Blefaritis ali bakterijsko vnetje trepalnic


Blefaritis ali vnetje trepalnic je pogosta težava, ki povzroča pordelost na robovih vek. Stanje je pogosto kronično, in prizadane obe, zgornjo in spodnjo veko.


Običajni simptomi se kažejo kot prhljaju podobne luske ali zrnca, ki se sprijemajo na trepalnice in robove vek. Bolezen lahko povzroči srbenje, občutek tujka v očesu, oči lahko pečejo in so zjutraj zlepljene. Vnetje trepalnic ni povsem ozdravljivo, lahko pa zdravljenje pomaga lajšati simptome.

Pri zdravljenju je potrebno čiščenje in odstranjevanje lusk z očesnih vek, pogosto šamponiranje lasišča in obrvi ter nanos mazila pred spanjem po naročilu.


Kako negovati veke z blefaritisom


Zjutraj in zvečer na zaprto veko za 5 do 10 minut položite toplo in vlažno brisačo za roke. Zvečer po toplih obkladkih zmešajte raztopino iz polovice zamaška otroškega šampona, ki ne draži oči (npr.:Johnson's baby šampon), in polovice zamaška tople vode. Raztopino dajte na čisto mokro krpo za umivanje obraza ali vatirano paličico in nežno podrgnite od roba do roba na zgornji veki ter trepalnicah. Postopek ponavljajte 15 do 20 sekund.


Namesto tople brisače lahko uporabite tudi grelno-hladilno prevezo za oči. Le-ta je na voljo v naši optiki in spletni trgovini.


External link opens in new tab or windowSpletna trgovina Optika Oblak


Spodnjo veko nežno potisnite navzdol in stran od zrkla in nežno podrgnite od roba do roba na spodnji veki ter trepalnicah. Postopek ponavljajte 15 do 20 sekund. Izogibajte se drgnjenju zrkla. Splaknite krpo in s čisto toplo vodo z vek očistite ostanke šampona.


Pri čiščenju vek priporočamo uporabo izdelkov Ilast, kot je gel za čiščenje in krema za veke. Oba izdelka dobite v naši optiki in spletni trgovini.


External link opens in new tab or windowSpletna trgovina Optika Oblak


Če imate težavo s prhljajem na lasišču in obrveh, bo pomagalo pogosto šamponiranje s šamponom, ki vsebuje sulfid ali cinkov piriton.


Terapijo izvajajte dva do tri tedne oziroma do kontrole. Po koncu začetne terapije bo najverjetneje občasno treba nadaljevati z uporabo toplih obkladkov in čiščenjem vek, da ostane bolezen pod nadzorom.


Če ste v skrbeh zaradi blefaritisa ali pa se vaše stanje ne izboljšuje, se oglasite v naši Optiki Oblak, kjer vam bomo z veseljem pomagali. Pri nas lahko opravite tudi temeljit očesni pregled.

Dr Emil Oblak, optometristNaročilo na očesni pregledSorodni članki:

- Suho oko

- Očala za računalnik

- Kako preprečiti suhe oči

- Prehrana  in vid