facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Herpes zoster ali okužba s pasovcem

Kaj je pasovec ali herpes zoster?

Herpes zoster je medicinski izraz za pasovec. Povzroča ga ponovno aktiviranje virusa noric v odrasli dobi, ki so se v otroštvu že pojavile (virus varicella zoster). Virus se lahko ponovno aktivira, ko se odpornost na virus v telesu poruši. To se lahko zgodi zaradi normalnega procesa staranja ali oslabljenosti imunskega sitema zaradi stresa, fizičnega ali čustvenega izvora, zaradi bolezni, izčrpanosti, slabe prehrane, določenih zdravil, kemoterapije, radioterapije ali drugih dejavnikov.

Ponovno aktiviran virus potuje vzdolž živčnih vlaken in se običajno namesti na precej izoliranem področju kože na eni strani telesa. Prizadeti del telesa je običajno zelo boleč, srbeč, je pordel in otopel, razvije se tudi izpuščaj. Izpuščaj na koži se razvije v majhne, s tekočino napolnjene mehurčke, ki jim pravimo vezikli. Po nekaj dneh tega pojava na koži vezikli počijo in naredijo se kraste. V težjih primerih za izpuščajem ostane trajna brazgotina, trajajoča bolečina, otopelost in razbarvanje kože.

Kako herpes zoster vpliva na oči?

Včasih lahko herpes zoster prizadane tudi oči. To je lahko posledica tega, da so oči povezane z živci, ki jih je okužil virus herpesa zoster.
Običajni izpuščaj pasovca se lahko razširi iz prizadetega območja na čelu ali licu na zgornjo ali spodnjo veko. Pasovec lahko povzroči pordelost veznice (mukozne membrane, ki prekriva beločnico). Povzroči lahko tudi majhne odrgnine ali brazgotine na roženici. Odrgnine na roženici povečujejo tveganje za nastanek bakterijske okužbe v očesu. Pasovec lahko povzroči tudi vnetje znotraj očesa, imenovano tudi iritis (vnetje šarenice) ali uveitis (vnetje žilnice). Vpliva tudi na vidni živec na mrežnici.
Okužbe očesa s herpesom zoster lahko vodijo v pordelost, zatekanje, bolečino, občutljivost na svetlobo in zamegljen vid. Hudi ali ponavljajoči se pojavi okužb s herpesom zoster so povezani z drugimi obolenji oči, vključno z glavkomom, odrgninami znotraj očesa in nastajanjem sive mrene.

Ali so okužbe s herpesom zoster nalezljive?

Pasovec, ki ga povzroča herpes zoster, ni nalezljiv in ga ne gre zamenjati z okužbami virusa herpes simpleks. Ko virus herpes zoster ali varicella zoster prvič okuži telo in povzroči norice, je okužba nalezljiva. Izbruh pasovca kasneje v življenju ne predstavlja nove okužbe, ampak ponovno aktiviranje spečega virusa. Zaradi tega pasovec ni nalezljiv.

Kako se zdravijo okužbe oči s herpesom zoster?

Običajno vam bo okulist priporočal zdravljenje simptomov pasovca, in sicer obkladke in zdravila za lajšanje bolečin. Lahko vam predpiše tudi očesne kapljice v obliki lubrikantov ali antibiotične očesne kapljice.

Oftalmolog bo mogoče priporočal uporabo protivirusnih zdravil. Najpogosteje predpisano zravilo je aciklovir. Občasno bodo za zmanjšanje vnetja predpisani tudi steroidi.

Okužbe s herpesom zoster se lahko od časa do časa ponavljajo, še posebej ob oslabljenem imunskem sistemu. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje je pomembno, da se zmanjša učinek simptomov in tveganja za nastanek zapletov, ki ogrožajo vid. V primeru zaskrbljenosti stopite v stik z svojim očesnim zdravnikom.

Dr Emil Oblak, optometrist