facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Računalniška očala

Lajšanje obremenjenosti oči zaradi uporabe računalnika

Pri krajši ali daljši uporabi računalnika se pogosto pojavi obremenitev oči, ki se kaže kot zamegljen vid in drugi simptomi t.i. sindroma računalniškega vida (SRV). Obremenjenost se pojavi zato, ker so zahteve dela z računalnikom za oči precej drugačne od večine drugih dejavnosti.

Za tiste, ki so mlajši od 40. let, sta obremenitev oči ali zamegljen vid med delom z računalnikom lahko posledica nezmožnosti nenehnega prilagajanja in ostrenja oči zaradi menjave pogleda na zaslon in tipkovnico v daljših časovnih obdobjih. Težave z ostrenjem (prilagajanjem) so pogosto povezane s sindromom računalniškega vida.

Za tiste, ki so starejši od 40. let, pa je težava lahko posledica nastanka presbiopije – normalnega, s staranjem povezanega poslabšanja vida. Tudi ta lahko povzroči simptome SRV.

Kaj lahko storite sami? Najprej opravite temeljit pregled oči, s katerim boste izključili možnost kakršnih koli težav z očmi, in po potrebi posodobite svojo dioptrijo v očalih. Raziskave so pokazale, da že najmanjše nepravilnosti v dioptriji dodatno pripomorejo k težavam SRV.

Če imate novejša očala (ali pa za jih večino drugih dejavnosti ne potrebujete), pri delu z računalnikom pa v očeh kljub temu občutite nelagodje, razmislite o nakupu po meri narejenih očal za delo z računalnikom. Takšna namenska očala so posebej namenjena razbremenitvi oči in čim večjemu ugodju pri delu z računalnikom.

Zakaj kupiti očala za delo z računalnikom?

Očala za delo z računalnikom se razlikujejo od običajnih očal z dioptrijo ali bralnih očal, ker omogočajo različno prilagajanje vida, ko gledate v računalniški zaslon. Računalniški zasloni so običajno postavljeni 50 do 65 cm od oči uporabnika. To imenujemo neposredno vidno polje, ki je bližje od vidnega polja, ki ga potrebujemo za vožnjo, in bolj oddaljeno od vidnega polja, ki ga potrebujemo pri branju.

Mlajši večinoma nosijo očala, da popravijo težave z vidom na daleč. Bralna očala se predpisujejo za odpravo napak pri gledanju na blizu. Bifokalna stekla  pa so predpisana starejšim od 40. let, ki imajo presbiopijo, in rešujejo težave samo na blizu ali na daleč. Celo trifokalna stekla in progresivna stekla (ki sicer v manjšem obsegu omogočajo gledanje v neposrednem vidnem polju) ne nudijo dovolj velikega neposrednega vidnega polja za udobno delo z računalnikom.

Brez očal za delo z računalnikom veliko uporabnikov trpi zaradi zamegljenega vida, obremenitve oči in glavobolov – ki so tudi glavni simptomi sindroma računalniškega vida. Še huje pa je, da se ti ljudje zamegljenega vida skušajo znebiti tako, da se nagibajo naprej ali pa glavo nagibajo vstran, kar jim omogoča gledanje skozi spodnji del očal. To pa lahko vodi do bolečin v vratu, ramenih ali hrbtenici.

Čeprav jih največkrat imenujemo bralna očala za delo z računalnikom, bi bilo bolje, da bi očala, ki so izdelana zgolj za delo z računalnikom, imenovali kar računalniška očala, da jih ne bi zamenjevali z običajnimi bralnimi očali. V računalniških očalih je optimalna moč leče postavljena točno tam, kjer jo potrebujete za čisto in široko vidno polje brez pretiranega truda z ostrenjem ali nezdravega prepogibanja telesa. Univerzitetna raziskava je tudi dokazala, da lahko računalniška očala občutno izboljšajo delovno produktivnost.

