facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Herpes simpleks okužba

Začetek okužbe roženice s herpesom simpleks (herpes simplex keratokonjunktivitis ali keratitis) lahko spominja na blago bakterijsko okužbo, ker so oči nekoliko boleče, vodene, pordele in občutljive na svetlobo. Zatekanje roženice povzroča zamegljen vid. Vendar se okužba s herpesom ne odziva na antibiotično zdravljenje, kot bi se bakterijska okužba, in pogosto se stanje še poslabšuje.

Bolj pogosto pa se zgodi, da okužba le malo vpliva na roženico in izgine brez zdravljenja. V redkih primerih virus prodro do roženice in uniči njeno površino. Okužba se ponavlja in najprej uničuje površino roženice. Nakaj ponovitev okužbe lahko pripelje do razjed (ulceracija), trajnih brazgotin in izgubo občutenja, ko se očesa dotaknemo. Virus herpes simpleks lahko povzroči povečano rast krvnih žilic, slabši vid ali popolno izgubo vida.

Oftalmolog lahko predpiše protivirusno zdravilo v obliki mazila ali raztopine, ki se nanaša na oko nekaj krat dnevno. Vendar takšna zdravila niso vedno učinkovita, zato je včasih potrebno tudi oralno jemanje zdravil. Za hitrejše okrevanje bo oftalmolog morda moral z vatirano palčko z roženice nežno odstraniti mrtve in poškodovane celice.

Labialni ali ustnični herpes je običajno vzrok za izjemno nalezljiv virus herpes simpleks, ki povzroča tudi roženično razjedo in genitalni herpes, zato se ne smete dotikati oči ali genitalij po tem, ko ste se dotaknili herpesa na ustinicah.

V prvem stadiju okužbe se pojavijo mehurčki in nato razjede na notranji strani ust ali na obrazu, ki jih spremljajo rdeče, zatečene dlesni, obložen jezik, blaga vročina in slabše splošno počutje. Čeprav lahko ti simptomi v nekaj dneh izginejo, virus ni uničen in okužba okrog ust in ustnic se lahko ponovi vsakokrat, ko je imunski sistem nekoliko slabši. Ta povzroči mehurčke iz katerih izteka tekočina, nato pa nastanejo kraste, ki izginejo v nadaljnih 5-7 dneh.

Kot pri vseh obolenjih očes, nas v primeru pordelega ali bolečega očesa obiščite v Optiki Oblak, kjer vam bomo z veseljem pomagali.

Dr Emil Oblak, optometrist