facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Konjuktivitis

Konjunktivitis je vnetje očesne veznice, tanke, prozorne opne, ki pokriva notranjo stran veke in beločnico.

Tri najpogostejše vrste konjuktivitisa nastanejo zaradi okužbe, alergije in kemikalij. Oblika, ki nastane z okužbo, se imenuje “rdeče oko”, ki ga povzroča nalezljiv virus ali bakterija. Alergijski konjunktivitis je posledica alergije telesa na cvetni prah, kozmetiko, živali ali tkanine. Dražila, kot na primer onesnaževalci zraka, strupeni plini in klor v bazenih, so lahko vzrok za nastanek konjunktivitisa zaradi kemikalij.

Pogosti simptomi konjunktivitisa so rdeče solzne oči, vneta notranja stran vek, zamegljen vid, srbeč občutek v očesu in včasih gnojni ali voden izcedek. Konjunktivitis se lahko včasih razvije v obliko, ki je vidu škodljiva, zato morate hitro na pregled k svojemu okulistu, ki bo podal pravo diagnozo in zdravljenje.

Dober način, kako se izogniti konjunktivitisu zaradi alergije ali kemikalij, je izogibanje vzrokom. Če to ne deluje, bo okulist po pregledu in diagnozi predpisal kapljice za oči, ki bodo olajšale občutek nelagodja in pomagale pri odpravljanju težav. Infekcijski konjunktivitis, ki ga povzroča bakterija, se lahko pozdravi z antibiotičnimi kapljicami za oči. Oblike, ki jih povzročajo virusi, ni mogoče pozdraviti z antibiotičnimi kapljicami. Te mora pregnati imunski sitem vašega telesa.

Za preprečitev prenašanja infekcijskega konjunktivitisa se z rokami ne smemo dotikati oči, temeljito moramo umiti roke pred nanosom zdravil za oči in ne smemo deliti brisač, krp za umivanje obraza, kozmetike ali kapljic za oči z drugimi.

Vsako težavo z očmi, če se zdi še tako majhna, mora pregledati strokovnjak. Če imate kakršne koli težave z očmi, ne čakajte ali se samozdravite, stopite raje v stik z nami in se naročite na pregled, kjer vam bo optometrist temeljito pregledal oči. Če nostite kontaktne leče, jih takoj odstranite in jih ne nosite, dokler oči ne ozdravijo.

Dr Emil Oblak, optometrist