facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Endotelna Fuchsova distrofija

Kaj je Fuchsova distrofija?

Endotelna Fuchsova distrofija je počasi napredujoča bolezen, ki običajno prizadane obe očesi in je nekoliko pogostejša pri ženskah kot pri moških. Optometrist lahko prepozna jasne znake Fuchsove distrofije pri ljudeh v 30. ali 40. letih, a bolezen redko prizadane vid pred dopolnjenim 50. ali 60. letom starosti. Je ena izmed številnih distrofij roženice (pojavi, ki prizadenejo roženico – prozorno prednjo plast očesa).

Kaj jo povzroča?

Fuchsova distrofija nastane, ko endotelne celice (zadnji sloj roženice) postopoma propadejo brez vidnega razloga, kot sta na primer poškodba ali vnetje. Z leti pride do izgube še več endotelnih celic, zato roženica postane manj učinkovita pri črpanju vode iz osnovnega tkiva, imenovanega stroma (srednji roženični sloj). Zaradi tega roženica zateče in popači vid. S časom epitelij (prednji roženični sloj) postane voden, kar povzroči močne bolečine in hudo prizadetost vida.

Zatekanje epitelija prizadene vid na dva načina:

– Spremeni se normalna ukrivljenost roženice.
– V tkivu nastanejo meglice, ki zamegljujejo vid.
– Zaradi zatekanja epitelija, bodo na površini roženice nastali mehurčki. Ko mehurčki počijo, je zelo boleče.

Kakšni so simptomi?

Posameznik s Fuchsovo distrofijo se bo sprva zbujal z zamegljenim vidom, ki se bo čez dan postopoma zbistril. To se zgodi, ker je roženica zjutraj odebeljena, saj se med spanjem v njej nabere tekočina, ki pa bo v budnem stanju izhlapela iz solznega sloja. S slabšanjem bolezni oteklina ne izgine in zato cel dan zmanjšuje kakovost vida.

Je zdravljenje mogoče?

Pri zdravljenju bodo zdravniki najprej poskušali zmanjšati zateklino z mazili ali mehkimi kontaktnimi lečami. Bolniku bodo mogoče tudi naročili naj s sušilcem las na razdalji roke suši epitelne mehurčke. To se lahko izvaja dva ali tri-krat dnevno.

Ko pa bolezen napreduje do te mere, da onemogoča izvedbo najpreprostejših dnevnih opravil, bo bolnik morda razmislil o možnosti presaditve roženice, ki bi mu povrnila vid. Stopnja uspešnosti presaditve roženice je pri bolnikih s Fuchsovo distrofijo na kratek rok dobra. Vendar pa nekatere raziskave navajajo, da je preživetje darovane roženice na dolgi rok vprašljivo.

V primeru, da so vam postavili diagnozo Fuchsove distrofije ali pa ste zaskrbljeni zaradi drugačnih težav z očmi, vas vabimo, da se naročite na pregled v naši Optiki Oblak, kjer vam bomo z veseljem pomagali.

Dr Emil Oblak, optometrist