facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Očala za skotopični sindrom

Ne barvajmo stekel s katerokoli barvo

Kako ste se srečali s področjem skotopičnega sindroma?

S skotopičnim sindromom sem se prvič srečal pred 18 leti na Škotskem v Glasgowu. Očesna klinika, na kateri sem delal doktorat, je bila glavni center Škotske za skotopični sindrom. Znotraj klinike imajo celostno oskrbo očesnega pregleda, ki zajema tudi skotopični sindrom in izdelavo očal z ustreznimi barvnimi filtri.

Kako optiki in optometristi prepoznate skotopični sindrom?

Pogosto naletim na paciente brez dioptrije, ki imajo odličen vid a kljub temu še vedno tarnajo, da ne vidijo, težko berejo, jih moti bleščanje in imajo občutek slabega vida. Velikokrat imajo pacienti 100% ostrino vida, odličen globinski vid, ne škilijo in nimajo drugih napak. Toda šele ko opravimo test za skotopični sindrom, odkrijemo občutljivost na svetlobo. Prav ta občutljivost na svetlobo pa je tista, ki povzroča na primer bleščanje, bolečino v očeh, pomankanje koncentracije in premikajoče oz. meglene črke.

Kako kot stroka rešujete skotopični sindrom? Ali je razlika pri otrocih in odraslih?

Pomembno pri odpravljanju skotopičnega sindroma je, da smo pozorni tako na določitev ustreznih barvnih filtrov, kot na izbiro ustreznega korekcijskega okvirja. Le ta okvir mora biti čim temnejših barv, brez motečih svetlečih elementov na sprednjem delu in brez prosojnih dodatkov.

Obvezno mora biti okvir enobarven in večinoma stranki svetujemo plastičen okvir, saj je masivnejši in že s tem pobere del svetlobe. Prednost dajemo okvirjem z večjimi stekli, da pokrijemo čim večje vidno polje. Glede razlike reševanja skotopičnega sindroma pri otrocih ali odraslih pa je poglavitna le velikost in teža korekcijskega okvirja očal.

Pogosto zasledimo, da ljudje brez strokovne pomoči kupujejo očala z določeno barvo filtra. Ali je to nevarno? In zakaj je točna izmeritev barvnega filtra tako pomembna?

Sama napačna izbira barvnega filtra ni nevarna, niti usodna. Vendar ne odpravi težav skotopičnega sindroma. V kolikor pacient zares želi odpraviti sindrom, mora opraviti postopek ugotavljanja točnega filtra. Ta postopek je zelo zahteven in traja tudi po dve uri. V tem poglobljenem pregledu ugotavljamo točno barvo in svetlost barve. Ko določimo pravo barvo, ki odpravlja težave, jo moramo nato točno izdelati v očalna stekla. V kolikor je izdelava filtra delana po drugačni metodi od meritve, valovna dožina svetlobe ne odgovarja tisti izmerjeni. Takrat je barvni filter posledično neučinkovit in zato ne odpravi skotopičnega sindroma. V nekaterih primerih pa celo povzroča nove težave.

V stroki poudarjamo, da je točna izmeritev barvnega filtra pomembna predvsem zato, da poleg samega sindroma odpravi tudi možganski stres. Možganski stres nastane zaradi prekomernega zaznavanja svetlobe, ki je poglavitni vzrok skotopičnega sindroma. Zato priporočamo sistematičen pristop reševanja skotopičnega sindroma, ki zajema hkrati strokoven meritveni pregled in izdelavo točnih barvnih filtrov z ustrezno izbranim korekcijskim okvirjem očal. Končni izdelek poznamo tudi pod imenom “mavrična očala”.

Vabljeni v Optiko Oblak na pregled vida, ugotavljamo, morebitne očesne napake in težave povezane s skotopičnim sindromom. Ob ugotovitvi, da je možnost skotopičnega sindroma, vas napotimo na poglobljeni pregled v IRLEN kliniko.

Dr Emil Oblak, optometrist

* Članek je objavljen v časopisu o vzgoji Po pameti, november 2018, stran 19.