči se predmet na vidiku, dotik predmeta s površino očesa ali izpostavljanje trepalnic vetru ali majhnim delcem, na primer prahu ali pesku.

Solze so slana tekočina, ki nenehno izpira površino očesa in ga ohranja vlažnega. Tekočina vsebuje tudi protitelesa, ki oko ščitijo pred okužbami. Solze nastajajo v solzni žlezi, ki se nahaja na zunanjem robu očesa. Tekočina steče prek očesa in izstopi na dveh majhnih izvodih v očesnih vekah (solzno izvodilo). Izvodilo vodijo k solzovodu, kanalu, ki se prazni v nosno votlino.

Če solzne žleze ne proizvedejo dovolj solz, oči postanejo suhe in boleče, kar jih lahko poškoduje. Redek vzrok za nezadostno nastajanje solz je Sjogrenov sindrom. Oči lahko postanejo suhe zaradi izhlapevanja preveliko količine solz, če se na primer veke ne zapirajo pravilno.

Pri blaženju simptomov suhega očesa lahko uporabite več sredstev, kot so očesne kapljice, krema za veke ali grelno-hladila preveza za oči. Vsi omenjeni izdelki so na voljo v naši optiki in spletni trgovini.

Za več informacij o suhem očesu ali v primeru neprijetnega občutka v očeh se naročite na pregled in v Optiki Oblak vam bomo z veseljem pomagali.


Dr Emil Oblak, optometrist