facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Morebitne težave pri uporabi leč

Ob neustrezni skrbi za leče, slabi higieni in opuščanju rednih kontrolnih pregledov pri vašem okulistu, lahko uporaba le teh pripelje do hude očesne poškodbe. Priporočamo vam, da se držite ustreznih higienskih priporočil glede hranjenja in uporabe kontaktnih leč, da po navodilu proizvajalca ustrezno menjate leče in opravite vsakoleten pregled pri okulistu. Le tako se boste lahko izognili nastanku hujših očesnih obolenj. V primeru kakršnega koli občutka draženja ali rdečine očesa je potrebno prenehati z uporabo leč in opraviti pregled.


V nadaljevanju najdete nekaj obolenj in poškodb očesa, ki so povezana z nošenjem kontaktnih leč.

Roženična razjeda

Razjeda roženice se  kaže kot rdeče, boleče oko s poslabsanjem vida, lahko je prisoten izcedek. V bistvu gre za omejeno okužbo roženice, ki je najpogosteje posledica bakterijske okužbe povezane s predhodno poškodbo roženice na tem mestu. Zelo pogosto se pojavlja pri poškodbah površine roženice, ki nastanejo zaradi kroničnega nošenja kontaktnih leč. Okužba je lahko tudi gljivična, v tem primeru je običajno povzročitelj acanthamoeba. Tovrstne okužbe srečujemo zlasti pri plavalcih, ki nosijo kontaktne leče. Med virusnimi povzročitelji se najpogosteje pojavlja virus herpesa.

Acanthamoebni keratitis

Gre za mikroskopski parazit, ki se nahaja v vodi in lahko okuži roženico ter povzroči keratitis. Obolenje se pojavlja skoraj izključno pri uporabnikih kontaktnih leč.  simptomi so huda bolečina in rdečina očesa ter minimalen izcedek. Pojavi se lahko pri so kopanju v bazenih, jezerih ali morju s kontaktnimi lečami v očeh, pri shranjevanju kontaktnih leč v doma pripravljenih raztopinah ter slaba higiena kontaktnih leč. Diagnozo potrdimo z mikroskopskim pregledom celic, ki jih odvzamemo s površine roženice. Bolezen zdravimo z antibiotiki in protigljivičnimi zdravili. Kljub ustreznemu zdravljenju pa lahko pride do razvoja hudih brazgotin v roženici, ki  za izboljšanje vida zahtevajo tudi presaditev roženice.

Gigantocelični Papilarni konjunktivitis

To obolenje je značilno pri uporabnikih kontaktnih leč. Spoznamo ga po pojavu papilarnih sprememb na očesni veznici pod zgornjo veko. Vzrok za razvoj obolenja naj bi bila imunska reakcija na material kontaktne leče ali draženje zaradi stalne prisotnosti kontaktne leče. Nošenje kontaktnih leč je potrebno prekiniti, pacientom pa običajno predpišemo še kortikosteroidno mazilo ali kapljice.

Proteinski depoziti v kontaktni leči

Nabiranje proteinskih depozitov v kontaktni leči lahko povzroči, da postanejo leče moteče za nošenje in dražijo oko.

Problem odpravimo z menjavo kontaktnih, še posebej so priporočljive dnevne ali mesečne kontaktne leče.

Sindrom tesne kontaktne leče

Do teh težav običajno pride zaradi nošenja kontaktnih leč z neprimerno ukrivljenostjo, lahko pa se zaradi sprememb v solznem filmu na površini roženice ter zaradi sprememb oblike roženice povezane z nošenjem kontaktnih leč pojavi tudi pri tistih z ustrezno predpisanimi kontaktnimi lečami.  Pacienti opisujejo, da so prvih nekaj ur nošenja leč brez težav, kasneje pa leče postanejo moteče in jih v očesu dražijo. Oko je lahko tudi pordelo. Težave običajno minejo s prekinitvijo nošenja kontaktnih leč. Pri pregledu običajno ugotovimo tesno prilegajočo se kontaktno lečo, ki se ob zapiranju in odpiranju oči komaj kaj premakne. Težave odpravimo s predpisom kontaktnih leč z manjšo ukrivljenostjo ali z manjšim premerom. V splošnem pa se mora kontaktna  leča na površino roženice prilegati ohlapno, saj le tako omogoča ustrezno prodiranje solznega filma pod kontaktno lečo.

Sprememba roženične ukrivljenosti

Do spremembe  ukrivljenosti lahko pride pri kroničnem nošenju tako trdih kot tudi mehkih kontaktnih leč. Pri tem obolenju se ukrivljenost roženice spremeni in postane podobna ukrivljenosti kontaktne leče. Značilno za to obolenje je postopno slabšanje vida in pogosta potreba po zamenjavi kontaktnih leč z lečami za višjo dioptrijo. Diagnozo postavimo s postopkom topografije roženice, ki nam prikaže bolezensko spremenjeno ukrivljenost roženice. Edino zdravljenje je prenehanje uporabe kontaktnih leč. Ko se ukrivljenost roženice spet normalizira, lahko ponovno poskusimo s predpisom kontaktnih leč, vendar pogosto pride do ponovitve težav.

V primeru težav pri uporabi leč, se oglasite na strokovnem pregledu pri nas v Optiki Oblak. Pregledal bo opravil Dr Emil Oblak, optometrist.

Vabljeni v Optiko Oblak na temeljit pregled za leče in učenje o uporabi kontaktnih leč.

Na pregled se prijavite po telefonu 01 / 43 05 086 , 051 / 65 11 00, ali se oglasite osebno na Dalmatinovi 11 v centru Ljubljane, ali pa izpolnite spletni obrazec.

VRSTE KONTAKTNIH LEČ NAREDI LINK¨!