facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Laserska operacija oči za odpravo dioptrije

Z lasersko operacijo in laserjem excimer se preoblikuje roženico, t.j. prozorno “okno” na sprednjem delu očesa. S tem odpravimo težave z ostrenjem. Za hitrejše okrevanje in boljše rezultate se pred izvedbo laserske terapije tanka zunanja plast na roženici pomakne vstran. Po končanem postopku se površinska plast pomakne nazaj na prvotno mesto. Dve najpogostejši vrsti zdravljenja sta LASIK in LASEK. Ta dva načina se razlikujeta v tem, kako je površinska plast pomaknjena vstran. Obstaja še tretji način, PRK, ki pa se manj pogosto uporablja.

Laserske operacije se najpogosteje izvajajo pri korekciji kratkovidnosti, stanja, ki mu pravimo tudi miopija. Laserska operacija očesa se uporablja tudi za zdravljenje daljnovidnosti in blagega astigmatizmaNe priporoča pa se za zdravljenje bralne dioptrije, ki jo imenujemo tudi presbiopija, saj se takšna dioptrija spreminja s staranjem.

Tudi nekatere visoke dioptrije niso primerne za laserske operacije, lahko pa se jih odpravi s pomočjo ne-laserske operacije oči. Večina ljudi, ki si želijo lasersko operacijo oči, so zadovoljni z rezultati. Obstajajo mednarodne smernice za ugotavljanje varnosti in uspešnosti postopkov in, ali se jih lahko rutinsko izvaja. Na splošno lahko rečemo, da je postopek varen, vendar je kljub temu pomembno, da se vsak, ki razmišlja o laserski operaciji oči, popolnoma zaveda vseh prednosti in tveganj, povezanih z operacijo, in jih pred začetkom postopka tudi razume. Te dejavnike je treba nato primerjati s prednostmi in slabostmi nošenja očal ali kontaktnih leč.

Ali je laserska operacija oči primerna za vas?

Večina ljudi se odloči za lasersko operacijo oči zato, ker so imeli težave z očali ali kontaktnimi lečmi. V luči stalnega razvoja tehnologije pri izdelavi očal in kontaktnih leč je dosedanje težave mogoče uspešno premagati. Svojega optometrista povprašajte o najnovejšem napredku novih tehnologij na področju očal, kontaktnih leč, kot tudi vse o laserski operaciji oči. To vam bo pomagalo najti tisto rešitev, ki bo najbolje zadostila vašim potrebam.

Preden se odločite za laserski poseg

Preden se odločite za lasersko operacijo oči, stopite v stik z ljudmi, ki so postopek laserske operacije oči že imeli in jih povprašajte o njihovi izkušnji. Veliko informacij o laserski operaciji oči pa boste našli tudi na spletu. Pred izvedbo operacije morate imeti možnost obiska izbrane klinike, kjer vam bodo postopek izvedli in narediti tudi temeljit pregled oči. Tam se morajo z vami pogovoriti o vseh razpoložljivih možnostih in vas spodbuditi, da jih povprašate o vsem, kar vas zanima, preden nadaljujete s postopkom.

V kolikor ste v dvomih in potrebujete prvi ali dodatni nasvet, se obrnite na našo Optiko Oblak. Na očesni pregled se naročite preko spodnjega obrazca ali nas pokličite na telefon 01 43 05 086. Očesne preglede izvajamo vsak torek in petek med 9:00 – 17:00 uro.

Dr Emil Oblak, optometrist