facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Roženična razjeda

Razjeda roženice je rana na površini očesa. Poškodba je podobna kot pri odrgnini ali ureznini na koži; obe težavi imata za posledico nezščiteno rano. Zdrava roženica je prekrita s slojem tkiva, imenovanim epitelij ali vrhnjica, in ima podobno vlogo kot koža, da ščiti globlje sloje. Ob poškodbi epitelija lahko pride do okužb, ki lahko, če jih ne zdravimo, privedejo do popolnega predrtja očesa. Klinični znaki razjede roženice vključujejo: škiljenje, pordelost, zameglejvanje, solzenje in zaspanost. Za označitev razjede na roženici se uporablja posebno zeleno barvilo.

Obstajajo številni različni vzroki za nastanek razjede, na primer poškodbe, nepravilno oblikovane trepalnice, ki dražijo površino, pomanjkanje solzenja, okužbe ter drugi vzroki, ki jih še ne razumemo povsem. Razjedo na roženici opredelimo glede na njeno mesto, globino, povezane bolezni in vzrok nastanka.

Zdravljenje je odvisno od vrste in globine razjede. Nekatere razjede zdravimo samo s preprostim nanosom zdravil, ki preprečujejo nastanek okužb in lajšajo bolečino, zelo globoke razjede pa zahtevajo kirurško zravljenje s presaditvijo, ki ščiti pred popolnim predrtjem očesa. Neboleče razjede (kronične razjede) so površinske razjede, ki se običajno zdravijo zelo počasi, razen ob morebitni uporabi posebnih tehnik, na primer kirurških, ali z zaščitno kontaktno lečo. Predpiše se tudi antibiotik za preprečitev okužbe.

Če ste zaskrbljeni zaradi zdravja oči ali zaradi določenega bolezenskega stanja oz. sprememb, se v naši Optiki Oblak naročite na pregled in z veseljem vam bomo pomagali.


Dr Emil Oblak, optometrist