Modeli stekel za očala za delo z računalnikom

Številni drugi namenski modeli stekel se dobro obnesejo tudi za očala za delo z računalnikom. Ker so očala namenjena za delo za računalnikom, niso primerna za vožnjo ali za običajno uporabo.

Preprostejša očala za delo z računalnikom imajo eno-žariščna stekla s spremenjeno predpisano močjo leče, kar uporabniku omogoča kar najbolj udobno gledanje računalniškega zaslona. Moč leče sprosti količino prilagajanja, ki je potrebno za to, da so predmeti na razdalji računalniškega zaslona izostreni, in omogoča največje vidno polje.

Eno-žariščna očala, namenjena za delo z računalnikom, zmanjšujejo obremenitev oči, zamegljen vid in nenaravno držo, ki lahko povzroči bolečine v vratu in hrbtenici, in s pridom jih lahko uporabljajo tako mlajši kot tudi starejši uporabniki računalnikov.

Priljubljen model stekel za očala za delo z računalnikom so tudi t.i. delovna progresivna stekla – multifokalna oziroma več-žariščna stekla brez razmejitvene črte, ki izboljšujejo vid na blizu, na srednjih razdaljah in na daleč (do določene točke). Ta model ima večje vidno polje za gledanje srednjih razdalj, kar omogoča boljši in udobnejši vid za delo z računalnikom. Vendar je na steklu manjše področje namenjeno gledanju na daleč. Zato takšna stekla niso namenjena za vožnjo ali druge dejavnosti, za katere je potrebno gledanje na daleč.

Druga stekla, ki se uporabljajo za očala za delo z računalnikom, imajo t.i. delovna bifokalna in trifokalna stekla. Ta več-žariščna stekla imajo večje področje, ki je namenjeno gledanju srednjih razdalj in na blizu kot običajna bifokalna in trifokalna stekla, poleg tega pa se položaj vidnega polja za gledanje srednjih razdalj in na blizu lahko prilagodi vašim specifičnim potrebam za delo z računalnikom.

Vaš optometrist ali oftalmolog vam lahko pomagata pri odločitvi, kateri izmed modelov stekel bi najbolje zadostil vašim potrebam glede očal za delo z računalnikom.

Prevleke za stekla in barvni odtenki

Za največje udobje pri gledanju z očali za delo z računalnikom bi morala očala imeti antirefleksno prevleko. Antirefleksna prevleka oziroma sloj proti bleščanju odstrani odbijanje svetlobe na notranji in zunanji površini stekel, ki zelo obremenjuje oči.

Nekateri strokovnjaki priporočajo, da se steklom doda tudi rahel barvni odtenek, ki še dodatno zmanjša bleščanje zaradi močnih stropnih luči, ter za izboljšanje kontrasta. Barvna stekla se priporoča tudi za preprečevanje sevanja krajših valovnih dolžin modre svetlobe, ki jo oddajajo računalniški zasloni in povzroča bleščanje in obremenitev oči.

Za več informacij glede antirefleksnih slojev in odtenkov za očala, namenjena za delo z računalnikom, se posvetujete s svojim očesnim strokovnjakom.

Kje kupiti očala za delo z računalnikom?

Ne priporočamo nakupa bralnih očal brez recepta, ki bi bile namenjene za delo z računalnikom. Ker je nadvse pomembna prava dioptrija stekel, če želite dobro izkoristiti očala za delo z računalnikom, je najbolje, da vam pri nakupu takšnih očal svetuje in pomaga strokovnjak.

Preden se naročite na pregled, izmerite, kako daleč sedite od računalniškega zaslona. Izmerite razdaljo od konice nosu do površine računalniškega zaslona. Podatek o razdalji prinesite s seboj na pregled k svojemu očesnemu strokovnjaku, saj mu bo v pomoč pri določanju optimalne moči leče za vaša očala za delo z računalnikom.

Očala za računalnik OPTiSS BLU so v polnem paketu s pregledom oči na voljo tudi v naši Optiki Oblak.

Dr Emil Oblak, optometrist