facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Skotopični sindrom in dioptrija

Povezava med dioptrijo in skotopičnim sindromom je, da obe stanji povzročata težave pri vidnem zaznavanju. Pri različnih dioptrijah se nam lahko slika megli, dvoji ali beži iz fokusa. Pri različnih oblikah skotopičnega sindroma so tudi težave pri zaznavanju oz. vidu, s tem, da se razlike skrivajo v podrobnostih. V primeru dioptrije je neoster meglen ali dvojni vid več ali manj konstanten z rahlim odstopanjem glede na velikost zenice in utrujenostV primeru skotopičnega sindroma pa se težave pri vidu zelo spreminjajo glede na okolje, aktivnost in vrsto svetlobe. Tako pri dioptriji vedno vidimo slabo, medtem ko se pri skotopičnem sindromu vid spreminja glede na pogoje.

Na optometrističnem pregledu oči in vida je cilj izločiti simptome in znake povezane z dioptrijo, tako, da ostane samo še skotopični sindrom, ki se ga popravi z ustreznim barvnim filtrom. Kajti v primeru pravega filtra brez prave dioptrije, še vedno ostanejo težave pri vizualnih aktivnostih oz. delu z očmi. Zato moramo najprej točno izmeriti dioptrijo in šele nato določiti barvni filter.

Kdaj na očesni pregled in kdaj izdelati očala za skotopični sindrom

  1. Najprej se opravi presejalni test za barvne folije, kjer se ugotovi ali sploh je prisoten skotopični sindrom. Test se naredi  pri certificiranih presojevalcih, ki so po vsej Sloveniji. Njihov seznam najdete na spletni strani Irlen klinike Slovenija.

  2. V drugi fazi obiščete našega optometrista in opravite očesni pregled:

    * V primeru prisotne dioptrije, potrebujete očalna stekla brez vseh nanosov in ustrezno dioptrijo. Ta očala potrebujete že na testiranju za določitev barvnega filtra za očala (3. točka). Poleg izdelave dioptrijskih stekel se izbere ustrezen korekcijski okvir po priporočilih Inštituta za skotopični sindrom. V primeru, ko ni dioptrije, predhodna izdelava stekel ni potrebna, lahko pa se že izbere ustrezen korekcijski okvir za vgradnjo Irlen stekel.
  3. Po očesnem pregledu se določi barvni filter za očala na Irlen kliniki Slovenija.
  4. V zadnji fazi se izdela očala. Če ima oseba, ki ima skotopični sindrom dioptrijo, se pošlje njena dioptrijska stekla v barvanje v ZDA. V primeru, ko ni dioptrije pa se naroči že obarvana stekla brez dioptrije direktno preko Irlen klinike Slovenija.

Za dodatne informacije nas pokličite na telefon 01 / 43 05 086 ali nas obiščite osebno na Dalmatinovi 11, v centru Ljubljane.