facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Kaj je skotopični sindrom?

Postopek za ugotavljanje skotopičnega sindroma

Skotopični sindrom je preobčutljivost na svetlobo, na njen spekter barv. Na primer, bela barva je sestavljena iz vseh barv mavrice. Od bele površine se morajo odbiti vse barve mavrice, da jo naši možgani prikažejo kot belo, nasprotno pa črna površina vse barve vpije, zato jo vidimo kot črno. Ugotovili so, da pri osebah s skotopičnim sindromom celoten barvni spekter ne pride istočasno do možganov, zato pride do največjih težav ravno pri branju črnih črk na beli podlagi, saj se možgani preveč naprezajo, da bi iz nepopolnih informacij sestavili belo podlago. To zamujanje dela barvnega spektra, povzroči, da naši možgani drugače zaznajo videno, kar se kaže kot različna popačenja besedila ali okolice.

Skotopični sindrom pogosto zasledimo tudi kot spremljevalca disleksije, ADHD ali drugih učnih težav. Največkrat je deden, ali pa je posledica poškodbe glave.

Pokazatelji skotopičnega sindroma so:

  • občutljivost na svetlobo (posebej naporna zna biti svetloba neonskih luči),
  • težave pri branju (še posebej branje črnih črk na beli podlagi),
  • težave s pozornostjo in koncentracijo,
  • napetost in utrujenost,
  • fizični simptomi, kot so glavoboli in migrene, bolečine v trebuhu, slabost, vrtoglavica, 
  • težave z zaznavanjem globine (večkrat se kam zaletimo, spotaknemo),
  • različna popačenja na strani z besedilom ali v okolici (besedilo ali predmeti se premikajo, so motni).

Vprašalnik za samotestiranje

Prvi korak je, da izpolnite vprašalnik za samotestiranje, ki ga sami natisnete ali ga dobite v naši Optiki Oblak. Če odgovorite na 3 ali več vprašanj z DA v posamezni rubriki, je to že pokazatelj, da morda trpite za skotopičnim sindromom.

Izpolnjen vprašalnik je pogoj za nadaljna testiranja.

Osnovno testiranje za barvne folije

Naslednji korak je, da na spletni strani Inštituta za skotopični sindrom, Irlen klinike Slovenije, najdete certificiranega presojevalca za skotopični sindrom, ki vam ustreza po kraju za testiranje. Pri presojevalcu/ki se najprej s testiranjem po metodi Irlen ugotovi, če je skotopični sindrom prisoten ali ne. Če je prisoten, na testiranju izveste, ali imate blago, zmerno ali težjo obliko skotopičnega sindroma, prav tako, se določi pravo barvo folij za vas. Z določeno barvo folij si potem pomagate pri branju/učenju.

Pri otrocih se poleg uporabe barvnih folij svetuje tudi fotokopiranje delovnih zvezkov na barven papir (barva papirja mora biti podobna barvi folij), ter prilagoditev barve vseh ostalih površin, na katere pišemo (zvezki, učni listi, preverjanja in ocenjevanja znanja).

Glede na intenziteto skotopičnega sindroma vam presojevalec svetuje, če ste primeren kandidat tudi za očala z barvnimi filtri.  

Pogosto po testiranju za folije presojevalci svetujejo tudi natančen optometristični pregled dioptrije, še posebej, če že nosite dioptrijska očala. Natančno izmerjena dioptrija je pogoj, da se lahko pravilno določi pravo barvo za očala z barvnimi filtri.

Testiranje za individualno določene Irlen barvne filtre, ki se nosijo kot barvna očala

Testiranje za očala z barvnimi filtri opravite na Irlen kliniki Slovenija pri doc. dr. Poloni Kelava ali Ljubici Kosmač, prof., ki sta za zdaj edini certificirani diagnostičarki za testiranje za barvne filtre v Sloveniji. Občasno na kliniki v Ljubljani opravlja testiranja tudi Alan Penn, ki je certificiran diagnostik iz Velike Britanije. Na testiranje se naročite na spletni strani Irlen klinika Slovenije.

Na to testiranje morate priti z že natančno izmerjeno dioptrijo in očali, ki imajo vgrajeno pravilno dioptrijo. Če dioptrije nimate, za to testiranje očal in okvirjev še ne potrebujete. Posebej pomembno je, da stekla nimajo nobenih premazov oziroma antirefleksnega nanosa že na samem testiranju, saj bi lahko sama barva antirefleksnega nanosa vplivala na izbor barve za barvne filtre. Ker vsi optiki po Sloveniji še niso seznanjeni s skotopičnim sindromom, jih morate na to opozoriti, saj se drugače že kar standardno izdeluje stekla z antirefleksnim nanosom.

Če imate dioptrijo se vaša že narejena dioptrijska stekla (brez vseh nanosov) pošlje v barvanje v ZDA, če pa dioptrije nimate, vam iz Irlen klinike v ZDA pošljejo pravilno obarvana stekla, ki se jih v Sloveniji potem vgradi v primeren korekcijski okvir. Vsi korekcijski okvirji niso primerni, na kar vas bodo opozorili tudi na Irlen kliniki. Več o tem pa si lahko preberete v našem članku Očala za skotopični sindrom.

Naš optometrist dr. Emil Oblak je zelo dobro seznanjen s skotopičnim sindromom in poleg tega izvaja natančne optometristične preglede, zato ste lahko prepričani v natančno izmerjeno dioptrijo. Če je potrebno, pregled tudi prilagodi, da osebi s skotopičnim sindromom ni težko med samim pregledom vida.

Upamo, da vam naša navodila olajšajo pot do vaših mavričnih očal!

Za dodatne informacije nas pokličite na telefon 01 / 43 05 086 ali nas obiščite osebno na Dalmatinovi 11, v centru Ljubljane.