facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Akantamebni keratitis

Čeprav zelo redka, je akantamebni keratitis zelo boleča okužba, ki ogroža vid in se pojavlja na sprednjem delu očesa (na roženici). Povzroča jo ameba, ki jo najdemo skoraj v vseh prsteh, sladki in slani vodi in celo zraku. Zelo dobro uspeva tam, kjer je prisoten vodni kamen in bakterije, največja nevarnost okužbe pa je pri tistih uporabnikih kontaktnih leč, ki leče in posodice čistijo z vodo iz pipe ali plavajo z lečami.

Uporabniki leč zato nikoli ne smejo spirati leč ali posodic za leče z vodo iz pipe. Tudi destilirane vode ne smete uporabljati. Sledite navodilom vašega optometrista, kako leče dnevno razkuževati in čistiti s primernimi sterilnimi raztopinami. Ob primerni uporabi in negi je uporaba kontaktnih leč zelo varen in učinkovit način za korekcijo vida.

Bolečina, povezana z akantamebnim keratitisom, je močna in hujša od vnetja očesa, ki je lahko spremljevalec bolezni. Stanje zahteva takojšnjo medicinsko oskrbo, zato ne čakajte tako dolgo, da se pojavijo očitni znaki.

Uporabniki leč, ki občutijo kakršno koli nenavadno ali močno bolečino v očeh, morajo nemudoma prenehati z uporabo kontaktnih leč in se naročiti na očesni pregled.

Dr Emil Oblak, optometrist