facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Kolobom

Kaj je kolobom?

Kolobom pomeni stanje, kjer se del zgradbe očesa ni popolnoma razvil. Vrzel se lahko pojavi na različnih mestih in je lahko majhna ali velika. Najpogostejša oblika vrzeli je nepravilno zaprtje razpoke, ki je prisotna v maternici in se do poroda po navadi zapre. Vrzel se lahko pojavi na očesni veki, šarenici, leči, mrežnici, žilnici ali vidnem živcu. Očesna veka služi kot prva zaščita očesa in v primeru nevarnosti se veki samodejno zapreta. Šarenica tvori obarvano zaveso, ki ločuje roženico in lečo ter daje očesu barvo, poleg tega s spreminjanjem velikosti zenice nadzira količino svetlobe, ki vstopa v oko. Leča je prozorno tkivo znotraj očesa, ki predstavlja naravno lečo očesa in pomaga pri izostritvi svetlobnih žarkov na mrežnici.

Mrežnica se nahaja na zadnjem delu očesa in oblikuje zaslon, občutljiv na svetlobo, ki je zgrajen iz številnih plasti celic. Ko svetloba doseže mrežnico, se pretvori v živčne impulze, ki informacijo pošljejo v možgane.

Žilnica oskbuje mrežnico z najpomembnejši hranili skozi tanek preplet krvnih žilic. Vidni živec ali slepa pega je mesto očesa, ki se povezuje z živčnimi vlakni, ki prenašajo impulze za vid iz mrežnice prek optičnega živca v možgane.

Kaj povzroča kolobom?

Čeprav točno določen vzorec še ni bil ugotovljen, ima dedovanje zelo velik vpliv na pogostost tega pojava, ki je včasih povezan s kromosomskimi napakami.

V prvih treh mesecih nosečnosti se oči ploda zelo hitro razvijajo, na začetku je samo majhen popek, ki se nato začne zelo hitro razvijati, tako da se lahko razvijejo in nahranijo tudi najbolj zapleteni deli notranjosti očesa. Da se oko lahko nahrani, nastane vrzel, ki razpira spodnji del vsakega popka/očesa.

Ko se zapleten razvoj očesa zaključi, se vrzel zapre, v nekaterih primerih pa se ne zapre in ostane odprtina ali pa se zapre samo delno. V takšnih primerih je takšna vrzel doživljenska. To vrzel imenujemo kolobom. To ne pomeni, da je v očesu luknja, ampak, da se določene strukture v očesu niso v celoti razvile.

Kakšni so učinki koloboma?

Učinki so lahko blagi ali zelo hudi, to je odvisno od obsega in mesta vrzeli (oziroma nepopolnega zaprtja). Običajno vrzel nastane na spodnjem delu očesa. Kolobom se lahko pojavi na enem ali vseh delih očesa, opisanih zgoraj.

Kolobom na leči, če je velik, lahko vključuje napake na šarenici in žilnici ter nekoliko povečuje tveganje za natrganje mrežnice. Pri težjih oblikah je oko po velikosti manjše. Stanje imenujemo mikroftalmija, ki pa se lahko razvije brez koloboma.

Kolobom na šarenici lahko povzroči nastanek zenice v obliki odprtine za ključe. Lahko je prizadet centralni vid, ki lahko odseva obseg, mesto in obliko vrzeli. V nekaterih primerih težavo spremljajo še druge težave v telesu, ki so lahko nevrološke ali kromosomske. Nekateri redki sindromi med drugimi morebitnimi težavami vključujejo tudi kolobom.

Dr Emil Oblak, optometrist