facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Iritis ali vnetje šarenice

Kaj je iritis?

Iritis je vnetje šarenice, obarvanega dela očesa. Povzroči lahko hudo bolečino, občutljivost na svetlobo in izgubo vida in je pogosto posledica bolezni v drugem delu telesa. Večina primerov vnetja šarenice se pojavlja v manjših izbruhih bolezni. Če obolenje zdravimo, se bo ponovni izbruh odzval na različna zdravila. Če pa ga ne zdravimo, lahko obolenje začne ogrožati vid. Zdravila za vnetje šarenice so različna in zdravljenje, ki odgovarja nekomu, mogoče ne bo delovalo na drugem.

Kaj je šarenica?

Šarenica je krožna mišica na prednjem delu očesa. Poleg obarvanja očesa šarenica nadzira količino svetlobe, ki vstopa v oko skozi zenico. Šarenica se nahaja za roženico (prozorna plast, ki ščiti oko) in tik pred lečo. Da bi videli, mora v oko vstopati primerna količina svetlobe. Tako kot zaslonka nadzira vstop svetlobe v fotoparat, šarenica uravnava količino svetlobe, ki vstopa v oko. Šarenica vsebuje dve mišici, ki nadzirata velikost odprtja zenice. Če je prisotne preveč svetlobe, mišice povzročijo zožanje zenice. Pri medli svetlobi ali ponoči mišice zenico naredijo večjo, da se poveča količina svetlobe, ki vstopi v oko.

Je iritis resno vnetje?

Ker je vnetje šarenice vnetje znotraj očesa, lahko tudi ogroža vid. Pravilna diagnoza in takojšnje zdravljenje takšnega vnetja sta zelo pomembna. Da bi zmanjšali izgubo vida, pojdite na temeljit očesni pregled takoj, ko se simptomi pojavijo. Če se diagnoza postavi v zgodnjem obdobju, se vnetje šarenice lahko nadzira z uporabo očesnih kapljic, preden se pojavi izguba vida. Če imate simptome vnetja šarenice ali druge težave z vidom, bi morali na temeljit očesni pregled.

Kaj povzroča vnetje šarenice?

V številnih primerih je vnetje šarenice povezano z boleznijo ali okužbo v drugem delu telesa. Bolezni, kot so artritis, tuberkuloza ali sifilis, lahko pripomorejo k razvoju vnetja šarenice. Okužbe drugih delov telesa (mandljev, sinusov, ledvic, žolčnika in zob) lahko tudi povzročijo vnetja šarenice. V drugih primerih je lahko vnetje šarenice posledica poškodbe očesa ali spremlja roženično razjedo ali tujek na njej. Pogosto pa točen vzrok za obolenje ostane neznan.

Kakšni so simptomi vnetja šarenice?

Simptomi vnetja šarenice se običajno pojavijo zelo hitro in se razvijejo v nekaj urah ali dnevih. Vnetje šarenice povzroča bolečino, solzenje, občutljivost na svetlobo in zamegljen vid. Prav tako se lahko pojavi pordelost kot posledica vnetja. Nekateri bodo v svojem vidnem polju zaznali motnjave in majhne premikajoče lise ali pike. Poleg tega se lahko zmanjša tudi zenica.

Kako se vnetje šarenice diagnosticira?

Ob pojavu simptomov vnetja šarenice je natančen pregled oči zelo pomemben, saj vnetje znotraj očesa lahko ogrozi vid ali celo vodi do njegove izgube. Za ugotavljanje znakov vnetja se uporablja špranjska svetilka, ki osvetli in poveča strukture v očesu. Diagnoza je običajno postavljena na podlagi pregleda oči. Ker pa je vnetje šarenice lahko povezano s kakšno drugo boleznijo, je večasih za pravilno postavitev diagnoze in zdravljenja potreben pregled zdravja na splošno. V nekaterih primerih bo treba izvesti krvne preiskave, kožne teste in rentgensko slikanje ter posvetovanje z drugimi specialisti, da se ugotovi vzrok za nastanek vnetja.

Kako se zdravi vnetje šarenice?

Zdravljenje je usmerjeno predvsem v odkritje in odstranitev vzroka za nastanek vnetja. Uporabijo se očesne kapljice in mazila, ki omilijo bolečino, umirijo vnetje, razširijo zenico in zmanjšajo brazgotino, ki lahko nastane. Lahko se predpišejo tudi steroidi (kortizon) in antibiotiki. Nanos toplih obkladkov lahko tudi pomaga pri lajšanju simptomov vnetja šarenice. Priporočamo uporabo grelno-hladilne preveze za oči. Dobite jo v naši optiki in spletni trgovini.

V hujših primerih bodo za zdravljenje obolenja potrebna oralna zdravila in injekcije. Vnetje traja od šest do osem tednov. V tem času morate biti pod zdravniškim nadzorom zaradi možnih stranskih učinkov zdravil ali morebitnih zapletov. Kot posledica vnetja šarenice in zdravil, ki jih je treba jemati, lahko pride do pojava sive mrene, glavkoma, sprememb na roženici ali sekundarnega vnetja mrežnice.

Dr Emil Oblak, optometrist