facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Vid po 60. letu

Vid za življenje

Ni vredu, da slabši vid ovira celovito izkušnjo ravno sedaj, ko je več časa za hobije, različne aktivnosti, družino in prijatelje. Čeprav se bo vaš vid verjetno spreminjal kot del naravnega procesa staranja, boste ob rednih pregledih, prijaznega nasveta in ustreznih očal ohranjali ustrezno kakovost vašega vida. Pregledi oči so hitri in preprosti, poleg tega nudimo veliko različnih bifokalnih in multifokalnih stekel, ki bodo zadostila vsem očesnim potrebam.

Redni pregledi so ključnega pomena

S staranjem naše oči postajajo bolj dojemljive za različne težave. Z rednim obiski pri vašem optometristu boste prispevali k pravočasnemu odkrivanju teh stanj.

Siva mrena

Po 60. letu je pojav sive mrene pogostejši (katarakta). Leča v očesu postane motna, vid se zamegli in, ob ne zdravljenju, lahko vodi do izgube vida. Na začetku bolezni se pojavi kratkovidnost in zmanjšano zaznavanje modrih odtenkov. Operacija je najbolj učinkovit način za povrnitev vida.

Po operaciji sive mrene oko postane občutljivo na svetlobo, posebej bleščanje. V Optiki Oblak nudimo posebna očala, ki preprečujejo bleščanje in z ustrezno očalno lečo blagodejno vplivajo na oči in vid.

Diabetična retinopatija

Diabetes lahko povzroči, da majhne krvne žilie začnejo puščati ali pokati in s tem poslabšajo vid, v vidnem polju pa puščajo temne pike. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje lahko pomenita preprečitev izgube vida.

Motnjave

Majhne pike ali packe v vidnem polju so običajno nenevarni skupki celic v steklovini in občasno sami od sebe izginejo ali se premaknejo na lokacijo kjer so manj moteči. Če ne izginejo sami od sebe, so lahko pokazatelj kakšnega drugega stanja, zato svetujemo redne okulistične preglede.

Glavkom

Glavkom ali zelena mrena je bolezen optičnega živca. Glavkom lahko nastane kot posledica povišaneg očesnega pritiska, ki poškoduje vidni živec. Izguba v vidnem polju je običajno postopna in počasna in jo pacient sam opazi samo takrat, ko je že v zelo napredovanem stanju. Povrnitev izgubljenega vida ni možna, zato je pravočasna diagnoza izjemno pomembna. Zdravljenje poteka z očesnimi kapljicami ali z manjšim operativnim posegom.

Degeneracija rumene pege

Pri starejših ljudeh se rumena pega (središče na mrežnici, ki se uporablja za gledanje majhnih stvari) stanjša in občasno zakrvavi. Degeneracija makule vodi v popačenje in celo do izgube centralnega vida. Možno, da oseba tudi težje prepoznava barve. Periferni vid sicer ni okvarjen, izguba centralnega vida pa je resna, zgodnje odkrivanje in zdravljenje je pomembno.

Dr Emil Oblak, optometrist